Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Νέο «τσεκάρισμα» στα κόκκινα δάνεια

Ο SSM θα ελέγξει τον βαθμό προσαρμογής των τραπεζών στα ευρήματα του TAR. Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και προβλέψεων. Ποιες τράπεζες σπάνε την προσαρμογή σε 2017 και 2018 και ποιες θα την πάρουν όλη φέτος.

Τράπεζες: Νέο «τσεκάρισμα» στα κόκκινα δάνεια

Σε νέο «τσεκάρισμα» των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού των εγχώριων συστημικών τραπεζών αναμένεται να προχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), προκειμένου να ελέγξει αν οι τράπεζες έχουν προσαρμοσθεί στα ευρήματα του εν εξελίξει ελέγχου.

Όπως είναι γνωστό, από τα μέσα περίπου του 2017 ο SSM διενεργεί ανασκόπηση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Troubled Asset Review-TAR) στις τέσσερις εγχώριες συστημικές τράπεζες. Για τις Alpha και Εθνική, ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί, ενώ εντός του τρέχοντα μήνα προβλέπεται να ολοκληρωθεί και για το «δίδυμο» Πειραιώς - Eurobank.

Πρόκειται για τον πρώτο σημαντικό έλεγχο στην περίμετρο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) και ρυθμισμένων δανείων από τον Ιούνιο του 2016, όταν και τέθηκαν σε εφαρμογή τα πλάνα μείωσης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ο SSM ήλεγξε το αν οι τράπεζες έχουν ταξινομήσει με βάση τις εποπτικές επιταγές τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού τους και έχουν λάβει ορθά τις σχετικές προβλέψεις.

Για να το διαπιστώσει, ζήτησε δειγματοληπτικά ένα σημαντικό αριθμό φακέλων (σ.σ. έως 800), οι οποίοι αφορούσαν όλες τις υποκατηγορίες χορηγήσεων. Έμφαση, όμως, δόθηκε σε ρυθμισμένα δάνεια από όλες τις υποκατηγορίες.

Παρότι το σύνολο των ευρημάτων δεν έχει, επισήμως, γνωστοποιηθεί, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά τράπεζα, οι οποίες οδηγούν και σε διαφορετικούς χειρισμούς ως προς τον χρόνο επαναταξινόμησης δανείων και σχηματισμού πρόσθετων προβλέψεων.

Η Πειραιώς ανακοίνωσε ήδη ότι στο τέταρτο τρίμηνο της χρήσης 2017 σχημάτισε πρόσθετες προβλέψεις 1,2 δισ. ευρώ, οι οποίες, σύμφωνα με αναλυτές, οφείλονται ως ένα βαθμό στα ευρήματα του TAR. Πρόκειται για ειδικές προβλέψεις επί μεγάλων εταιρικών χορηγήσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών.

Στον αντίποδα, η Eurobank δεν πήρε μέρος της προσαρμογής στη χρήση 2017, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των οικονομικών καταστάσεων.

Στην περίπτωσή της, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η όποια προσαρμογή στην περίμετρο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposure - NPEs) καθώς και των προβλέψεων θα διενεργηθεί σταδιακά εντός της τρέχουσας χρήσης. Έτσι εξηγούν και την «οδηγία» της τράπεζας για διατήρηση του cost of risk στις 200 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης.

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι ο SSM θα επανέλθει προς τα τέλη της χρονιάς για να ελέγξει αν οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει τις υποδείξεις του, ως προς τις ορθές πολιτικές ταξινόμησης δανείων σε ενήμερα και μη εξυπηρετούμενα, και έχουν λάβει τις απαραίτητες πρόσθετες προβλέψεις. Αν ο επανέλεγχος «βαπτισθεί» ως ανασκόπηση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού ή διενεργηθεί στο πλαίσιο των ετήσιων επιτόπιων ελέγχων δεν έχει διευκρινισθεί.

Είναι, δε, πιθανόν με αφορμή τον παραπάνω επανέλεγχο να ζητηθούν συμπληρωματικά πρόσθετοι φάκελοι από όλες τις τράπεζες, αυτή τη φορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v