Αδειάζει η κλεψύδρα για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης και το πολυθρύλητο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αττική φαίνεται να γνωρίζει και νέα καθυστέρηση.
Την περασμένη Δευτέρα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κομισιόν, των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς και του EuroAsia Interconnector (τρέχει το επενδυτικό σχέδιο της διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας), o ΑΔΜΗΕ δεν εμφανίστηκε καθώς έκρινε ότι η στάση της κυπριακών συμφερόντων εταιρίας δεν αλλάζει ως προς τη σύσταση κοινού φορέα που θα υλοποιήσει και το project Κρήτης – Αττικής.
Κατόπιν τούτων, η Ευρ. Επιτροπή φαίνεται να αποσαφήνισε στην ελληνική πλευρά την ανάγκη ώστε ακόμη και το ελληνικό τμήμα της διασύνδεσης να αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος (pci) και άρα θα εκτελεστεί με βάση τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς. Δηλαδή, η ΡΑΕ αφού αναθέσει στον ΑΔΜΗΕ την υλοποίηση του, εκείνος στη συνέχεια θα πρέπει να κάνει διαγωνισμό για την προσέλκυση κι άλλων εταιριών.
Οι διαδικασίες αυτές, όμως, δεν αναμένεται να τρέξουν μέσα στον Αύγουστο. Επιπλέον, και όπως αναφέρουν πηγές, μία από τις ευρωπαϊκές εταιρίες που θέλει να μπει στο έργο είναι ο Βέλγος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Elia. Ο Elia, δεν έχει αξιολογήσει ακόμη τις αναγκαίες μελέτες για να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι, ενώ σχετική συνάντηση έχει προγραμματιστεί τον Σεπτέμβριο ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και τους Βέλγους.
Όλες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι το έργο της Κρήτης με την Αττική θα καθυστερήσει κι άλλο την ίδια στιγμή που το νησί σε περίπου ενάμισι χρόνο θα είναι αντιμέτωπο με προβλήματα επάρκειας ισχύος αφού θα αποσυρθούν μονάδες της ΔΕΗ και η μικρή διασύνδεση με την Πελοπόννησο δεν θα αρκεί για την κάλυψη των αναγκών.