Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 14 προτάσεις ΕΕΤ-ΣΕΒ-ΧΑ για το... κύρος των επιχειρήσεων

Επανασυστήνεται το Εθνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης. Η συνεργασία ΕΕΤ, ΣΕΒ και ΧΑ και οι 14 προτάσεις για την εταιρική διακυβέρνηση. Τι είπε ο Καραμούζης για κόκκινα δάνεια και πρώτη κατοικία.

Οι 14 προτάσεις ΕΕΤ-ΣΕΒ-ΧΑ για το... κύρος των επιχειρήσεων

Κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τη μορφή εταιρικής διακυβέρνησης θα εντάξουν στην πιστοδοτική τους πολιτική οι συστημικές τράπεζες.

Αυτό ανακοίνωσε λίγο πριν ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νίκος Καραμούζης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα και τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη, για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης.

Όπως είπε ο ίδιος, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο ζήτημα, τόσο από πλευράς πολιτείας όσο και των επιχειρήσεων, που θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία της αυτορρύθμισης.

Μάλιστα σημείωσε ότι το θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να αυστηροποιηθεί και πρότεινε οι μεγάλες μη εισηγμένες επιχειρήσεις να προχωρούν στη δημοσίευση των οικονομικών τους καταστάσεων δύο φορές τον χρόνο.

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου συνδέεται και με την επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης, στο οποίο πλέον θα συμμετέχουν και οι τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις θεσμικοί φορείς κατέθεσαν 14 προτάσεις για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, που σχετίζονται τόσο με τη λήψη νομοθετικών μέτρων όσο και με την αυτορρύθμιση των ίδιων των επιχειρήσεων.

«Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε μεμονωμένες αλλά εμβληματικές υποθέσεις κακής εταιρικής διακυβέρνησης», δήλωσε ο Θ. Φέσσας. «Οι υποθέσεις αυτές έχουν δημιουργήσει μια εντεινόμενη αμφισβήτηση, μια σκιά πάνω από την εταιρική αξία και αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι υποθέσεις αυτές δεν αποτελούν τον κανόνα. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα και την αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων και της εταιρικής διακυβέρνησης ειδικά των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, είτε αυτές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο είτε όχι».

«Γι’ αυτό ο ΣΕΒ, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, η Ένωση Τραπεζών, αναλαμβάνουν μια κοινή πρωτοβουλία για τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, την ποιότητα και εγκυρότητα των οικονομικών στοιχείων των ελληνικών επιχειρήσεων, την αποτελεσματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών αρχών. Η προσπάθεια αυτή αφορά τόσο τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και τις κρατικές εταιρίες που αναζητούν επενδυτές, τις ελεγκτικές αρχές αλλά και τον ίδιο τον νομοθέτη. Η τήρηση σύγχρονων και αυστηρών κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί καθημερινή πρόκληση για όλους μας. Πρωτίστως αποτελεί στοίχημα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, το οποίο κερδίζεται με στενή θεσμική συνεργασία, αποτελεσματικούς ελέγχους και αυξημένο αίσθημα ευθύνης»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Σ. Λαζαρίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και στην ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω.

Τα κόκκινα δάνεια

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει και ποιο θα είναι το επόμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι οι τράπεζες είναι σε συνεργασία με την κυβέρνηση, για να καταλήξουμε στο επόμενο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο διάλογος συνεχίζεται και έχουμε την πίστη ότι θα υπάρξει μια μεθοδολογία που θα επικεντρώνεται σε όσους πραγματικά βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης.

Η κυβέρνηση εξετάζει και διάφορες μεθοδολογίες άλλων χωρών, αυτό που έχουμε να σημειώσουμε εμείς είναι ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν μπορεί να λυθεί σε μια ημέρα.

Οι 14 προτάσεις  ΕΕΤ, ΣΕΒ και ΧΑ

Δράσεις ενίσχυσης της αυτοσυμμόρφωσης

1. Ανασύσταση του ΕΣΕΔ
2. Αξιολόγηση του βαθμού εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης από τις ελληνικές επιχειρήσεις.
3. Επικαιροποίηση του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης με επιμέρους Κώδικες (πχ για μεγάλες ελληνικές εισηγμένες εταιρίες, μικρομεσαίες μη εισηγμένες, state owned κ.α.
4. Ανεξάρτητα μέλη ΔΣ και ανάπτυξη εργαλείων συγκριτικής αξιολόγησης πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης
5. Ανάπτυξη προτύπων λειτουργίας των Συμβουλίων και Επιτροπών Ελέγχου των επιχειρήσεων (σύνταξη οδηγιών και συστάσεων)

Δράσεις ενίσχυσης της ποιότητας & πληρότητας των οικονομικών και μη οικονομικών αποτελεσμάτων & στοιχείων δημοσιότητας

6. Επιτάχυνση υποχρεώσεων πληροφόρησης οικονομικών στοιχείων εισηγμένων και μη εισηγμένων επιχειρήσεων εντός 5μήνου από τη λήξη οικονομικού έτους αντί 9μήνου
7. Δημοσιοποίηση του φορολογικού πιστοποιητικού

Δράσεις αλλαγής της επιχειρηματικής κουλτούρας

8. Δράσεις εκπαίδευσης των μελών ΔΣ
9. Εργαστήρια επιμόρφωσης στελεχών διοίκησης, εσωτερικών ελεγκτών και επιτροπών ελέγχου

Δράσεις ενίσχυσης της ικανότητας και αποτελεσματικότητας των εποπτικών & ελεγκτικών αρχών

1. Ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς & βελτίωση του αριθμού και της ποιότητας των ελέγχων
2. Επέκταση των δειγματοληπτικών ποιοτικών ελέγχων της (ΕΛΤΕ) στο έργο των Ορκωτών Ελεγκτών

Δράσεις ολοκλήρωσης, βελτίωσης και επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου

1. ΚΥΑ για τον προσδιορισμό των κυρώσεων περί μη τήρησης υποχρεώσεων δημοσιότητας στο ΓΕΜΗ και της διαδικασίας επιβολής τους
2. Εναρμόνιση εταιρικού δικαίου με τη φορολογική νομοθεσία
3. Ενίσχυση της δημοσιότητας των οικονομικών στοιχείων των μετασχηματισμών

 

* Δείτε αναλυτικά τις 14 προτάσεις στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v