Αύξηση της ζήτησης για δάνεια ύψους από 80.000 έως και 90.000 ευρώ παρατηρείται τους τελευταίους 2-3 μήνες, από επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για θετική εξέλιξη μετά από χρόνια απραξίας και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αποτελεί, εφόσον η ζήτηση διατηρηθεί, το πρώτο σημάδι ανάκαμψης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ενθαρρυντικό είναι, με βάση τις ίδιες πηγές, το γεγονός ότι πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν αναπόδραστο κομμάτι της ανάκαμψης της οικονομίας. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr πως δεν έχει κανένα νόημα να επισημανθεί το ποσοστό αύξησης του ρυθμού των εν λόγω χορηγήσεων καθώς η βάση υπολογισμού ξεκινά από πολύ χαμηλά και δεν αποτελεί ικανό μέτρο σύγκρισης μετά από αρκετά χρόνια αρνητικής πιστωτικής επέκτασης.
Οι κλάδοι
Η ζήτηση για τραπεζικό δανεισμό προέρχεται από υγιείς -για τα δεδομένα της οικονομίας μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης- επιχειρήσεις με καινοτόμες ιδέες, αρκετές εκ των οποίων τα μνημονιακά χρόνια ακολούθησαν σφιχτή και εσωστρεφή στρατηγική, προκειμένου να επιβιώσουν. Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι οι εν λόγω εταιρείες προέρχονται από έξι κλάδους, η πλειοψηφία των οποίων -σε αντίθεση με το παρελθόν- αποκτά σταδιακά, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, εξαγωγική δραστηριότητα.
Πρόκειται, λοιπόν, για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται: Στη μεταποίηση, στον τουρισμό, στο χονδρικό εμπόριο, στον πρωτογενή τομέα, στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο.
Ρευστότητα
Η ζήτηση αφορά δάνειο για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, είτε πρόκειται για μία νέα επένδυση π.χ. μία μονάδα παραγωγής είτε αγορά μηχανημάτων και του απαραίτητου εξοπλισμού. «Έρχονται για πρώτη φορά μετά από χρόνια αποφασισμένοι να πάρουν τη χρηματοδότηση και όχι απλά να τεστάρουν τα νερά», αναφέρει στέλεχος τράπεζας στο Euro2day.gr και προσθέτει: «Εμφανίζουν business plan με το πώς θα επενδύσουν το κεφάλαιο που ζητούν, έχοντας λάβει υπόψη όλα τα ρίσκα της επένδυσης αλλά και της πορείας της οικονομίας».
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η πλειοψηφία των συγκεκριμένων εταιρειών δεν διαθέτει μεγάλα δανειακά ανοίγματα ενώ οι οφειλές τους προς την εφορία είναι ρυθμισμένες. «Πάνω απ' όλα, όμως, μετρούν οι προοπτικές του κλάδου που δραστηριοποιούνται, τα business plans που καταθέτουν, η τεχνολογική τους υπόσταση και οι συμφωνίες που έχουν κλείσει όσον αφορά τις εξαγωγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.