Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: «Σωσίβιο» από τις διαγραφές εταιρικών δανείων

Πώς (υπερ)καλύφθηκαν οι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Οι υψηλές διαγραφές κυρίως σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το πρόβλημα στα στεγαστικά. Κατά 5,1 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τον πρώτο χρόνο από την κατάθεση των στόχων.

Τράπεζες: «Σωσίβιο» από τις διαγραφές εταιρικών δανείων

Σε αξιοσημείωτες διαγραφές μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων προχώρησαν, τον τελευταίο χρόνο, οι εγχώριες τράπεζες, με αποτέλεσμα να υπερκαλύψουν την «αρρυθμία» που προκαλεί η υστέρηση των ρυθμίσεων, ιδιαίτερα στο μέτωπο των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Όπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες μείωσαν, στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, το υπόλοιπο (προ προβλέψεων) των μη εξυπηρετούμενων εταιρικών ανοιγμάτων τους στα 60,1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για επίδοση που είναι καλύτερη, έναντι του στόχου κατά 2,6 δισ. ευρώ, και ήλθε ως αποτέλεσμα αυξημένων διαγραφών κυρίως σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τα μη εξυπηρετούμενα εταιρικά ανοίγματα μειώθηκαν πολύ περισσότερο από ό,τι προέβλεπε ο στόχος, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 52,7% έναντι στόχου 52,8%.

Αυτό συνέβη επειδή οι διαγραφές δανείων δεν μειώνουν μόνο τον «αριθμητή», δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αλλά και το υπόλοιπο των χορηγήσεων της κατηγορίας, που αποτελεί τον παρονομαστή του κλάσματος. Το δε υπόλοιπο εταιρικών δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών ανήλθε στο τέλος Ιουνίου στα 40,6 δισ. ευρώ, επίδοση χαμηλότερη από τον στόχο μόλις κατά 0,4 δισ.

Οι μεγαλύτερες διαγραφές διενεργήθηκαν σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων (σ.σ. τζίρος ως 50 εκατ. ευρώ) και ακολούθησαν οι υποκατηγορίες μεγάλων και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Εκτός στόχου κινήθηκε το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών ανοιγμάτων καθώς διαμορφώθηκε, στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, στα 27,8 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 27 δισ. ευρώ. Η απόκλιση έναντι του στόχου είναι ακόμη μεγαλύτερη στα δάνεια σε καθυστέρηση της κατηγορίας καθώς το υπόλοιπό τους ανήλθε σε 21,1 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί ήταν να μειωθούν στα 20,2 δισ.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, οι ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων έχουν υποχωρήσει αισθητά κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Οι τράπεζες προσδοκούν ότι οι στοχευμένοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων θα λειτουργήσουν ως «ξυπνητήρι», προκειμένου να συνεργαστούν οι δανειολήπτες για τη ρύθμιση των χρεών τους.

Το υπόλοιπο των καταναλωτικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κατά την ίδια ημερομηνία, διαμορφώθηκε στα 13,8 δισ. ευρώ, οριακά (σ.σ. κατά 0,1 δισ.) υψηλότερα από τον στόχο μείωσης. Η μείωση που καταγράφηκε οφείλεται επίσης στις διαγραφές.

Κατά το 12μηνο (Ιούνιος 2016-Ιούνιος 2017), οι τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (Non Performing Exposures - NPEs) κατά 5,1 δισ. ευρώ. Το 58% της παραπάνω επίδοσης προήλθε από τη μείωση των εταιρικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το 22% από τα καταναλωτικά και το 21% από τα στεγαστικά. Τα NPEs μειώθηκαν στα 101,8 δισ. ευρώ, 1,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο (103,4 δισ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v