Τα έξι «κάστρα» της Airbnb στην Αθήνα

Έσοδα σχεδόν πέντε μήνες τον χρόνο εμφανίζονται να εξασφαλίζουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών που τα παραχωρούν σε τουρίστες μέσω της Airbnb. Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Τα καταλύματα που επιτυγχάνουν υψηλότερες τιμές.

Τα έξι «κάστρα» της Airbnb στην Αθήνα

Έξι «φρούρια» έχει καταφέρει να δημιουργήσει, ήδη, στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας η ψηφιακή πλατφόρμα κρατήσεων ιδιωτικών κατοικιών για ταξιδιώτες, Airbnb.

Η περιοχή της Ακρόπολης, η Πλάκα, το Κουκάκι, το Θησείο, το Ζάππειο και το Κολωνάκι συγκροτούν τους άτυπους «πύργους» ενός κάστρου που εκτείνεται στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας και οδηγεί στην αναδιανομή της πίτας κρατήσεων στην αγορά καταλυμάτων της Αθήνας.

Η πιο πρόσφατη εικόνα από την παρουσία της Airbnb στην Αθήνα προέρχεται από στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Β. Φωτόπουλος, επικεφαλής του τομέα επενδύσεων στον χώρο της διαμονής της εταιρείας συμβούλων ανάπτυξης ακινήτων Arbitrage. Στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στο 19ο συνέδριο Prodexo για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 1-2 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Όπως προκύπτει, στις πέντε από τις έξι συγκεκριμένες περιοχές (πλην Κολωνακίου), τα καταλύματα που νοικιάζονται σε τουρίστες μέσω της πλατφόρμας της Airbnb καταφέρνουν να πραγματοποιούν κατά μέσο όρο από 127 έως 134 διανυκτερεύσεις. Πιο περιζήτητα αποδεικνύονται τα καταλύματα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης (134). Εξίσου δημοφιλή θεωρούνται τα καταλύματα σε Πλάκα, Ζάππειο και Θησείο (127 διανυκτερεύσεις κατά μέσο όρο), με το Κουκάκι να ακολουθεί με 127 διανυκτερεύσεις και το Κολωνάκι με 79.

Ποια είναι, όμως, τα πλέον προσοδοφόρα για τους ιδιοκτήτες τους ακίνητα; Από τα ίδια στοιχεία της Arbitrage προκύπτει πως την υψηλότερη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση επιτυγχάνουν μέσω της πλατφόρμας της Airbnb οι κατοικίες που βρίσκονται στην Πλάκα (85 ευρώ). Ακολουθούν τα καταλύματα που βρίσκονται στο Ζάππειο και το Θησείο (74 ευρώ) και το Κολωνάκι (72 ευρώ). Οι κατοικίες που νοικιάζονται στο Κουκάκι είναι αυτές που φέρονται να αποδίδουν αναλογικά τα λιγότερα στους ιδιοκτήτες τους (54 ευρώ ανά διανυκτέρευση).

Τα υψηλότερα ποσοστά πληρότητας εμφανίζονται να καταγράφουν οι κατοικίες που νοικιάζονται σε τουρίστες στην περιοχή της Πλάκας και το Ζάππειο (στα επίπεδα του 36,5%). Ακολουθούν σε πληρότητα τα καταλύματα στο Θησείο και το Κουκάκι (36,6%). Τα χαμηλότερα επίπεδα πληρότητας φέρονται να επιτυγχάνουν τα καταλύματα στην περιοχή της Ακρόπολης (26,2%) και το Κολωνάκι (21,6%).



Η Αθήνα εμφανίζεται να είναι φθηνότερη σε έναν κατάλογο 18 πρωτευουσών της Ευρώπης με βάση τις ημερήσιες τιμές διαμονής καταλυμάτων που προσφέρονται για κράτηση μέσω της πλατφόρμας της Airbnb. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης στην Αθήνα φαίνεται να διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 50 ευρώ, όταν στον κορυφαίο προορισμό της κατάταξης, το Άμστερνταμ, το κόστος διαμονής ανά βράδυ κινείται στα επίπεδα των 150 ευρώ.

Η εκμίσθωση κατοικιών μέσω της Airbnb στην Αθήνα φαίνεται πως εξελίσσεται ταχύτατα σε αμιγώς επαγγελματική δραστηριότητα και όχι συμπληρωματική όπως ξεκίνησε αρχικά. Ενώ η Αθήνα κατατάσσεται στην ουρά της κατάταξης με κριτήριο τη μέση τιμή διανυκτέρευσης, βλέπει… κορυφή στην αντίστοιχη κατάταξη των 18 ευρωπαϊκών πρωτευουσών, με κριτήριο το ποσοστό καταλυμάτων που διαχειρίζονται από επαγγελματίες.

Πιο συγκεκριμένα, η Αθήνα κατατάσσεται δεύτερη (πίσω από την Πράγα), με πάνω από το 50% των κατοικιών να διαχειρίζονται από επαγγελματίες. Στην Κοπεγχάγη, αντίθετα, που θεωρείται ως ένα από τα δύο πιο επιτυχημένα υποδείγματα ανάπτυξης τουρισμού πόλεων στην Ευρώπη (city breaks) κατατάσσεται τελευταία, με μόλις 10% των καταλυμάτων Airbnb να διαχειρίζονται από επαγγελματίες και σχεδόν το 90% από ιδιώτες που συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v