Η ώρα της αλήθειας για το stress test των τραπεζών

Σήμερα οι ανακοινώσεις από τον SSM για την άσκηση. Η αισιοδοξία των τραπεζών και πως επηρεάζονται οι συζητήσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα. Αναμένεται σφιχτή παρακολούθηση του κλάδου στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων.

Η ώρα της αλήθειας για το stress test των τραπεζών

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για τις ελληνικές τράπεζες καθώς στις 11:00 ανακοινώνονται από τον SSM τα αποτελέσματα του stress test.

Η εποπτική αρχή προγραμματίζει μάλιστα να δημοσιοποιήσει αναλυτικά στοιχεία και ερωτήσεις-απαντήσεις προκειμένου να διευκρινίζονται τα θέματα που σχετίζονται με την άσκηση.

Η αισιοδοξία για τα αποτελέσματα είναι μεγάλη. Η Goldman Sachs έσπευσε με χθεσινή της έκθεση να επισημάνει ότι οι ανακοινώσεις θα αποτελέσουν σημαντικό ορόσημο σε ότι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σίγουρο θεωρείται δε ότι θα βαρύνουν στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα αλλά και στις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περσυνή του έκθεση, το ΔΝΤ επέμενε ότι θα πρέπει να υπολογιστεί ποσό 10 δισεκατομμύρια ευρώ για πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η Goldman Sachs σταχυολογώντας τους λόγους που είναι αισιόδοξη επεσήμανε τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πριν την άσκηση, τις λιγότερο απαιτητικές υποθέσεις και μεθοδολογία, τις υπό εξέλιξη κινήσεις αναδιάρθρωσης αλλά και το θετικό κλίμα που εκπέμπεται από το χρηματιστήριο (άνοδος 30% τον τελευταίο μήνα).

Ωστόσο για τον κλάδο τα μέτωπα δεν κλείνουν. Η εποπτεία θα παραμείνει αυστηρή και πίεση για την μείωση των κόκκινων δανείων μεγάλη.

Όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η πίεση από τις εποπτικές αρχές αλλά και από τους μετόχους των τραπεζών είναι:

-Η αύξηση του όγκου των πλειστηριασμών, με στόχο τη διεξαγωγή τουλάχιστον 2.000 τον μήνα από τον Σεπτέμβριο.

-Η αύξηση των πωλήσεων δανείων καθώς εντός του 2018 θα πρέπει να ανοίξουν τη βεντάλια στα μικρά επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και στο corporate. Από το κάδρο της πίεσης δεν λείπουν και τα στεγαστικά, μολονότι οι διοικήσεις των τραπεζών υπογραμμίζουν ότι εντός του 2018 δεν υπάρχει προγραμματισμένη πώληση κόκκινων στεγαστικών δανείων.

-Η ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα από τις εσωτερικές εξειδικευμένες μονάδες που έχουν συστήσει οι τράπεζες. Στο μέτωπο αυτό προκρίνονται οι νέου τύπου ρυθμίσεις, στις οποίες οι τράπεζες έχουν ήδη έτοιμα πακέτα, ωστόσο ανέμεναν την ολοκλήρωση των stress tests, προκειμένου να τα… βγάλουν στην αγορά. Ρυθμίσεις μακροχρόνιου χαρακτήρα και με μικρό ποσοστό κουρέματος, ανάλογα την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v