Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εurogroup με στόχευση στην εκταμίευση της δόσης

Ανοικτό παραμένει σήμερα το ζήτημα της εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ, λόγω εκρεμμοτήτων. Δεν εκπέμπεται ανησυχία από τις Βρυξέλλες για την πορεία του προγράμματος. Σχεδιάζεται η επόμενη «κάθοδος» των δανειστών στις 26 Φεβρουαρίου.

Εurogroup με στόχευση στην εκταμίευση της δόσης

Χωρίς σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα, πέραν του θέματος της δόσης, αναμένεται το σημερινό Eurogroup. Αν και η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ παραμένει μετέωρη -χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί ανησυχία- το κλίμα δίνουν οι τελευταίες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, στη βάση των οποίων προδιαγράφεται συνέχιση της εποπτείας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, αλλά και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στις δηλώσεις στις οποίες θα προχωρήσουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς σιγά σιγά θα αρχίσει να μορφοποιείται το τοπίο της επόμενης ημέρας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξή του στους Financial Times έδωσε το στίγμα των ελληνικών επιδιώξεων για την επόμενη ημέρα του προγράμματος διάσωσης, δίνοντας έμφαση στο ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο. 

Την Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από Β- σε Β με θετικές προοπτικές, αναμένοντας εντός του 2018 μέτρα περαιτέρω διευθέτησης του χρέους. Όπως έχει φανεί όμως από τις τοποθετήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, κατά πάσα πιθανότητα τα όποια περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα συνοδεύονται από όρους και προϋποθέσεις σταδιακής αποδέσμευσης.

Στο σημείο αυτό, ευρωπαίοι και ΔΝΤ θα πρέπει να λύσουν ένα γόρδιο δεσμό. Αν τα μέτρα για το χρέος συνοδευτούν από conditionality, το ΔΝΤ πιθανά δεν θα μπορέσει να δώσει σφραγίδα βιωσιμότητας χρέους, η έλλειψη της οποίας θα βαρύνει αρνητικά στις προσπάθειες αυτοδύναμης χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις αγορές. Μια πιθανή εναλλακτική αφορά στο συνδυασμό άμεσης εφαρμογής μιας δέσμης μέτρων για το χρέος και με επιπρόσθετες παρεμβάσεις στη βάση της γαλλικής πρότασης σύνδεσης με το μελλοντικό ρυθμό ανάπτυξης και αντάλλαγμα την επιστροφή των κερδών από ANFA’s και SMP’s.

Αρχής γενομένης από τις 26 Φεβρουαρίου, όταν αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου και πολύ περισσότερο από το Eurogroup της 12ης Μαρτίου, το κουβάρι αναμένεται πως θα αρχίσει να ξετυλίγεται.

«Καθαρότητα» στα μέτρα για το χρέος αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις από την πλευρά του ΔΝΤ. Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου , Τζέρι Ράις την περασμένη Πέμπτη, το ΔΝΤ περιμένει πρώτα να προχωρήσουν οι συζητήσεις για το χρέος ώστε να θέσει το θέμα της ενεργοποίησης του ελληνικού προγράμματος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο. Θεωρητικά, η εξάμηνη ισχύς του προγράμματος εν αναμονή που εκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο εκπνέει αυτές τις ημέρες, αλλά το Ταμείο δεν φαίνεται να βιάζεται αν και είναι πασιφανές πλέον ότι θέλει να συνεχίσει μέσω της Ελλάδας να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα στην ευρωζώνη.

Συνολικές αποφάσεις, για τον τύπο της εξόδου – αν και πλέον όπως φάνηκε και από τα έγγραφα που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το Euro2day.gr ως καθαρή έξοδο οι ευρωπαίοι θεωρούν την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος-, το είδος και το εύρος της μεταμνημονιακής εποπτείας και των δεσμεύσεων, επιδιώκεται να ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v