Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα νέα «αγαπημένη» των hedge funds

Πολλοί επενδυτές «ξέχασαν» τη χώρα και ριψοκίνδυνα επενδυτικά κεφάλαια σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, γράφει η WSJ. Το ενδιαφέρον για ομόλογα, μετοχές και δάνεια. Ποια funds έχουν κινηθεί περισσότερο δραστήρια στην εγχώρια αγορά.

Η Ελλάδα νέα «αγαπημένη» των hedge funds

Ορισμένα hedge funds αρχίζουν να αγοράζουν στοιχεία ενεργητικού στην Ελλάδα, μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, στοιχηματίζοντας ότι ο πρώην ασθενής της Ευρώπης έχει αγνοηθεί από άλλους επενδυτές και προσφέρει ευκαιρίες.

Τους τελευταίους μήνες, funds όπως η Brevan Howard, η Amber Capital και η VR Capital, εξετάζουν μια σειρά από ελληνικά στοιχεία ενεργητικού. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών στην WSJ, ενώ η Ελλάδα επωφελείται επιτέλους από την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, πολλοί επενδυτές έχουν παραβλέψει τη χώρα εξαιτίας της μακροχρόνιας κρίσης χρέους.

«Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα. Είναι η μόνη φθηνή αγορά εκεί έξω» ανέφερε ο Joseph Oughourlian, ιδρυτής της Amber Capital που διαχειρίζεται ενεργητικό 1,7 δισ. δολάρια. Ο ίδιος σημείωσε πως μέχρι πρόσφατα «δεν είχα ποτέ επενδύσει στην Ελλάδα στη ζωή μου, ποτέ», προσθέτοντας πως αγόρασε ελληνικά ομόλογα πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά τελευταία έκανε στροφή στις μετοχές. Μετά τις περιπέτειες με το χρέος, η χώρα μπορεί να αρχίσει να «ομαλοποιείται», σημείωσε, λέγοντας πως οι κίνδυνοι έχουν απομακρυνθεί. Τον περασμένο μήνα η WSJ αποκάλυψε ότι η Amber είχε μερίδιο στον ΟΤΕ.

Μεταξύ των funds που έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα πρόσφατα είναι και η VR Capital, με έδρα το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με πηγή της αμερικανικής εφημερίδας. Την έκθεσή του στον χρηματοοικονομικό τομέα της Ελλάδας έχει αυξήσει η Autonomy Capital με έδρα τη Νέα Υόρκη, που διαχειρίζεται ενεργητικό 5 δισ. δολαρίων. Η Autonomy αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Η Brevan Howard, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες hedge fund της Ευρώπης, αναζητά να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ για ένα real estate fund και ένα fund μετοχών για να επενδύσει στην Ελλάδα. Προσλαμβάνει μια ομάδα εννιά με δέκα επαγγελματιών στην Αθήνα, η οποία θα αυξηθεί στους 18 στο τέλος του επόμενου έτους.

«Για πολύ καιρό ήταν αδύνατο να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα για διαρθρωτικούς λόγους» ανέφερε ο ιδρυτής της Brevan, Τρύφων Νάτσης, ο οποίος θα διαχειρίζεται και τα δύο funds. «Για όλους τους πρακτικούς λόγους, όλα τα μεγάλα ρίσκα έχουν εξαφανιστεί» επισήμανε, επικαλούμενος τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα «πολύ δύσκολα μέτρα» που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύει πως περίπου ένα τέταρτο με ένα τρίτο της ελληνικής ανάκαμψης συνδέεται με την ανάκαμψη της Ευρώπης.

Τα δεδομένα για τα στοιχήματα των hedge funds σε ελληνικές μετοχές -από τα οποία μπορεί να φανεί κατά πόσο είναι θετικά ή αρνητικά- είναι σποραδικά, γράφει η WSJ. Όμως το ενεργητικό σε Exchange-Traded Funds (ETFs) που είναι εκτεθειμένα σε ελληνικές μετοχές -ένας τρόπος να αποκτήσουν θέση οι επενδυτές- έχουν αυξηθεί φέτος στο ρεκόρ των 566 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την HIS Markit, από 443 εκατ. δολάρια πέρυσι.

Για ορισμένους, οι κινήσεις αντιπροσωπεύουν την επιστροφή στην Ελλάδα μετά από μια περίοδο στοιχημάτων κατά των ομολόγων της και μετέπειτα αγορών σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Κάποιοι managers έβγαλαν μεγάλα κέρδη το 2012, όταν η χώρα πλήρωσε ομολογιούχους που αρνήθηκαν την ανταλλαγή χρέους ενώ πρωτύτερα είχε πει πως δεν θα τους πληρώσει. Πολλοί άλλοι επενδυτές, περιλαμβανομένων τραπεζών, υπέστησαν μεγάλες απώλειες από την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η Ελλάδα όμως είχε ξεφύγει από τα ραντάρ πολλών επενδυτών, εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών επιδόσεων, ανοίγοντας μια ευκαιρία για κάποιους managers.

Η πίστωση είναι μεταξύ των τομέων που συγκεντρώνουν ενδιαφέρον. Η Alvarez & Marsal ξεκίνησε τη διαχείριση πακέτων δανείων. «Βλέπουμε βελτιωμένο κλίμα στην Ελλάδα και αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, είτε είναι από hedge funds ή άλλα funds», λέει ο Μάριος Κολιόπουλος, επικεφαλής της θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου στην Ελλάδα.

Σε ένα άλλο σημάδι ενδιαφέροντος για τη χώρα, το εγκατεστημένο στο Λονδίνο hedge fund «Chenavari» βοήθησε στη χρηματοδότηση αγορών πλοίων από ελληνικές εταιρείες και δελεάστηκε από τις «πολύ χαμηλές τιμές». «Η Ελλάδα είναι μια από τις πλέον υποτιμημένες οικονομίες», λέει ο γενικός διευθυντής Loic Fery.

Ωστόσο, σημειώνει η WSJ, με το ενδιαφέρον να αυξάνει, δεν είναι κάθε τύπος ενεργητικού απαραίτητα «ευκαιρία».

«Νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε γενικευμένη ‘φθήνια’», λέει ο κος Νάτσης της Brevan, που μαζί με τον συνιδρυτή Alan Howard θα επενδύσει ένα «σημαντικό» ποσό προσωπικών κεφαλαίων στα νέα funds. «Κάποιες εταιρείες έχουν ήδη ανακάμψει στα προ κρίσης επίπεδα. Είναι αυτά που είναι εκτός ραντάρ, midcaps, που είναι πολύ φθηνά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v