Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Υπό ενιαία μεθοδολογία το stress test

Τι διευκρίνισε το κλιμάκιο του SSM στους τραπεζίτες. Γιατί αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για τις εγχώριες τράπεζες η αποφυγή μιας tailor-made άσκησης. Παραμένει ο κίνδυνος αυστηρότερων παραδοχών υπό την πίεση του ΔΝΤ. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του stress test.    

Τράπεζες: Υπό ενιαία μεθοδολογία το stress test

Το άκρως σημαντικό για τις εγχώριες τράπεζες μήνυμα ότι δεν θα υπάρξουν μεθοδολογικές διαφορές στο ελληνικό σκέλος του stress test, παρά το γεγονός ότι θα διεξαχθεί νωρίτερα και υπό την πίεση που δημιουργεί η ολοκλήρωση του προγράμματος, μετέφερε το κλιμάκιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Τα στελέχη των δύο διευθύνσεων του SSM που θα τρέξουν την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διευκρίνισαν στους εγχώριους τραπεζίτες κατά τις χθεσινές συναντήσεις ότι η άσκηση θα διενεργηθεί υπό την ίδια μεθοδολογία με την πανευρωπαϊκή και δεν θα υπάρξουν τροποποιήσεις.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη καθώς υπό την πίεση του ΔΝΤ είχε δημιουργηθεί η ανησυχία ότι το ελληνικό σκέλος της άσκησης θα διενεργούνταν μεν υπό τη φόρμα της πανευρωπαϊκής άσκησης, με μεθοδολογικές «πινελιές», όμως, που θα το καθιστούσαν, πρακτικά, ξεχωριστή περίπτωση.

Η αποφυγή μιας tailor-made εκδοχής αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές, απόφαση-ανάσα για τις εγχώριες τράπεζες καθώς αποφεύγεται το ενδεχόμενο αυστηρότερης μεθοδολογίας.

H άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τη μεθοδολογία, τα σενάρια και τα υποδείγματα που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ( EBA). Με βάση τη σχετική απόφαση, η άσκηση θα διενεργηθεί με το στατικό μοντέλο, ενώ όπως και αυτή του 2016 δεν θα έχει όρια κεφαλαιακής επάρκειας για το βασικό και το δυσμενές σενάριο.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης προσομοίωσης, θα ξεκινήσει η Διαδικασία Εποπτικής Αξιολόγησης (SREP), κατά την οποία ο επόπτης, προσμετρώντας όλα τα στοιχεία, θα ορίσει τον ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για την κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Ανοικτό παραμένει, για τις εγχώριες τράπεζες, το πεδίο καθορισμού των παραδοχών, όπου υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να υιοθετηθούν αυστηρότερα σενάρια, ώστε να ικανοποιηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θέλει να δει αν, πριν το τέλος του ελληνικού προγράμματος, οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Προς οριστικοποίηση παραμένουν επίσης σειρά περιφερειακών θεμάτων, που αν δεν τύχουν της κατάλληλης προσοχής και προεργασίας, μπορεί να καταστούν κεντρικά, δίνοντας, τελικά, από το «παράθυρο» χαρακτηριστικά «tailor-made» στο ελληνικό σκέλος της άσκησης.

Το κλιμάκιο του SSM συζήτησε με τους εγχώριους τραπεζίτες το χρονοδιάγραμμα της άσκησης. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, τον Ιανουάριο θα καθοριστούν οι παραδοχές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η άσκηση με τα υποδείγματα που πρέπει να συμπληρώσουν οι τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v