Θετικά μηνύματα λαμβάνουν οι τραπεζίτες από τους ξένους επενδυτές και τους διαχειριστές κεφαλαίων όσον αφορά το καυτό ζήτημα των επόμενων μηνών, τα stress tests.
Υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν στο Euro2day.gr ότι τα μηνύματα από επενδυτές, που έχουν πρόσβαση τόσο στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στο στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, είναι, τις τελευταίες ημέρες, ενθαρρυντικά, καθώς η προσέγγιση είναι περισσότερο πολιτική και λιγότερο -χωρίς όμως να χάνεται η ουσία της υπόθεσης- τεχνοκρατική.
Η μεγάλη εικόνα, με βάση τις ίδιες πηγές, δικαιολογεί τη νότα αισιοδοξίας καθώς το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης δεν εμπεριέχει πολιτικό ρίσκο, ήδη το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει μεθοδικά την έκδοση 7ετούς ομολόγου εντός των επόμενων εβδομάδων και η ανάγκη «ηρεμίας» στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης είναι απαραίτητη «όσο ποτέ ενόψει εκλογών στην Ιταλία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Εν αναμονή των παραδοχών
Κι ενώ από τη συμπεριφορά των επενδυτών, η οποία έχει αποτυπωθεί στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διαφαίνεται ότι η δοκιμασία των ελληνικών τραπεζών δεν θα είναι τόσο σκληρή, ο τελικός λογαριασμός θα κριθεί από τις παραδοχές, με αιχμή την αποτίμηση των ακινήτων/ενεχύρων, βάσει των οποίων θα γίνουν τα stress tests.
«Από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα λάβουμε από την εποπτική αρχή τις παραδοχές και έως τότε θα γίνουν κινήσεις από την πλευρά των τραπεζών, έτσι ώστε το καυτό θέμα της αποτίμησης των ενεχύρων να μην εκτροχιασθεί», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Όλα θα ξεκαθαρίσουν όταν θα έχουμε στα χέρια μας τις παραδοχές, ωστόσο το θέμα της αξίας των ακινήτων αποτελεί πρόβλημα για τα χαρτοφυλάκια».
Έτοιμα τα στοιχεία
Στο μεταξύ, οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει όλη την προεργασία και είναι έτοιμες να αρχίσουν να στέλνουν, όταν χρειασθεί, τα στοιχεία στην ευρωπαϊκή εποπτική αρχή. Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι τα πρώτα δεδομένα θα ξεκινήσουν να στέλνονται από τα μέσα Φεβρουαρίου. Στην ετοιμότητα των τραπεζών έχουν συμβάλει, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι απανωτοί έλεγχοι που έγιναν στο τραπεζικό σύστημα από το καλοκαίρι και έκτοτε, από τα κλιμάκια στελεχών του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).
«Είμαστε έτοιμοι. Έχουμε ανεβάσει τους στόχους στα επικαιροποιημένα πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που στείλαμε στον SSM τον Σεπτέμβριο, έχουμε περάσει τον έλεγχο TAR και εκτιμούμε ότι οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν θα είναι διαχειρίσιμες, τουλάχιστον στην πλειονότητα των ελληνικών τραπεζών», αναφέρουν.
Στα 3 δισ. ευρώ
Μολονότι είναι ακόμη νωρίς για εκτιμήσεις, πηγές με γνώση της διαδικασίας αλλά και των βασικών αξόνων πάνω στους οποίους θα πραγματοποιηθούν τα stress tests υπογραμμίζουν ότι ο συνολικός λογαριασμός για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα κινηθεί λίγο υψηλότερα από τα 3 δισ. ευρώ.