Η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, που θα καταγράψει φέτος για δεύτερη χρονιά θετικό πρόσημο έπειτα από μια οκταετία κατά την οποία χάθηκε το 40% των εσόδων, είναι ανταγωνιστική και οι τιμές χαμηλές, τόνισαν χθες οι επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων εταιρειών.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ και οι ομόλογοί του σε Vodafone Ελλάδος Χάρης Μπρουμίδης και Wind Hellas Νάσος Ζαρκαλής υποστήριξαν, επίσης, στη διάρκεια συζήτησης στο 20ό συνέδριο «Infocom World», πως η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, αν συνεχιστεί η σημερινή υπερφορολόγηση του κλάδου.
Παράλληλα προειδοποίησαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τεράστια ποσά για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), κατά το πρότυπο της Ιταλίας, αλλά προτιμούν μοντέλα όπως η Φινλανδία, που καταβλήθηκαν πολύ χαμηλότερα τιμήματα για τις άδειες, ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις στα νέα δίκτυα. Οσο για το επίκαιρο θέμα των εικονικών παρόχων (MVNOs), όλοι επίσης συμφώνησαν πως δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, επειδή οι τιμές είναι χαμηλές.
Ο κ. Τσαμάζ τόνισε για την πορεία της αγοράς πως «από πέρυσι αρχίσαμε να βλέπουμε κάποια σταθεροποίηση. Φέτος είδαμε τα πρώτα σημάδια αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης, κάτι που επηρεάζει άμεσα και την αγορά κινητής τηλεφωνίας. Ετσι έχουμε δει μια ανάκαμψη και στην κινητή και στη σταθερή τηλεφωνία. Τα βήματα, όμως, είναι πολύ διστακτικά. Η ανάπτυξη δεν είναι αυτή που θέλαμε, γιατί από τη μία υπήρχε το πρόβλημα με την οικονομία και από την άλλη δεν έχουμε αρκετές ψηφιοποιημένες υπηρεσίες από πλευράς δημοσίου».
Ο ίδιος επανέλαβε πως ο ΟTE έχει πραγματοποιήσει «επενδύσεις πάνω από 2,5 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, κάτι που μας βοήθησε να μείνουμε ανταγωνιστικοί. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην υποδομή της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Στη σταθερή έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις 13.000 καμπίνες με βάση την τεχνολογία VDSL/vectoring και μέχρι το τέλος του 2019 θα έχουμε συνδέσει 15.500 καμπίνες που δίνουν ταχύτητες 200 Mbps. Ηδή έχουμε ξεκινήσει και την εξάπλωση του Fiber to the Home, ώστε μέσα στην επόμενη τετραετία περίπου 1.000.000 σπίτια να έχουν ταχύτητες 1 Gbps».
«Η χρήση μέσα στην κρίση αυξήθηκε, ενώ τα έσοδα έπεσαν 40%» υποστήριξε ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος Χ. Μπρουμίδης, ο οποίος τόνισε πως «κατά τα 2/3 η πτώση των εσόδων προήλθε από την κατάρρευση των τιμών σε σύγκριση με τα επίπεδα προ κρίσης». Ο ίδιος είπε πως «αν το βλέμμα μας είναι από το παρελθόν προς το παρόν, θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι. Για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, η αγορά έχει ισορροπήσει. Αν έχουμε το βλέμμα μας από το παρόν στο μέλλον, πιστεύω πως αυτή η ανάπτυξη είναι αναιμική. Σε λίγο θα κληθούμε να πληρώσουμε για φάσμα στο 5G, στη σταθερή θα πρέπει να ενισχύσουμε την οπτική ίνα με νέες επενδύσεις».
Κατά τον κ. Μπρουμίδη, «όλοι μας καταλαβαίνουμε τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας, αλλά επαναλαμβάνουμε σήμερα αυτό που κάνει ιστορικά η Ελλάδα: κοιτάζει να διαχειριστεί το σήμερα και υποθηκεύει αυτό που πρέπει να γίνει. Η υψηλή φορολόγηση αφαιρεί αξία από την αλυσίδα». Εξήγησε πως «αν δεν ανέβει η Ελλάδα στο τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, τότε η απόσταση που τη χωρίζει από τις άλλες οικονομίες θα μεγαλώσει. Πρέπει να μειώσουμε τη φορολογία, ώστε η Ελλάδα να μη χάσει το συγκεκριμένο τρένο».
