Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παιχνίδι των αριθμών που δεν… βγήκε στο Eurogroup

Τα πλεονάσματα μετά το 2022, «κλειδί» για να βρεθεί η λύση. Ποια είναι τα «καλά» και τα «κακά» νέα της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ. Γιατί η μη εκταμίευση της δόσης δεν είναι απαραίτητα… αρνητική. Οι εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα.

Το παιχνίδι των αριθμών που δεν… βγήκε στο Eurogroup

Δύο φράσεις πηγής με πλήρη γνώση των διαπραγματεύσεων για το χρέος κωδικοποιεί το παιχνίδι ΔΝΤ- Βερολίνου.

«Μιλώντας με όρους πρωτογενούς πλεονάσματος, οτιδήποτε πάνω από 2,6% του ΑΕΠ σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση για τη βιωσιμότητα του χρέους, οτιδήποτε κάτω από 2% του ΑΕΠ σημαίνει ότι χρειάζεται ελάφρυνση με δημοσιονομικές μεταβιβάσεις (fiscal transfers). Το ουδέτερο σημείο βρίσκεται ανάμεσα στο 2% και 2,6% του ΑΕΠ και εκεί αναζητείται μια λύση η οποία θα ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές».

Στη χθεσινή μαραθώνια συζήτηση στο Eurogroup αρχικά «κλείδωσε» ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022. Στο τραπέζι έπεσαν δύο εναλλακτικά σενάρια, στα οποία τα πρωτογενή πλεονάσματα κινούνταν μεταξύ 2% και 2,2% του ΑΕΠ έως και το 2060, στα οποία δεν υπήρξε συμφωνία.

«Το ζητούμενο τώρα είναι να βρεθεί εκείνος ο μαθηματικός δρόμος, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους να λένε ότι δεν δόθηκε καμία ελάφρυνση χρέους, σε κάποιους άλλους ότι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους και σε κάποιους να υποστηρίξουν ότι δόθηκε λύση στο θέμα του χρέους», συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Αναφορικά με τις πιθανότητες συμφωνίας για το χρέος σημειώνει πως «όλα γίνονται και όλα δεν γίνονται», εκφράζοντας όμως απόλυτη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί τρόπος -σε κάθε περίπτωση- κάλυψης των λήξεων ομολόγων του Ιουλίου, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά σε ομόλογα τα οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ . «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν απλήρωτη την ΕΚΤ» τονίζει.

Η δόση και το ΔΝΤ

Πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα αναφέρουν ότι η έκπληξη της χθεσινής συνεδρίασης δεν ήταν η -αναμενόμενη- μη συμφωνία για το χρέος. Η έκπληξη, κατά την άποψή τους, συνίσταται στο γεγονός ότι δεν πιστοποιήθηκε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το Eurogroup καλωσόρισε την πρόοδο, αναγνώρισε τις μεγάλες προσπάθειες της Ελλάδας, αλλά όπως ανακοίνωσε ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, από τα 140 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί τα 115 και υπάρχει η προσδοκία ότι έως την επόμενη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Αυτό σημαίνει ότι η δόση στην Αθήνα δεν πρόκειται να φτάσει -ακόμα και εφόσον δεν υπάρξουν νέες ανατροπές- πριν τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου.

Η μη εκταμίευση συνδέεται με το προαπαιτούμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν τις καθυστερήσεις στην έναρξη αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον νέο στόχο μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας κατά 1,8% φέτος, ευρωπαϊκή πηγή όμως έχει μια άλλη ανάγνωση.

«Αν χθες αποφασιζόταν η εκταμίευση της δόσης, θα ήταν πολύ κακό διότι οι συζητήσεις για το χρέος θα πήγαιναν στις καλένδες…» εκτιμά. Το βασικό σενάριο συνεχίζει να είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε χθες ότι το Ταμείο παραμένει έτοιμο να απευθυνθεί στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο προκειμένου να ληφθεί απόφαση συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Υπάρχει όμως ο κίνδυνος, στη στροφή, ο Σόιμπλε να "αδειάσει" το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι πλέον δεν το χρειάζεται. Αυτό στη δεδομένη συγκυρία θα είναι το κακό σενάριο», σημειώνει συνομιλητής μας.

Τα καλά νέα

Οι περυσινές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας έχουν ήδη οδηγήσει την Κομισιόν στη λήψη απόφασης για την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της χώρας.

Η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης -τη μνημόνευσε χθες ο Π. Μοσκοβισί- αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Θετικά αποτιμάται επίσης, από οικονομικούς αναλυτές, η αναφορά Μοσκοβισί στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, δείγμα ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει σε περιβάλλον κανονικότητας.

Ακόμα όμως δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο.

*Δείτε τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά το Eurogroup στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v