Ανοίγουν οι προκηρύξεις για χρηματοδότηση ΜμΕ μέσω RIS3

Στις πρώτες προσκλήσεις στο πλαίσιο της «Εξυπνης Εξειδίκευσης» προχωρούν οι Περιφέρειες. Ποιες προηγούνται στο σχεδιασμό. Ποιες επενδύσεις χρηματοδοτούνται και ποιοι τομείς είναι επιλέγονται.

Ανοίγουν οι προκηρύξεις για χρηματοδότηση ΜμΕ μέσω RIS3

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν στο επόμενο διάστημα από τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) για «έξυπνες επενδύσεις» στις τοπικές επιχειρήσεις.

Οι πρώτες προκηρύξεις οι οποίες εντάσσονται το πλαίσιο της «Στρατηγικής Έρευνας και Τεχνολογίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση (Research and Innovation Strategies for Smart Specialisation - RIS3) έχουν «ωριμάσει», ενώ ήδη ορισμένες περιφέρειες έχουν προχωρήσει και στη δημοσίευση σχετικών προκλήσεων. Σταδιακά, έως τις αρχές του καλοκαιριού, εκτιμάται ότι και οι 13 Περιφέρειες θα βγάλουν στον «αέρα» σχετικές προκηρύξεις.

Αν και οι δράσεις θα υλοποιηθούν σε τοπικό – περιφερειακό επίπεδο, ο σχεδιασμός είναι κεντρικός και συντονίζεται από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξη, καθώς αποτελούν υποσύνολο του ΕΣΠΑ και οι πόροι θα διατεθούν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν σε ένα από τους οκτώ στρατηγικούς τομείς που έχουν αναδεχθεί στο πλαίσιο αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου.

Άλλωστε, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020, οι Περιφέρειες έχουν αναβαθμισμένο ρόλο, αφού θα διαχειριστούν το 20% των κονδυλίων, δηλαδή περίπου 5,2 δισ. ευρώ.

Οι 14 RIS3

Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα εκπονήθηκαν μία εθνική και 13 περιφερειακές στρατηγικές έρευνας και καινοτομίας για την έξυπνη εξειδίκευση (RIS3). Η εθνική εκπονήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας, ενώ κάθε Περιφέρεια ήταν υπεύθυνη για την εκπόνηση της δικής της στρατηγικής.

Στο πλαίσιο της εκπόνησης των στρατηγικών αυτών, η χώρα και οι Περιφέρειές της κλήθηκαν να εντοπίσουν τις δραστηριότητες εκείνες στις οποίες παρουσιάζουν ή είναι σε θέση να οικοδομήσουν, ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και σε αυτές να επικεντρώσουν τους διαθέσιμους πόρους και τις προσπάθειες, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη σημαντικών αναπτυξιακών αποτελεσμάτων.

Η διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκπόνησης της Εθνικής Στρατηγικής οδήγησε στον εντοπισμό οκτώ κλάδων στους οποίους η έρευνα και η καινοτομία μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη σημαντικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, ενώ συνυπολογίσθηκε η κρίσιμη μάζα και η αριστεία του ερευνητικού δυναμικού.

Οι κλάδοι αυτοί είναι οι εξής:

• Αγρο-διατροφή

• Υγεία – φάρμακα

• Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών

• Ενέργεια

• Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη

• Μεταφορές

• Υλικά – κατασκευές

• Τουρισμός – Πολιτισμός – Δημιουργικές βιομηχανίες

Σημειώνεται ότι η στρατηγική δομείται στη βάση τριών επιλογών και τεσσάρων αξόνων προτεραιότητας όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί. Συνεπώς, η κάθε δράση θα πρέπει κινείται στους συγκεκριμένους άξονες.

Οι δράσεις

Οι δράσεις επιχειρηματικότητας και έξυπνης εξειδίκευσης που ήδη έχουν λάβει έγκριση είναι οι εξής:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων του κλάδου Χημικών – Πολυμερών Υλικών

Η δράση αφορά την ενίσχυση παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, την κατασκευή προϊόντων από ελαστικό καουτσούκ και πλαστικές ίνες. Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 2.000.000 ευρώ.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Έρευνα & Τεχνολογία Αγροδιατροφής ΜΜΕ

Η δράση προβλέπει την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας ή και της χρήσης των αποτελεσμάτων έρευνας και καινοτομίας στην παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα ΜΜΕ στον αγροδιατροφικό και τουριστικό τομέα. Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο 1.250.000 ευρώ.

Περιφέρεια Ηπείρου

Ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών

Η δράση αφορά στην ενίσχυση λειτουργικών δαπανών, αμοιβών υποστηρικτικών λειτουργιών, δαπανών προβολής και δικτύωσης ώστε οι ΜΜΕ να αναπτύξουν και να εισάγουν στην αγορά νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Η δημόσια δαπάνη είναι 4.615.000 ευρώ.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει σχεδιάσει ήδη δύο δράσεις στο πλαίσιο της RIS3: 

Α) Ενίσχυση ΜΜΕ για ερευνητικά έργα στους τομείς Μικροηλεκτρονικής και Προηγμένων Υλικών

Η δράση στοχεύει στην αξιοποίηση σημαντικών τεχνολογικών δυνατοτήτων σε τομείς που αφορούν ενσωματωμένα συστήματα – υλικό λογισμικό, έξυπνες ενεργειακές περιβαλλοντικές εφαρμογές, λειτουργικά υλικά (πχ τεχνικά υφάσματα), νανοτεχνολογία, υγεία και τρόφιμα. Η δημόσια δαπάνη της δράσης, ανέρχεται στα 2.000.000 ευρώ.

Β) Προώθηση Διεθνικών ερευνητικών έργων για ΜΜΕ

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης, είναι η ενσωμάτωση έρευνας και καινοτομίας διεθνούς επιπέδου στην παραγωγική διαδικασία- ενίσχυση έργων διεθνικών συνεργασιών με επιχειρήσεις ιδίως ΜΜΕ και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού Η δημόσια δαπάνη της δράσης, ανέρχεται στο 1.500.000 ευρώ

Επισημαίνουμε ότι αυτές ήδη έχουν μπει στον επίσημο προγραμματισμό για υλοποίηση άρα θα αποτελέσουν υποσύνολο του συνολικού αριθμού που θα σχεδιαστούν και στη συνέχεια και από τις άλλες Περιφέρειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v