Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο της ΤτΕ δάνεια «υπό προστασία» €15,2 δισ.

«Γκάζι» από τη δικαιοσύνη στην εκδίκαση των υποθέσεων του ν. Κατσέλη αλλά και των ελάχιστων που μπήκαν στον νόμο Δένδια. Αναμένεται να ξεκαθαρίσουν 100.000 υποθέσεις σε 18 μήνες. Πόσοι υπολογίζονται ως στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Στο στόχαστρο της ΤτΕ δάνεια «υπό προστασία» €15,2 δισ.

Την επίσπευση της δικαστικής εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν δάνεια, τα οποία έχουν ενταχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας ζητά εμμέσως πλην σαφώς η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να διοχετευθούν στις υγιείς επιχειρήσεις.

Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας ανέρχονται σε 15,2 δισ. ευρώ -εκ των οποίων τα 8,5 δισ. ευρώ είναι καταγγελμένα- και για τα οποία εκκρεμεί η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.

Πρόκειται για κόκκινα δάνεια, οι δανειολήπτες των οποίων έχουν βρει «καταφύγιο» έως ότου βγει η τελική απόφαση στις διατάξεις του νόμου 3869/2010 (σ.σ. γνωστός ως νόμος Κατσέλη) και στον ν. 4307/2014 (σ.σ. νόμος Δένδια).

Η πρώτη κατηγορία αφορά φυσικά πρόσωπα με δάνεια στεγαστικά και καταναλωτικά, ενώ στη δεύτερη κατηγορία εμπίπτουν μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα στεγαστικά δάνεια που έχουν υπαχθεί σε νομική προστασία ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ, τα καταναλωτικά διαμορφώνονται στα 3 δισ. ευρώ, ενώ οριακά πάνω από 3 δισ. ευρώ είναι τα επιχειρηματικά.

«Γκάζι» στην εκδίκαση υποθέσεων

Πάντως τους τελευταίους μήνες παρατηρείται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μία τάση επίσπευσης της εκδίκασης των υποθέσεων, κυρίως όσον αφορά στις περιπτώσεις που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιοι δανειολήπτες πληρούν τα κριτήρια και ποιοι κάνουν κατάχρηση των διατάξεων προστασίας και αποκρύπτουν οικονομικά τους στοιχεία τόσο από τις φορολογικές αρχές όσο και από τις τράπεζες.

Η εμπροσθοβαρής εξέταση των αιτήσεων είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του νόμου, που υποχρέωσε τα Ειρηνοδικεία να επισπεύσουν κατά μία 3ετία τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι για το τρέχον αλλά και το επόμενο έτος (σ.σ. 2018) αναμένεται να εκδικασθούν 100.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη από το σύνολο των 170.000 αιτήσεων. Έως σήμερα έχουν εκδικαστεί πάνω από 50.000 υποθέσεις και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, 1 στις 3 απορρίπτεται από τον δικαστή καθώς πρόκειται για επιτήδειο «στρατηγικά κακοπληρωτή».

Σε όσες περιπτώσεις ο δανειολήπτης πληροί τις προϋποθέσεις, η απόφαση του δικαστηρίου οδηγεί σε κούρεμα του δανείου, ανάλογα με το είδος αυτού αλλά και τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη.

Για παράδειγμα, στα στεγαστικά δάνεια οι πλείστες των υποθέσεων που έχουν εκδικασθεί οδήγησαν σε κούρεμα της οφειλής κατά 25% μέσο όρο ενώ το ποσοστό σκαρφαλώνει στο 65% για τα καταναλωτικά δάνεια και εφόσον ο δανειολήπτης αποδεδειγμένα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, με βάση το μηνιαίο εισόδημά του, στην εξυπηρέτηση του δανείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v