Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κως: Ένας παράδεισος στο Αιγαίο!

Γοητευτική, παραδεισένια, πολυπολιτισμική και με φυσικά κάλλη ευλογημένη η αρχοντοκόρη των Δωδεκανήσων είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός.

Κως: Ένας παράδεισος στο Αιγαίο!

Πατρίδα του Ιπποκράτη και διάσημο θεραπευτικό κέντρο της αρχαιότητας, η Κως προσφέρει στο σύγχρονο επισκέπτη μια σαγηνευτική μίξη πολιτισμών και εποχών με ένα μόνο βλέμμα στην αρχιτεκτονική και πολιτιστική της κληρονομιά.

Σε αυτό το κοσμοπολίτικο νησί, το ελληνορωμαϊκό κάλλος συνυπάρχει με τον εξωτισμό της Ανατολής και οι μεσαιωνικές καστροπολιτείες με τον αυστηρό μοντερνισμό της Ιταλοκρατίας.

Η πλούσια και πολυτάραχη ιστορία της Κω είναι αυτή που γέννησε στο νησί έναν πολιτισμό εντυπωσιακό, μνημεία και οικοδομήματα απαράμιλλης ομορφιάς και αξίας, άνθηση αγροτική, ναυτεμπορική κι από πολύ νωρίς τουριστική. Έναν τόπο σχεδόν παραμυθένιο, ειδικά αν συνδυάσει κανείς όλα τα παραπάνω με την έτσι κι αλλιώς εξωτική φυσική του ομορφιά.

Όσο εμείς γράφουμε εσύ καλό θα ήταν να βγάλεις εισιτήριο σταθερά κι αυτό το καλοκαίρι με την Blue Star Ferries και να ανταμώσουμε και πάλι όλοι μαζί στην Κω μετά από ένα άνετο κι όμορφο ταξίδι.

Από την πόλη ξεκινάμε

Φρόντισε να έχεις μπόλικο χώρο στη μνήμη του κινητού ή ακόμη καλύτερα στη φωτογραφική σου μηχανή γιατί σαν βρεθείς στην πόλη της Κω θα γοητευτείς και θα θες να απαθανατίσεις τα μουσουλμανικά τεμένη και τις κρήνες, τα ενετικά κάστρα, τις νεοκλασικές επαύλεις με κήπους, τα εμβληματικά κτίρια της ιταλοκρατίας και την τροπική βλάστηση που χορεύει στο ρυθμό του θαλασσινού αέρα.

Στα στενά σοκάκια της πόλης θα συναντήσεις αμέτρητα μαγαζάκια -από τα οποία αξίζει να αγοράσεις κεραμικά είδη αλλά και υπέροχα, σπιτικά γλυκά του κουταλιού- ταβερνάκια και καφέ. Στη δε Δημοτική Αγορά στήνεται καθημερινά ένα όργιο μυρωδιών, χρωμάτων και γεύσεων από κάθε λογής τοπικά προϊόντα. Απαραίτητη κι η στάση στην πλατεία Ελευθερίας όπου φιλοξενείται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω που διαθέτει μια πλούσια συλλογή από αρχαιολογικά ευρήματα που καλύπτουν την τεράστια ιστορία του νησιού.

Για το sightseeing ήρθαμε

Εν αρχή ην το επιβλητικό Κάστρο της Νεραντζιάς (ή των Ιπποτών, αφού κατασκευάστηκε μεταξύ 1436-1514 από τους Ιωαννίτες Ιππότες) στην δεξιά μεριά του λιμανιού, με τα οικόσημα και τους θυρεούς στο εσωτερικό του να διηγούνται λεπτομερώς την ιστορία του. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι την περιήγησή μας στο νησί για να συναντήσουμε τα ερείπια της αρχαίας πόλης με τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά οικοδομήματα κοντά στο λιμάνι, όπως τα τμήματα της Αρχαίας Αγοράς, την Μεγάλη Στοά ή Καμάρα, το καλά διατηρημένο Ωδείο, το ρωμαϊκό αρχοντικό Κάζα Ρομάνα και το Ξυστό, μέρος του αρχαίου Γυμναστηρίου με τις αναστηλωμένες κολώνες, όπου στεγάζονταν τα λουτρά.

Τα μαθήματα ιστορίας της Κω ευτυχώς δεν σταματούν εδώ αφού αμέσως μετά την Καμάρα και δίπλα στο Κάστρο συναντά κανείς τον περίφημο πλάτανο του Ιπποκράτη -πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής- ένα τεράστιο δέντρο με περίμετρο κορμού 12 μέτρων, που πιστεύεται ότι φυτεύτηκε από τον ίδιο τον Ιπποκράτη με σκοπό να διδάσκει κάτω από την σκιά του.

Επόμενη μας στάση το Ασκληπείον (το οποίο στέκει αγέρωχο από τον 4ο αιώνα π.Χ.) και πρόκειται το τρίτο μεγαλύτερο θεραπευτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου και χώρο διδασκαλίας της ιατρικής σχολής του Ιπποκράτη. Ο αρχαιολογικός χώρος απλώνεται σε μια μαγευτική τοποθεσία, στην κατάφυτη πλαγιά ενός λοφίσκου με θέα στις μικρασιατικές ακτές.

Κοντά στην Αντιμάχεια, στο δρόμο προς την Κέφαλο ο ταξιδιώτης συναντά την Πλάκα, ένα φυσικό πάρκο που θα σου κλέψει την καρδιά χάρη στους παραδεισένιους ενοίκους του. Το δάσος της Πλάκας ή των παγωνιών όπως το λένε οι ντόπιοι είναι χάρμα οφθαλμών αφού βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή κοιλάδα από πεύκα και κουκουναριές με «μόνιμους» κατοίκους τα παγώνια μερικά από τα πιο όμορφα και φιλικά παγώνια που έχετε δει.

