Μια σούπερ δόση, μια βελτίωση επί των διατυπώσεων στη βάση της πρότασης την οποία απέρριψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και ραντεβού τον Σεπτέμβρη για την τρίτη αξιολόγηση.
Αυτό είναι το σενάριο των εξελίξεων στο προσεχές Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπως περιγράφεται από ευρωπαϊκές πηγές, μετά τα αλλεπάλληλα μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική βελτιωτική εκδοχή για το χρέος.
Τις τελευταίες ημέρες, οι δανειστές ξεκάθαρα έχουν μετατοπίσει και πάλι τη συζήτηση από το χρέος στις μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα η άμεση ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να μοιάζει ολοένα και περισσότερο με στόχο μακρινό.
Εάν όμως επιτευχθεί συμβιβασμός στις 15 Ιουνίου, έρχεται ένα σχετικά ήρεμο -εκτός απροόπτου- καλοκαίρι, με τα πρώτα λεφτά μετά από καιρό να πέφτουν στην οικονομία για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την επόμενη αξιολόγηση να απέχει τουλάχιστον ένα τρίμηνο. Στο μεσοδιάστημα, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί μια πολιτικά δύσκολη κατάσταση, δεδομένου ότι είχε θέσει το προηγούμενο διάστημα πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, αλλά μπορεί (;) να ελπίζει σε κάτι καλύτερο μετά τις γερμανικές εκλογές.
Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε χθες πως «δεν υπάρχει άλλη πρόταση από αυτή που παρουσιάστηκε στο Eurogroup», εκτιμώντας πως το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα χωρίς δάνειο, σε ένα μοντέλο stand -by arrangement. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, στο σενάριο αυτό η ΕΚΤ δεν θα αποφασίσει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, παρότι θεωρητικά θα έχει αυτή τη δυνατότητα.
«Τεχνικά θα μπορούσε, αλλά δεν θα ήταν καλό το ΔΝΤ να λέει ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος και η ΕΚΤ να λέει ότι είναι» σχολίασε, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν θα έδινε μήνυμα στις αγορές».
Το σενάριο αυτό είναι σχεδόν copy-paste με εκείνο που είχε περιγράψει νωρίτερα στην Deutsche Welle ο Λαρς Φελντ, ένας από τους πέντε σοφούς του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης.
«Κάποια συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει στις 15 Ιουνίου, ακόμη κι αν είναι μόνο τυπική. Δεν πιστεύω όμως ότι στις 15 θα αποφασιστούν ήδη μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Κατά συνέπεια αυτό θα σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι διατεθειμένο να διαθέσει πόρους και άλλα δάνεια στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει μια συμβιβαστική φόρμουλα, βάσει της οποίας το ΔΝΤ θα παραμείνει τυπικά στο πρόγραμμα, αλλά θα εκταμιεύσει χρήματα το 2018. Αυτό είναι στα όρια του εφικτού. Η πρόταση κατατέθηκε ήδη κατά την τελευταία συνάντηση, αλλά η Ελλάδα δεν μπορούσε να την αποδεχτεί. Τώρα όμως ενδεχομένως να βρεθεί λύση προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.
Τις επόμενες ημέρες, το βάρος των εντυπώσεων αναμένεται να μεταφερθεί στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Το ύψος της δόσης εκτιμάται από αρμόδιες πηγές πως μπορεί να είναι το κεντρικό γλυκαντικό της συνεδρίασης του Eurogroup, εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ενώ το κεντρικό σενάριο αφορούσε σε εκταμίευση δόσης πέριξ των 7 δισ. ευρώ, εξετάζεται το ύψος της να υπερβεί ακόμα και τα 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να δοθεί ένα μήνυμα ενίσχυσης της ανάπτυξης μέσω της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.
Το πιθανότερο όμως είναι ότι η σούπερ δόση, παρότι θα εγκριθεί με μιας, θα σπάσει σε δύο κομμάτια και η εκταμίευση του δεύτερου θα συνδεθεί με τον ρυθμό υλοποίησης πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών.