Από αναβολή σε αναβολή και από γενική συνέλευση σε γενική συνέλευση η απόφαση της ΔΕΗ για τα νέα τιμολόγια ρεύματος των ενεργοβόρων βιομηχανιών της υψηλής τάσης.
Κι έτσι, οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, που έχουν μεγάλη ανάγκη από χαμηλό ενεργειακό κόστος, στερούνται της φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και περίπου τρεις μήνες. Και το κυριότερο είναι πως ενώ οι ίδιοι οι εκπρόσωποί τους εκφράζουν δημόσια τη στήριξή τους στην Επιχείρηση, τώρα διαπιστώνουν τη διαρκή αναβλητικότητα της διοίκησής της, καθώς και του κύριου μετόχου της, του δημοσίου, να λάβει εγκαίρως την αναγκαία απόφαση για την παροχή των εκπτώσεων.
Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ χθες το μεσημέρι το θέμα των τιμολογίων των πελατών της εταιρίας της υψηλής τάσης ήταν προγραμματισμένο για συζήτηση και έγκριση στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της 7ης Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό θέμα τελικά μετατίθεται για την έκτακτη γενική συνέλευση της 26ης Ιουνίου. Για τότε, σημειώνεται, ότι έχει προγραμματιστεί η έγκριση των σχεδίων σύμβασης απόσχισης των πωλούμενων λιγνιτικών μονάδων, τα καταστατικά και τα διοικητικά συμβούλια των νέων εταιριών.
Η αναβλητικότητα αυτή έχει προκαλέσει έντονους προβληματισμούς στα στελέχη των περίπου 30 μεγάλων βιομηχανιών. Οι ίδιοι, σύμφωνα με την πάγια θέση τους, επιθυμούν τις απευθείας διαπραγματεύσεις με τη ΔEH, χωρίς να απαιτείται η λήψη απόφασης της γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι πελάτες της δημόσιας επιχείρησης είχαν εκπτώσεις όγκου επί της ισχύος και ενέργειας. Αυτές κυμαίνονταν ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος από 0% έως και 15% και η διάρκειά τους ήταν για τα έτη 2016-2017. Πριν από μήνες, η δημόσια εταιρία είχε δώσει παράταση στις συγκεκριμένες μειώσεις έως και τις 28 Φεβρουαρίου. Από τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει επαφές των επιχειρήσεων με τη διοίκηση της ΔEH, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα, έστω και για την παράταση των προαναφερόμενων εκπτώσεων.
Παράγοντες της βιομηχανίας σημειώνουν την ανάγκη των χαμηλών τιμολογίων, με δεδομένη και την προσπάθεια που γίνεται για την επανάκαμψη της οικονομίας και μάλιστα σε μία περίοδο όπου οι δείκτες δείχνουν την αύξηση της παραγωγής.