Villagehoppers τα χωριά της Κω σας περιμένουν

Ξεκινάμε από τους ξακουστούς σε όλα τα Δωδεκάνησα Χαϊχούτες, ένα εγκαταλειμμένο χωριό που… σφύζει από ζωή. Κι αυτό συμβαίνει επειδή εκεί υπάρχει το ομώνυμο καφενείο, που έχει γίνει από τα μεγαλύτερα must για κάθε άνθρωπο που περνάει λίγες μέρες στο νησί. Απόκοσμη ομορφιά κι ένα πολύ ιδιαίτερο τοπίο που θα κουβαλάς για καιρό στη μνήμη σου.

Στην λίστα των επισκέψιμων χωριών βάζουμε πολύ ψηλά τη Ζιά που φημίζεται για το μοναδικό ηλιοβασίλεμα στην ψηλότερη πλαγιά του όρους Δίκαιο, με θέα τα απέναντι νησιά της Καλύμνου και της Ψέριμου έως τις μικρασιατικές ακτές και το καρτποσταλικό και πολύ γραφικό Πυλί, 15χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Κω, χτισμένο μέσα σε έναν καταπράσινο κάμπο, με πανέμορφα πετρόκτιστα σπίτια, παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια.

Ζήτησε κανείς υπέροχες παραλίες;

Ξεκινάμε το beach hopping μας από το Μαστιχάρι, που είναι αδιαμφισβήτητα η πιο εξωτική παραλία που θα βρεις στο νησί. Επιβάλλεται να βουτήξεις στα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά της. Στα νοτιοδυτικά, από την άλλη, υπάρχει η Κέφαλος, ένα χωριό που απέχει γύρω στα 40 χιλιόμετρα από την πόλη. Αξίζει το ταξίδι, όμως, επειδή στην Κέφαλο υπάρχει η παραλία Παράδεισος και ο Άγιος Στέφανος. Στον Παράδεισο –όνομα και πράμα- θα συναντήσεις μια ατέλειωτη αμμουδιά έξι χιλιομέτρων γεμάτη φοινικιές και κέδρους που δημιουργούν ένα τοπίο εκθαμβωτικής ομορφιάς.

Ο Άγιος Στέφανος, από την άλλη, συνδυάζει φύση με μνημεία (ερείπια από παλαιοχριστιανικούς ναούς, που είναι επισκέψιμα), κι ένα μικρό νησάκι στην μέση του κόλπου, το Καστρί. Τα τελευταία χρόνια ο Άγιος Στέφανος χιλιοφωτογραφείται από Έλληνες και ξένους επισκέπτες που υποκλίνονται μπρος στην αδιανόητη ομορφιά του.

Στο κοσμοπολίτικο Τιγκάκι θα σε υποδεχθεί μια χρυσαφί αμμουδιά που ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα και γεμίζει λουόμενους έτοιμους να απολαύσουν τα διάφανα και βαθυγάλαζα νερά της. Εξαιρετικής ομορφιάς και τα Καρδάμαινα με τους αμμόλοφους και τους κέδρους να σχηματίζουν έναν τροπικό θαρρείς παράδεισο για ατελείωτες ξάπλες και βουτιές. Στη λίστα σου πρέπει να μπει κι ο Άγιος Θεολόγος στα νοτιοδυτικά του νησιού αλλά και το Ψαλίδι που το τιμούν ιδιαίτερα οι σέρφερς. Αν πάλι αναζητάς μια φυσική πισίνα τότε επιβάλλεται να επισκεφθείς τα Θερμά με το μαύρο ηφαιστειακό βότσαλο να δημιουργεί εικόνες άγριας ομορφιάς. Οι λάτρεις του θερμαλισμού θα τιμήσουν ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη περιοχή.

Τρώμε κάτι και συνεχίζουμε;

Στα must των τοπικών νοστιμιών του νησιού συγκαταλέγονται τα κατιμέρια (στριφτές τηγανητές μυζηθρόπιτες με ζάχαρη και κανέλα), τα γιαπράκια (ντολμαδάκια με φύλλα αμπελόφυλλου ή λάχανου γεμιστά με ρύζι ή κιμά), οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί και το χοιρινό με χόντρο (πλιγούρι). Μην ξεχάσεις να πιείς στην υγειά μας μια κρύα κανελάδα και να πάρεις για το σπίτι γλυκό ντοματάκι.

Οι κρεατοφάγοι ας σπεύσουν στο Λάμπρος Steak House για εκλεπτυσμένες κοπές, ενώ οι ψαροφάγοι θα λατρέψουν το φημισμένο Barbouni που φιλοξενεί στα πιάτα του πλουμιστούς θαλασσινούς μεζέδες. To Gelsomino στην πόλη και το Cuvee στη Λάμπη προσφέρονται για fine dining καταστάσεις ενώ στο Λοφάκι αποθεώνουν τη μεσογειακή κουζίνα ενώ στο Ωρομέδον θα γευτείς υπέροχη τοπική κουζίνα.

Μετά για πού είμαστε;

Αν είσαι αληθινός island hopper τότε με τη Blue Star Ferries θα συνεχίσεις για Κάλυμνο (σε 45 λεπτά θα είσαι εκεί) ή μια Ρόδο ( 3 ώρες υπολόγισε) για να δέσει το γλυκό.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v