Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μοντέλο για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος

Αγώνας δρόμου για να υπολογιστεί και να κατανεμηθεί το φετινό κοινωνικό μέρισμα. Σχεδιάζονται έξτρα παροχές με αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και διατήρηση μαξιλαριού ασφαλείας. Ποια ήταν τα περσινά οικονομικά κριτήρια.

Το μοντέλο για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος

Η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr είναι έτοιμη από πέρυσι. Όσοι την επισκέπτονται αυτές τις ημέρες διαβάζουν το εξής μήνυμα: «Η πλατφόρμα δεν είναι διαθέσιμη. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της θα ανακοινωθεί σε μελλοντικά δελτία Τύπου».

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και φέτος, εντός του δημοσιονομικού χώρου των 885 εκατ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, πριν ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις και προχωρήσει στη διανομή του μερίσματος. Έτσι, οι αποφάσεις καθυστερούν.

Αρμόδιες πηγές διαψεύδουν το ενδεχόμενο εμπλοκής με τις Βρυξέλλες για τη διανομή μερίσματος και επιβεβαιώνουν πως «πάνω-κάτω» το μέρισμα θα κινείται στο περσινό μοντέλο καταβολής επιδόματος στις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες με κριτήρια εισοδήματος, περιουσιακά και καταθέσεων. Παράλληλα, ένα ποσό από το φετινό κοινωνικό μέρισμα θα διατεθεί για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, μετά την αύξηση των λιανικών τιμών του πετρελαίου.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, πιστοποιούν σημαντική υπέρβαση στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Διαμορφώθηκε στο δεκάμηνο σε 6,435 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 4,749 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος της υπέρβασης του 1,686 δισ. ευρώ να τροφοδοτείται από την υστέρηση των δαπανών ΠΔΕ κατά 1,321 δισ. ευρώ. Αντίστοιχο σκηνικό είχε επαναληφθεί και το 2017, μόνο που η υπέρβαση στο πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης ήταν τελικά πολλαπλάσια των φετινών επιδόσεων.

Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να οριστικοποιήσει εντός των επόμενων δέκα ημερών τις αποφάσεις του, ώστε να ψηφιστεί η σχετική διάταξη νόμου από τη Βουλή, να υποβληθούν οι αιτήσεις και να καταβληθεί το μέρισμα εντός Δεκεμβρίου, ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομική επίπτωση στο 2019. Η Κομισιόν, μέσω της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, έχει εισηγηθεί να υπάρξει «μαξιλάρι ασφαλείας» σε κάθε περίπτωση, ώστε να καλυφθούν τυχόν αναθεωρήσεις από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως το μέρισμα θα είναι κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ μικρότερο από τον δημοσιονομικό χώρο των 885 εκατ. ευρώ, εκτός και εάν υπάρξουν νεότερες εκτιμήσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επιπρόσθετα η Κομισιόν έχει εισηγηθεί να δοθεί προτεραιότητα στην εκκαθάριση τυχόν εκκρεμοτήτων από δικαστικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι κοινωνικό μέρισμα από 250 έως και 1.350 ευρώ, ύψους 800 εκατ. ευρώ, χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύρια δικαιούχους με τα παρακάτω κριτήρια:

1. Εισοδηματικά. Ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος, προσαυξανόμενο για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Συγκεκριμένα το εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει:

- τις 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος

- τις 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη

- τις 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο

- τις 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη

- τις 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο

- τις 22.550 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη

- τις 27.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα.

2. Ακίνητα: Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

3. Κινητή περιουσία: Κριτήριο αποτελεί και το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v