Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Να μη δημιουργήσουμε ψευδαισθήσεις

«Πάντα γνωρίζαμε πως η Ελλάδα είχε ένα πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά της και θα παραμείνει ένα μακρύ, δύσκολο ταξίδι. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να δημιουργούμε την ψευδαίσθηση για τον ελληνικό λαό ότι τα πάντα έχουν ήδη επιτευχθεί», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Σόιμπλε: Να μη δημιουργήσουμε ψευδαισθήσεις

«Η Ελλάδα αποφάσισε τώρα βαθιές μεταρρυθμίσεις και υπό αυτή την έννοια επέδρασε θετικά η σκληρότητα την οποία επιδείξαμε και για την οποία κατηγορηθήκαμε από πολλούς. Όλα αυτά είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της», είπε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle, προσθέτοντας: «Πέραν αυτού αποφασίσαμε τώρα, έπειτα από δική μας πρωτοβουλία, και ένα πρόσθετο πρόγραμμα για να τονωθεί η ανάπτυξη».

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να οδηγήσουν όλα αυτά στο να επιτευχθεί ο στόχος του τρέχοντος προγράμματος, να έχει δηλαδή η Ελλάδα την επόμενη χρονιά ένα βιώσιμο χρέος και να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές. Εμμέσως ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε δηλαδή την πάγια θέση του ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά το 2018 και εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ο ίδιος βέβαια εκτιμά και ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί ούτε ελάφρυνση του χρέους, αλλά ούτε και νέο πρόγραμμα στήριξης. «Αυτός είναι ο στόχος, να σταθεί και πάλι η Ελλάδα στα πόδια της από τα μέσα του επόμενου χρόνου», όπως είπε.

Ο Β. Σόιμπλε εκτιμά ότι η Ολομέλεια της Bundestag δεν πρέπει να αποφασίσει εκ νέου για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Εκτιμά όμως ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά και ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της.

«Γι' αυτό», όπως χαρακτηριστικά λέει, «δεν θα πρέπει να δίνουμε στους Ελληνες πολίτες την ψευδαίσθηση ότι όλα έχουν τελειώσει και ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσουν στον δρόμο της εξυγίανσης». Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει δρόμο μπροστά της για να οικοδομήσει μια λειτουργική διοίκηση και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Εκτίμησε πάντως πως παρότι το ΔΝΤ δεν θα έχει κατ' αρχήν πλήρη συμμετοχή, η γερμανική Βουλή δεν θα πρέπει να αποφασίσει εκ νέου για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Και αυτό διότι αφενός δεν πρόκειται για θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και αφετέρου, η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρειαστεί καν το σύνολο των 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το πακέτο βοήθειας. Το ερώτημα εάν οι αποφάσεις συνιστούν ουσιαστική αλλαγή ή όχι καλείται να απαντήσει τώρα η επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v