Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπέρ του κουρέματος χρέους το 45% των Γερμανών

Με συντριπτικά ποσοστά οι ψηφοφόροι της Αριστεράς (Die Linke), των Πρασίνων (Die Gruenen) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) δέχονται ρύθμιση χρέους. Αντίθετοι οι ψηφοφόροι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.

Υπέρ του κουρέματος χρέους το 45% των Γερμανών

Το 45,6% των πολιτών στη Γερμανία τάσσεται υπέρ του «κουρέματος« του ελληνικού χρέους, ενώ το 47,2% είναι κατά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Civey, η οποία έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Die Welt».

Yπέρ του «κουρέματος» τάσσεται το 80,3% των ψηφοφόρων του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), το 76,6% των Πρασίνων (Die Gruenen) και το 75,6% των ψηφοφόρων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD). Αντίθετα, οι ψηφοφόροι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) τάσσονται κατά του «κουρέματος» σε ποσοστό 64%, ενώ κατά είναι και το 57,4% των ψηφοφόρων του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP). To μεγαλύτερο αρνητικό ποσοστό, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, καταγράφεται πάντως στις τάξεις των ψηφοφόρων του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). 

Για μια φορά ακόμα η Ελλάδα αγωνιά, γράφει, την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung, σε σχόλιο με τίτλο «50 χρόνια δουλείας».

«Αυτή τη φορά η αγωνία δεν οφείλεται σε Έλληνα υπουργό Οικονομικών, αλλά στον Γερμανό Β. Σόιμπλε. Εκείνος στέκεται εμπόδιο σε μια συμφωνία στο Eurogroup. Η αρνητική του στάση εγκυμονεί ωστόσο κινδύνους, γιατί χωρίς ελαφρύνσεις το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και χωρίς το Ταμείο ο Β. Σόιμπλε δεν προτίθεται πια να βοηθήσει την Ελλάδα. (...) Ο γόρδιος δεσμός δεν είναι εύκολο να λυθεί. Και δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί διέξοδος τις επόμενες εβδομάδες», επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Και προσθέτει: «Ο Β. Σόιμπλε έστησε παγίδα στους δανειστές, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία. Το τίμημα το πληρώνουν για μια ακόμα φορά οι Έλληνες, που θα βιώσουν στο πετσί τους τα νέα μέτρα λιτότητας. Σε περίπτωση που είχε επιβληθεί σε Γερμανούς ένα τόσο καταστροφικό πρόγραμμα, ο Β. Σόιμπλε δεν θα ήταν πια υπουργός.

»Όμως, η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη. Για να κερδίσει την εύνοια του ΔΝΤ, το Eurogroup θέλει να πιέσει την Ελλάδα να αποδεχθεί ότι θα πετυχαίνει υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060. Στην πράξη αυτό σημαίνει 50 χρόνια δουλείας. Η κρίση που ξεκίνησε το 2010 θα βασανίζει ακόμα πολλές γενιές Ελλήνων. Και όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή ο Σόιμπλε είναι υπουργός Οικονομικών. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να παραιτηθεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v