Τα μηνύματα των fund managers για τις ελληνικές τράπεζες

Ο φόβος του AQR και η στάση των διεθνών επενδυτών απέναντι στις ελληνικές τράπεζες. Τι συζητήθηκε στο συνέδριο της HSBC στο Λονδίνο και πώς αποτιμάται η πορεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Τα μηνύματα των fund managers για τις ελληνικές τράπεζες

Την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο διενέργειας ελέγχου ποιότητας ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών και τις επιπτώσεις αυτού στα κεφάλαια, όπως ζητά μετ' επιτάσεως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέφρασαν χθες οι εκπρόσωποι των ξένων επενδυτών στα στελέχη των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια των «one to one» συναντήσεων, στο πλαίσιο του διήμερου πανευρωπαϊκού συνεδρίου που διοργανώνει (σ.σ. χθες και σήμερα) η HSBC στο Λονδίνο.

«Επικρατεί σοβαρή σύγχυση και νευρικότητα στις τάξεις των fund managers και των επενδυτών όσον αφορά στη διενέργεια ή όχι AQR, εξού και η πίεση που δέχονται οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας που συμμετέχει στα ραντεβού.

Στο ίδιο ύφος κινούνται και οι διαπιστώσεις των υπόλοιπων στελεχών, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι «το κλίμα για την πορεία των ελληνικών τραπεζών έχει διαταραχθεί, κυρίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά την επίσημη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο θόρυβος που έχει προκληθεί στους κόλπους των ξένων επενδυτών είναι αρκετά μεγάλος και ο προβληματισμός τους για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος φουντώνει αντί να κάμπτεται…

Συντονισμένη αντίδραση

Η επιμονή του Ταμείου στην ανάγκη διενέργειας Asset Quality Review στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, με το επιχείρημα ότι το εγχείρημα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων δεν προχωρά με γοργούς ρυθμούς και δεν αντιμετωπίζεται με τα υφιστάμενα εργαλεία παρά μόνο με νέα κεφαλαιακή στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων, παίρνει διαστάσεις -πίσω από κλειστές πόρτες- παρά τη συντονισμένη αντίδραση από την από δω πλευρά του Ατλαντικού. Για το θέμα τοποθετήθηκε χθες η εκπρόσωπος του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, η οποία δήλωσε ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες».

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, το σαββατοκύριακο, που από την πλευρά του τόνισε ότι «εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να φύγει, ας φύγει». Η δήλωση του διοικητή απαντά επί της ουσίας στις εκτιμήσεις ότι το Ταμείο θέλει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και χρησιμοποιεί τον εκβιασμό προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αμφισβητώντας ευθέως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία επιμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια!

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στα χωράφια της ΕΚΤ έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Η κρίση όμως σοβεί

Στο παρασκήνιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το… κρυφτούλι του ΔΝΤ με αιχμή το ζήτημα των τραπεζών μπορεί να «βρίσκει τοίχο» στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, ωστόσο δεν παύει να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης να βρεθεί αντιμέτωπη με την πίεση του Ταμείου, εκτός κι αν δώσει ως αντάλλαγμα κάποια άλλη απαίτηση, που θα φέρει το ΔΝΤ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η οποία θα αφορά κάποια από τα ανοικτά και συνδεδεμένα με τα κόκκινα δάνεια ζητήματα του τραπεζικού κλάδου, όπως για παράδειγμα η προστασία της πρώτης κατοικίας μέσα από τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη ή πτυχές του εξωδικαστικού μηχανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v