Θέμα «Ελλάδα» στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup δεν υπάρχει. Δεδομένου ότι θα εξεταστούν, όμως, από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τα προσχέδια προϋπολογισμού των κρατών-μελών, δεν αποκλείεται να υπάρξει συζήτηση.
Τη συνεδρίαση αναμένεται να μονοπωλήσει η Ιταλία, καθώς επισήμως στην ατζέντα έχει περιληφθεί η συζήτηση επί της επιστολής απόρριψης του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν.
Στα «δικά μας», ουσιαστικές εξελίξεις δεν υπάρχουν. Το δημοσιονομικό κενό του 2019 κατά την εκτίμηση των θεσμών παραμένει στο 0,15% του ΑΕΠ ή περίπου 300 εκατ. ευρώ, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει αισιοδοξία για «κλείσιμο» και διάσωση τόσο των συντάξεων, όσο και των θετικών μέτρων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.
Εντός της εβδομάδας άλλωστε, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης νομοσχεδίων εφαρμογής των υπεσχημένων μέτρων, αρχής γενομένης από τα αναδρομικά ενστόλων, πανεπιστημιακών, δικαστικών και γιατρών του ΕΣΥ καθώς και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών.
Την ίδια ώρα, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εδραιώνεται η άποψη ότι «δεν μιλάμε για ακύρωση των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής του μέτρου υπό την αίρεση επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022, ενώ πηγές με γνώση των διεργασιών εκτιμούν πως και αναστολή των περικοπών στις συντάξεις και θετικά μέτρα 765 εκατ. ευρώ δεν «χωρούν» στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Τον δρόμο του τελικού συμβιβασμού αναμένεται να υποδείξει η έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019, αλλά και η πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία αναμένεται εντός Νοεμβρίου. Παρότι δεν αποκλείεται να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για τις τελικές αποφάσεις, το τοπίο επιδιώκεται να ξεκαθαρίσει πριν την κατάθεση του ελληνικού προϋπολογισμού στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.