Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι έβγαλαν τα ραντεβού BofA-τραπεζιτών στην Αθήνα

Η αισιοδοξία που επέστρεψε μετά την απόφαση του Eurogroup και η δύσκολη εξίσωση για τη μείωση των NPLs. Οι αστερίσκοι στους πλειστηριασμούς και οι συστάσεις για μετοχές.

Τι έβγαλαν τα ραντεβού BofA-τραπεζιτών στην Αθήνα

Στην Αθήνα βρέθηκαν στελέχη της Bank of America-ML μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος.

Όπως αναφέρει η τράπεζα σε έκθεσή της, μετά τις παραπάνω εξελίξεις, οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους φαίνεται να έχουν μειωθεί σημαντικά και η αισιοδοξία επιστρέφει για τη μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας.

Από τις συναντήσεις μας ήταν εμφανές ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αναμένεται να ανέβει, όπως και οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, τονίζει. Ωστόσο βέβαια, από τα ραντεβού που έγιναν, αυτή η στροφή μπορεί να απαιτήσει κάποιο χρόνο.

Κοιτάζοντας μπροστά, η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, ειδικά των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών, ήταν ένα από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα. Οι τράπεζες έχουν μακρύ δρόμο μπροστά τους αλλά πιστεύεται ότι εν πολλοίς έχουν πλέον τα απαραίτητα εργαλεία.

Η BofA εκτιμά ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν έχουν ακόμα σημαντικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά τη μάχη με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ παραμένει αρνητική για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εν συνόλω, καθώς πιστεύει ότι η «κεφαλαιακή εξίσωση» είναι απαιτητική: περίπου 46 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), αλλά μόνο περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ «καθαρού» κεφαλαίου (εξαιρούνται DTA/C και μη coco) στις τέσσερις τράπεζες, με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου.

Ο οίκος διατηρεί «ουδέτερη» σύσταση για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank και «underperform» για τις Alpha Bank και Πειραιώς.

Μετά τα stress tests οι τράπεζες φαίνεται να έχουν κερδίσει κάποια «υπομονή» από τις αρχές. Το συζητήσαμε αυτό, σημειώνει η BofA. Πιστεύει ότι υπάρχει ένας κίνδυνος αναφορικά με τους στόχους μείωσης των NPEs που μπορεί να ενταθεί το φθινόπωρο, οπότε θα γίνουν συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές. 

Εκτιμά ότι η κάλυψη είναι χαμηλή σε κάποιες τράπεζες και μπορεί να υποχωρήσει (50-60% κάλυψη NPEs με βάση το α’ τρίμηνο, με την Εθνική στο πάνω εύρος και την Αlpha Βank στο κάτω).

Αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σημειώνει πως αυξήθηκαν αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν κάτι το εξαιρετικό. Η Αlpha Βank είχε επιτυχία 17% σε πλειστηριασμούς και ήταν ο πλειοδότης στο 72% των περιπτώσεων. Για τη Eurobank τα ποσοστά ήταν 55% και 87% αντίστοιχα. Οι μη ολοκληρωμένοι πλειστηριασμοί πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μείωση τιμών στον β’ πλειστηριασμό. Το κατά πόσο οι τιμές θα έχουν επίπτωση στα βιβλία των τραπεζών δεν είναι ξεκάθαρο.

Τέλος, η BofA αναφέρει ότι δεν ειπώθηκαν πολλά για το ενδεχόμενο «ελληνικών GACs», το σχήμα κυβερνητικής εγγύησης για μια δομή τιτλοποίησης κόκκινων δανείων που συζητά η Κομισιόν ως εργαλείο για την αντιμετώπιση κόκκινων δανείων. Κάτι τέτοιο δεν δείχνει πιθανό, λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v