Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεδιασκέψεις για επιτάχυνση στα προαπαιτούμενα

Επαφές της ελληνικής πλευράς και των δανειστών για τα ανοικτά μέτωπα στα προαπαιτούμενα. Ποια θέματα αποτελούν τον μεγάλο «πονοκέφαλο» για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Το δύσκολο ορόσημο του Ιουνίου.

Τηλεδιασκέψεις για επιτάχυνση στα προαπαιτούμενα

Με αντίπαλο τον χρόνο τρέχει η κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει την εντός των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Οι δανειστές αυξάνουν την πίεση και παρότι το σενάριο ολοκλήρωσης της λεγόμενης παγκόσμιας συμφωνίας στις 21 Ιουνίου παραμένει ενεργό, οι δυσκολίες σε μια σειρά καυτών προαπαιτούμενων, τις οποίες είχε αναδείξει την περασμένη εβδομάδα το Euro2day.gr, αναθερμαίνουν σενάρια παράτασης (στα οποία είχε αναφερθεί το Euro2day.gr ήδη από τον Οκτώβριο).

Χθες το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη για την πορεία υλοποίησης των προαιπαιτούμενων, μία ακόμα από τις πολλές οι οποίες πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση. Από την ελληνική πλευρά, στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Λιάκος και Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναγνώριζε στη συνέχεια «τεχνικές δυσκολίες», ιδίως στα θέματα που σχετίζονται με τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις και το νομοσχέδιο για τη ΔEH, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία. «Είναι ένα δύσκολο σημείο που έχει πολλά τεχνικά θέματα» είπε ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενες καθυστερήσεις, προσθέτοντας πως «δεν νομίζω ότι δεν θα προλάβουμε μέχρι τον Ιούνιο».

Το ενδεχόμενο μικρών καθυστερήσεων άφησε χθες ανοιχτό ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, όταν απαντώντας στο ευρωκοινοβούλιο στον αντιπρόεδρο Δημήτρη Παπαδημούλη, ανέφερε ότι «για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεωρητικά στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup, ή ίσως λίγο αργότερα. Εν πάση περιπτώσει, η προθεσμία σήμερα είναι η 21η Ιουνίου». Λίγο νωρίτερα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως «σταθερός προσανατολισμός όλων είναι η 21η Ιουνίου για τη συμφωνία σε τέταρτη αξιολόγηση, χρέος, μέθοδο εξόδου και ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης». 

Σε ανύποπτο χρόνο, τις προηγούμενες εβδομάδες, ελληνικές πηγές ανέφεραν πως όπως και στην τρίτη αξιολόγηση είχε τεθεί ο στόχος ολοκλήρωσής της «τον Δεκέμβριο για να κλείσουμε τον Ιανουάριο», τώρα ο στόχος επίτευξης Staff Level Agreement τον Μάιο δεν αποκλείεται να απαιτήσει και λίγες μέρες από τον Ιούνιο.

Ένα σενάριο καθυστερήσεων στο οποίο η «παγκόσμια συμφωνία» θα «κλείδωνε» στο Eurogroup του Ιουλίου, στις 12 του μήνα, δεν φέρνει την καταστροφή, σε αντίθεση με τις αναταράξεις που θα προκαλούσε ενδεχόμενη παράταση του τρίτου προγράμματος πέραν της 20ής Αυγούστου. Για το τελευταίο ενδεχόμενο θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία μέχρι σήμερα διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Αντίθετα, πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανό να χρειαστεί έξτρα χρόνος έως και το Eurogroup του Ιουλίου, δεδομένου ότι εκτός από τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να υπάρξει παράλληλη συμφωνία με το ΔΝΤ για το χρέος, τη μεταμνημονιακή εποπτεία και τις πρόσθετες δεσμεύσεις.

Ο Μάριο Σεντένο, μιλώντας χθες βράδυ στην τηλεόραση του Σκάι, είπε ότι ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους ο οποίος συζητείται «θα παρακολουθεί τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της ως προϋπόθεση για την αποπληρωμή του χρέους». Ο μηχανισμός αυτός, πρόσθεσε, «θα πρέπει να ενσωματωθεί στη γενικότερη εποπτεία που θα υπάρχει».

Αρμόδιες πηγές προδιαγράφουν ήδη ένα πολύ σφιχτό πλαίσιο δεσμεύσεων, προκειμένου να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για σταδιακή διευθέτηση του χρέους τα επόμενα χρόνια.

Στο μέτωπο των προαπαιτούμενων άλλωστε, οι δανειστές είναι ξεκάθαρο ότι δεν προτίθενται να βάλουν νερό στο κρασί τους. Η χθεσινή δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ με αφορμή την έγκριση εκταμίευσης της δόσης (αναμένεται σήμερα) δείχνει ότι η υλοποίηση των προβλεπόμενων στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αποτελεί το απαραίτητο διαβατήριο για την έξοδο από αυτό. «Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει και είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο για την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο του 2018, εφόσον οι εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν από την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Νωρίτερα, ο ESM και το Eurogroup θα παρακολουθούν στενά την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου (θα πρέπει να μηδενιστούν έως το καλοκαίρι ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως βρίσκονται πέριξ των 3 δισ. ευρώ) και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

«Μια επιπρόσθετη εκταμίευση (σ.σ. πέραν των 5,7 δισ. ευρώ που αναμένονται σήμερα), 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, μπορεί να γίνει μετά την 1η Μαΐου», ανέφερε η ανακοίνωση του ESM, εξαρτώντας την απόφαση αυτή με την πρόοδο στη μείωση του στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ θα χρειαστεί νέα συνεδρίαση του συμβουλίου του ESM.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v