Συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης (Κ.Σ.Δ.) το τελικό κείμενο του Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπτυξη του Ελληνικού. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ληφθεί μέχρι αύριο το μεσημέρι οι υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών ώστε να υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 28 Δεκεμβρίου.
Οπως μετέδωσε το πρωί το Euro2day.gr
Αν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, συνηθισμένο φαινόμενο στην πολυετή προετοιμασία της επένδυσης στο Ελληνικό, το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (Κ.Σ.Δ.) στη σημερινή του συνεδρίαση θα ολοκληρώσει την επεξεργασία του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος ώστε να αποσταλεί για υπογραφή στους συναρμόδιους υπουργούς και στη συνέχεια προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Η κατάρτιση του Προεδρικού Διατάγματος μέχρι τα τέλη του έτους και η εκπλήρωση σειράς άλλων προαπαιτούμενων ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία με το επενδυτικό σχήμα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018 περιλαμβάνονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο.
Το τελικό κείμενο φαίνεται πως δεν θα οδηγεί σε σοβαρές αλλαγές του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) που είχε καταθέσει το επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Development ΛΑΜΔΑ -0,31%. Φαίνεται τελικά πως δεν υπάρξουν αλλαγές ούτε στο ύψος των κτιρίων που θεωρούνται τοπόσημα, ούτε σε άλλα καθοριστικά σημεία του αρχικού σχεδιασμού.
Υπενθυμίζεται πως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) είχε συστήσει να μειωθεί το ύψος των κτιρίων και να υπάρξει σειρά παρεμβάσεων όσον αφορά τα αρχαιολογικά. Προκειμένου να συμβαδίσει ο σχεδιασμός του έργου με τις συστάσεις του Κ.Α.Σ. αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί το καλοκαίρι μεταξύ της Ελληνικόν ΑΕ και του υπουργείου Πολιτισμού για το χειρισμό των αρχαιολογικών θεμάτων.
Προ ημερών, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Develοpment Οδυσσέας Αθανασίου είχε υποστηρίξει, σε τηλεοπτική συνέντευξη, πως επιθυμία των επενδυτών είναι «να δώσουν χρόνο στην Πολιτεία να υπερβεί τα όποια προβλήματα». Όπως είπε, «δηλώνω με τον πλέον κατηγορηματικό και σαφή τρόπο ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επένδυση όχι αύριο αλλά... χθες. Και αυτό το αποδεικνύουν τα πολλά εκατ. ευρώ που ξοδέψαμε για τις μελέτες κ.λπ. και εξακολουθούμε να ξοδεύουμε. Είμαστε σε καθημερινή επαφή με τις αρχές για να υλοποιήσουμε το έργο».
Κατά τον κ. Αθανασίου, το επενδυτικό σχήμα ακολουθεί «πλήρως τη νομιμότητα, ό,τι επικαλούμαστε έως τώρα δεν αποκλίνει στο παραμικρό από τις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει (το 2014 με την προηγούμενη κυβέρνηση και το 2016 με τη σημερινή). Οποιαδήποτε ουσιαστική αλλοίωση στο master plan προκαλεί αλλοίωση της σύμβασης. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να διορθώσουμε τις αλλοιώσεις, αυτή η επένδυση πρέπει να προχωρήσει. Θα τοποθετήσει τη χώρα μας στον χάρτη εκεί που της αξίζει να είναι».
Η κατάρτιση του Προεδρικού Διατάγματος είναι, πάντως, μία από τις εκκρεμότητες στην υπόθεση του Ελληνικού. Το δημόσιο καλείται να προχωρήσει και σειρά άλλων θεμάτων όπως η εκκένωση της έκτασης από τους (περισσότερους) σημερινούς χρήστες, όπως η Οδικές Συγκοινωνίες (που διατηρεί αμαξοστάσιο), η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για το καζίνο, κ.ά.