Δύσκολο ζήτημα αποτελεί για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις η ανεύρεση εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια κάνουν προσπάθειες προκειμένου να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες, όσον αφορά στην προσέλκυση και την επιλογή των κατάλληλων υποψηφίων, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών. Τη μεγαλύτερη δυσκολία αντιμετωπίζει ο κλάδος της Πληροφορικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια -και παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας- έχει παρατηρηθεί πως ο αριθμός των αγγελιών για συμπλήρωση κάποιας θέσης εργασίας ολοένα και αυξάνεται, σε αντίθεση με τη μείωση του αριθμού των αιτήσεων ανά αγγελία. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα Kariera.gr, ο αριθμός των αγγελιών είχε αυξηθεί κατά 12% το 2015 σε σχέση με το 2014, ενώ το 2016 η αύξηση αυτή έφτασε το 44% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Εντούτοις, παρατηρείται μείωση των αιτήσεων ανά αγγελία της τάξης του 20% το 2015 σε σχέση με το 2014 και του 17% το περασμένο έτος σε σύγκριση με 2 χρόνια νωρίτερα.
Το πρακτικό του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις ζητούν υπαλλήλους με συγκεκριμένες δεξιότητες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Manpower Group, το 59% των εργοδοτών βρίσκει σημαντικές δυσκολίες στο να καλύψει κενές θέσεις εργασίας αφού υπάρχει ζήτηση αλλά όχι η αντίστοιχη προσφορά. Ανάμεσα στους τομείς που είναι δύσκολη η ανεύρεση κατάλληλου προσωπικού είναι η υπηρεσίες Πληροφορικής, εξειδικευμένοι τεχνίτες και μηχανικοί.