«Μια κι έξω» θα εφαρμοστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν με υπουργική απόφαση στις 14 Ιουνίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών.
Ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα επωμιστούν πρόσθετα βάρη στον ΕΝΦΙΑ, περίπου επτά στους δέκα θα έχουν αμετάβλητο εκκαθαριστικό, ενώ για ένα ποσοστό 18% προβλέπονται μειώσεις.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το παζάρι με τους δανειστές για μεταβατική περίοδο 2-3 ετών έληξε χωρίς αποτέλεσμα και έτσι, οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και τους άλλους φόρους που επηρεάζονται από την ημερομηνία δημοσίευσής τους στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενώ θα έχουν και άμεση εφαρμογή κατά την επικείμενη έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο.
Οι αλλαγές στις αντικειμενικές θα επηρεάσουν τα ραβασάκια του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, οδηγώντας σε αυξημένο λογαριασμό περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες.
Με βάση τα όσα φέρεται να είπε χθες o Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οι αλλαγές στις αντικειμενικές δεν θα μεταβάλουν τον λογαριασμό για το 67% των υπόχρεων. Ένα ποσοστό της τάξης του 15% θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα. Εξ αυτών, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε λαϊκές περιοχές στις οποίες θα αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές θα κληθούν να πληρώσουν έως 20 ευρώ τον χρόνο περισσότερο.
Πιο βαρύς θα είναι ο λογαριασμός για τις τουριστικές περιοχές. Τέλος, το 18% θα δει μειωμένο λογαριασμό από τον φόρο ακινήτων.
Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα εάν θα υπάρξει παρέμβαση στο ύψος του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου. Το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τις 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας προς το όριο των 250.000 ευρώ, χωρίς παράλληλη παρέμβαση στους συντελεστές του βασικού φόρου.
Αυτό αναμένεται να διευκρινιστεί με το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί έως το τέλος της εβδομάδας στη Βουλή, όπου θα αποτυπώνονται και οι σχετικές αλλαγές.