«Η Ελλάδα ή θα μείνει έξω από αυτό, οπότε η διαφορά της σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο θα γίνει χαώδης, ή θα επωφεληθεί από αυτό, γιατί οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα και σε μικρούς οργανισμούς και περιφερειακές χώρες να ακολουθήσουν στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Σήμερα ομάδες 15 ανθρώπων που δεν βρίσκονται στη Silicon Valley αλλάζουν ολόκληρες βιομηχανίες», είπε ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος.
Ο κ. Τσαμάζ τόνισε, πάντως, πως σημαντικό ζήτημα είναι και τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από τη συνεχή ανάπτυξη της τεχνολογίας και το τι πρέπει να κάνουμε ώστε να αναπληρωθούν.
Οσο για τις τιμές, ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος θεωρεί πως «όταν κάνουμε διεθνείς συγκρίσεις, πρέπει να αφαιρούμε κατ’ αρχάς τη φορολογία, που είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. Πρέπει να συγκρίνουμε τιμές πραγματικές και όχι τιμές τιμοκαταλόγου».
Σκληρές εκφράσεις χρησιμοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas Νάσος Ζαρκαλής, ο οποίος είπε πως προβληματίζεται ιδιαίτερα «από μια διαστρεβλωμένη εικόνα που έχει αρχίσει να διαδίδεται σε επικίνδυνο βαθμό» σε σχέση με τις τιμές και τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών.
Υποστήριξε πως «έχει και μεγάλη ευθύνη η αγορά, που έχει αφήσει τις αντιλήψεις να διαιωνίζονται» καθώς «οι πραγματικές τεχνοκρατικές αναλύσεις που παίρνουν το πραγματικό κόστος που πληρώνει ο καταναλωτής δείχνουν πως είμαστε από τις χαμηλότερες, σε χρεώσεις, χώρες της Ε.Ε., ακόμα και μετά τους πολύ υψηλούς φόρους. Όσον αφορά τα κινητά δίκτυα, έχουμε από τα καλύτερα δίκτυα στην Ευρώπη. Στη σταθερή, οι καθυστερήσεις στις επενδύσεις οφείλονταν στο γεγονός πως δεν υπήρχε ρυθμιστικό πλαίσιο. Μόλις έγινε, πήραν οι μηχανές μπροστά και έχουμε καλύψει μεγάλο μέρος που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη». Αφησε, μάλιστα, αιχμές για το αν πρέπει «να συντηρούμε τεχνητά εταιρείες».
Οπως είπε ο κ. Ζαρκαλής, «βγήκαν δύο εταιρείες προς πώληση και δεν εμφανίστηκε απολύτως κανένας διεθνής επενδυτής. Οι μόνοι που εμφανίστηκαν ήταν εγχώριοι πάροχοι. Αυτά αποδεικνύουν πόσο ανταγωνιστική είναι η αγορά και με θλίβει η εικόνα που πάει να δημιουργηθεί. Στα χρόνια της κρίσης, πολλοί κλάδοι έβαλαν την ουρά στα σκέλια, σταμάτησαν κάθε επένδυση, εμείς όχι μόνο συνεχίσαμε τις επενδύσεις αλλά είχαμε και τον πιο έντονο ανταγωνισμό από ποτέ».
Νωρίτερα ο κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, γενικός διευθυντής Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), είχε υποστηρίξει πως «ο κλάδος εξέρχεται από τη διαδικασία της οικονομικής κρίσης με υγιείς επιχειρήσεις, με υψηλούς δείκτες ποιότητας (από τους 10 καλύτερους της Ευρώπης). Οι εταιρείες επενδύουν το 40% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων και έχουν ανακοινωθεί επενδυτικά πλάνα 2,5 δισ. στην τριετία, ώστε να προετοιμαστεί η χώρα για τα νέα δίκτυα. Η εμπειρία και η διαδρομή του κλάδου κινητής τηλεφωνίας είναι παράδειγμα για άλλους κλάδους».
Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας και των δικτύων νέας γενιάς. Οπως είπε, «ανασχεδιάσαμε τα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικότητας, με διπλασιασμό της δημόσιας δαπάνης. Η πρώτη δράση είναι το Superfast Broadband (σ.σ. κουπόνι ενίσχυσης της χρήσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών) και τα πρώτα μηνύματα είναι πολύ θετικά και με την πάροδο του χρόνου πιστεύουμε πως θα είναι ο καταλύτης για την εξάπλωση των δικτύων νέας γενιάς».
Παράλληλα, προωθούνται δύο ακόμα πρωτοβουλίες με κουπόνι, το κουπόνι διασύνδεσης επιχειρήσεων και το κουπόνι εσωτερικής δικτυακής υποδομής και αναμένονται οι εγκρίσεις του ΕΣΠΑ. Επιπλέον, το έργο Ultrafast Broadband, προϋπολογισμού άνω των 600 εκατ. ευρώ, «είναι ήδη σε διαβούλευση και ευελπιστούμε πως θα κατατεθεί ο φάκελος μεγάλου έργου στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος του χρόνου».
Ο κ. Μαγκλάρας τόνισε, επίσης, πως η κυβέρνηση προωθεί το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας παρά τις πιέσεις από διάφορες πλευρές. Θετικό πρόσημο στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έβαλε, πάντως, και ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος.
Σκληρή στάση για τους εικονικούς παρόχους
Και οι τρεις επικεφαλής των εταιρειών τηλεπικοινωνιών στάθηκαν ιδιαίτερα στην (αγνώστου περιεχομένου προς το παρόν) απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τους εικονικούς παρόχους (MVNOs). Συμφώνησαν πως η αγορά «δεν σηκώνει MVNOs», με τον κ. Τσαμάζ να θεωρεί τυχόν περαιτέρω ρύθμιση της αγοράς με αφορμή τους εικονικούς παρόχους «άκρως επικίνδυνο» ζήτημα.
Υπενθυμίζεται πως, σε αντίθεση με τις περισσότερες αγορές της Ευρώπης, στην Ελλάδα (μετά την απόκτηση της Cyta Hellas από τη Vodafone Ελλάδος) δεν λειτουργεί κανένας εικονικός πάροχος. Επειτα από σχετική προσφυγή της Forthnet, η ΕΕΤΤ έλαβε προ ημερών απόφαση που στέλνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία φαίνεται πως προκαλεί αναστάτωση στην αγορά.
«Νομίζω πως κανείς δεν μπήκε μέχρι σήμερα στη διαδικασία, γιατί βλέπει πως τα περιθώρια είναι χαμηλά και δεν του επιτρέπει να έχει βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο» υποστήριξε ο κ. Μπρουμίδης. «Υπάρχουν ελεύθερες εμπορικές διαπραγματεύσεις και ελεύθερα και κοινά αποδεκτές εμπορικές συμφωνίες. Εγώ δεν αποκλείω καθόλου το να υπάρξει ένας ή περισσότεροι MVNOs. Δεν ξέρω αγορά στην Ευρώπη που να έχει ρυθμισμένο τιμολόγιο για εικονικούς παρόχους, γιατί αυτό προϋποθέτει ανάλυση αγοράς. Εμείς έχουμε υποχρέωση να αποδείξουμε πως οι τιμές που προσφέρουμε δεν είναι καταχρηστικές σε σύγκριση με αυτές που προσφέρουμε στη λιανική».
Ο κ. Ζαρκαλής πρόσθεσε πως «για τους MVNOs έχουν έρθει στην Ελλάδα αρκετοί υποψήφιοι, κάνουν την ανάλυση της αγοράς και βλέπουν πως οι τιμές είναι τόσο χαμηλές, που δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο και αναχωρούν».