Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Προβλέψεις για «άνοδο με… προβλήματα»

Το βασικό σενάριο για φέτος αναφέρεται σε νέα αύξηση της παραγωγής, η οποία όμως δεν θα αφορά ούτε όλους τους κλάδους, ούτε και το σύνολο των εταιρειών. «Στριμωγμένοι» οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές.

Ασφαλιστικές: Προβλέψεις για «άνοδο με… προβλήματα»

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί στον ασφαλιστικό κλάδο για την πορεία της φετινής παραγωγής, ωστόσο τα προβλήματα και οι προκλήσεις κάθε άλλο παρά απουσιάζουν.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για αύξηση της παραγωγής του 2016 κατά 4,6% έγινε δεκτή με ικανοποίηση, με τον νέο πρόεδρο της ΕΑΕΕ κ. Δημήτρη Μαζαράκη να δηλώνει πως «η παραγωγή ασφαλίστρων της ελληνικής αγοράς το 2016 δημιουργεί ταυτόχρονα ικανοποίηση για τη χρονιά που πέρασε, αλλά και αισιοδοξία για το 2017» (γίνεται ωστόσο και αναφορά σε προκλήσεις όπως το κλίμα πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος).

Από την άλλη πλευρά όμως, παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν τους προβληματισμούς τους, καθώς πίσω από την αύξηση του 4,6% «κρύβονται» γεγονότα και εκτιμήσεις ότι:

• Αφορά τη σύγκριση με το 2015 των capital controls και των τριών εκλογικών αναμετρήσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η αύξηση της παραγωγής υπήρξε αποτέλεσμα της πορείας του δεύτερου εξαμήνου του έτους (-5,1% στο πρώτο εξάμηνο, +1,3% στο εννεάμηνο, +4,6% στο σύνολο της χρονιάς), καθώς το δεύτερο μισό του 2015 είχε επηρεαστεί δραστικά από την επιβολή του καθεστώτος κεφαλαιακών ελέγχων.

• Η τόνωση της παραγωγής δεν αφορούσε όλους τους κλάδους (π.χ. στον κλάδο πυρός και κινδύνων προστασίας είχαμε πτώση 2% και στην αστική ευθύνη οχημάτων υποχώρηση κατά 9,7%, λόγω μειωμένων τιμολογίων), αλλά επικεντρώθηκε στην υγεία (επιδείνωση της κατάστασης στο δημόσιο σύστημα υγείας) και στις ασφαλίσεις ζωής (επενδυτικά - συνταξιοδοτικά προγράμματα είτε ελάχιστων εγγυημένων αποδόσεων, είτε τοποθέτησης σε περιουσιακά στοιχεία του εξωτερικού).

• Τη μερίδα του λέοντος στην άνοδο της παραγωγής εκτιμάται ότι την καρπώθηκαν οι ασφαλιστικές εταιρείες που συνεργάζονται με τραπεζικά δίκτυα (προϊόντα bancassurance).

• Ορισμένες εταιρείες του κλάδου ζημιών αναμένουν φέτος με «ενδιαφέρον» την αξιολόγηση των περυσινών λογιστικών τους καταστάσεων, με βάση τα αυστηρότερα κριτήρια του Solvency II.

• Το μεγαλύτερο τμήμα των ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων καλείται να αντιμετωπίσει από φέτος τις αρνητικές επιδράσεις του νέου ασφαλιστικού («Νόμος Κατρούγκαλου»).

Το νέο αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο Solvency II επηρεάζει δραστικά τις ασφαλιστικές εταιρείες, απαιτώντας από αυτές υψηλότερα αποθεματικά και αυστηρότερες διαδικασίες για τη λειτουργία των ασφαλιστικών γραφείων. Δηλαδή, το κόστος αυτών των γραφείων θα αυξηθεί. Άρα -πέρα από τις ασφαλιστικές εταιρείες- θα επηρεαστούν αρνητικά από την υιοθέτηση του Solvency II και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, ως «καραμπόλα» των όσων προβλέπονται για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς, υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις για αύξηση της φετινής παραγωγής, υπενθυμίζοντας ωστόσο το πόσο εύκολα μπορούν να διαψευσθούν οι προβλέψεις στην ελληνική πραγματικότητα.

Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά το πρώτο δίμηνο της χρονιάς φαίνεται να διατηρείται η εικόνα των τελευταίων μηνών του 2016: Ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση για προϊόντα υγείας, συνέχιση της ανοδικής πορείας του κλάδου ζωής κυρίως μέσω του bancassurance, αλλά παράλληλα και μια τάση αποκλιμάκωσης της πτώσης της παραγωγής στον κλάδο οχημάτων, καθώς διαφαίνεται μια σταθεροποίηση τιμολογίων κατά το τελευταίο εξάμηνο. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v