Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μηνύματα από το μέτωπο των καταθέσεων

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζουν οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κάθε κατηγορίας (όψεως, ταμιευτηρίου, προθεσμίας) και τα «κλειδιά» που θα άρουν την ανασφάλεια των καταθετών.

Νέα μηνύματα από το μέτωπο των καταθέσεων

«Φρένο» στη μείωση των καταθέσεων, με εμφανή, όμως, την αδυναμία αποταμίευσης από τα νοικοκυριά διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2017 και συνιστά στις τράπεζες να επιταχύνουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκειμένου να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών προς το τραπεζικό σύστημα.

Τα ευρήματα που καταγράφονται σχετικά με την πορεία, κυρίως την ποιότητα των καταθέσεων, στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, είναι εντυπωσιακά, για την καταθετική δυνατότητα τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών.

Από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο του 2017 οι καταθέσεις κινήθηκαν σε ήρεμα νερά, χωρίς μείωση αλλά ούτε και με αξιοσημείωτη αύξηση. Από τις αρχές του 2017 ενισχύθηκαν μόλις κατά 2,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,6 δισ. ευρώ αφορά τις επιχειρήσεις και 1 δισ. ευρώ τα νοικοκυριά.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr πως «το γεγονός ότι ανακόπηκε η μείωσή τους αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα των τελευταίων ετών. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά στο μέτωπο της τρίτης αξιολόγησης και η ελληνική οικονομία αναβαθμισθεί από τους οίκους αξιολόγησης, θα υπάρξει σημαντική χαλάρωση στα capital controls, εξέλιξη που χωρίς αμφιβολία θα στείλει μήνυμα στους καταθέτες ότι το τραπεζικό σύστημα είναι εκ νέου σταθερό και δεν κινδυνεύει».

Η ακτινογραφία των καταθέσεων

Αυξητική πορεία εμφανίζουν από τους πρώτους μήνες του 2017 οι καταθέσεις όψεως, οι οποίες αποτελούν χρηματοπιστωτικό εργαλείο των επιχειρήσεων σε ποσοστό 60% καθώς διακρατούνται για σκοπούς συναλλαγών. Η αύξησή τους σχετίζεται με τη διαφαινόμενη οικονομική ανάκαμψη και τη διεύρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στο τέλος Οκτωβρίου οι καταθέσεις όψεως ανέρχονταν σε 27,3 δισ. ευρώ.

«Καθήλωση» εμφανίζουν οι καταθέσεις ταμιευτηρίου, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αδυναμία των νοικοκυριών να αποταμιεύσουν. Πρόκειται για απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς των νοικοκυριών και χρησιμοποιούνται για συναλλαγές ή και για λόγους πρόνοιας έναντι μελλοντικών αναγκών και έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα εξαιτίας της μείωσης του εισοδήματος και της αύξησης των φόρων και των εισφορών.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στο τέλος Οκτωβρίου διαμορφώθηκαν στα 49,4 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2017.

Θετική εικόνα εμφανίζουν οι καταθέσεις προθεσμίας, οι οποίες εξυπηρετούν κυρίως επενδυτικούς σκοπούς και μάλιστα σε ένα περιβάλλον όπου δεν είναι δυνατόν να αυξηθούν οι τοποθετήσεις σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Από τον Ιανουάριο έως και τα τέλη Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 5,6%, στα 46,8 δισ. ευρώ από 45 δισ.

Στην εξέλιξη αυτή έχουν συμβάλει η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, οι σχετικά υψηλότερες αποδόσεις των εγχώριων καταθέσεων συγκριτικά με ανάλογες τοποθετήσεις στο εξωτερικό (για όσους έχουν την επιλογή να επανεξαγάγουν επαναπατρισθέντα κεφάλαια), καθώς και τα επιμέρους κίνητρα που παρέχουν οι τράπεζες για την επιστροφή καταθέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v