Tα πολιτικά ρίσκα στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει και οι προοπτικές επιτυχημένης ολοκλήρωσης του προγράμματος διάσωσης έχουν αυξηθεί, υποστηρίζει σε έκθεση της η Moody's στην οποία βλέπει ανάπτυξη 1,5% για το 2017.
Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι οι πιστωτικοί δείκτες της Ελλάδας συνεχίζουν να βελτιώνονται, με την οικονομική ανάπτυξη να γυρίζει σε θετικό έδαφος και τα δημόσια οικονομικά να βρίσκονται σε πιο στέρεο έδαφος από ότι στο παρελθόν.
Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προσφέρει πολύτιμη ρευστότητα στην οικονομία και βελτιώνει το outlook των επενδυτικών εισροών.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας παραμένει περιορισμένο από το υψηλό χρέος, τον αδύναμο τραπεζικό τομέα και τις αβεβαιότητες γύρω από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει στην έκθεση του ο οίκος αξιολόγησης.
«Η πρόσφατη αναβάθμιση και το θετικό outlook αντανακλούν την εκτίμηση μας ότι οι προοπτικές μιας επιτυχημένης ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί» δήλωσε η Kathrin Muehlbronner, αντιπρόεδρος της Moody’s και συντάκτρια της έκθεσης. «Η δυνατότητα της κυβέρνησης να ψηφίσει ένα μεγάλο αριθμό διαρθρωτικών μέτρων καταδεικνύει μεγαλύτερη σταθερότητα και μια υποχώρηση των πολιτικών ρίσκων» σημείωσε.
Η Moody’s εκτιμά πως η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να διατηρήσει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα τη φετινή και την επόμενη χρονιά, δεδομένων των δημοσιονομικών μέτρων που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του εξωτερικού προγράμματος στήριξης.
Αν και είναι πολύ νωρίς για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει για τα καλά σελίδα, η Moody’s αναμένει να δει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας. Ειδικότερα, προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2017 και 2% το 2018.
Οι βασικές κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης θα είναι πιθανότατα οι επενδύσεις, με χρηματοδότηση από την Ε.Ε., καθώς και οι κάπως πιο ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση λόγω της βελτίωσης της αγοράς εργασίας.
Επιπλέον, η δημοσιονομική πολιτική δεν θα αποτελέσει «βαρίδι» για την ανάπτυξη, όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Η Moody’s αναμένει ότι το χρέος θα σταθεροποιηθεί φέτος και θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από την επόμενη χρονιά, φτάνοντας στο 176% του ΑΕΠ το 2018. Η πορεία του χρέους παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητη στην χαμηλότερη ανάπτυξη και στην πιο αδύναμη από την προσδοκώμενη δημοσιονομική επίδοση. Στα θετικά, η Moody’s συγκαταλέγει το ότι η Ελλάδα επωφελείται από τα χαμηλά επιτόκια και τις μεγάλες ωριμάνσεις.
Η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί περαιτέρω αν υπήρχαν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η οικονομία βρίσκεται σε ένα σταθερό και ισχυρό αναπτυξιακό μονοπάτι, σε συνδυασμό με μια συνεπή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και μέτρων για την αντιμετώπιση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού στον τραπεζικό τομέα.
Σημειώνεται πως η Moody's αναβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε Caa2 από Caa3 στις 26 Ιουνίου.