Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Τι έδειξαν τα ευρωπαϊκά stress tests

Αρκετά προετοιμασμένες δείχνουν οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες απέναντι σε σενάρια «διπλού χτυπήματος» και διατήρησης χαμηλών επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα συμπεράσματα των stress tests για τις ελληνικές εταιρείες.

Ασφαλιστικές: Τι έδειξαν τα ευρωπαϊκά stress tests

Καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα των φετινών stress tests των ασφαλιστικών εταιρειών της Ευρώπης σε σύγκριση με εκείνα αντίστοιχων «ασκήσεων» προηγούμενων ετών, καθώς ο κλάδος φαίνεται να έχει αυξήσει τα αποθεματικά του και να καλύπτεται αρκετά απέναντι στους κινδύνους που αναλαμβάνει.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων (stress test) που υλοποιήθηκε από την EIOPA (ευρωπαϊκή εποπτική αρχή του κλάδου) έγινε με τη συμμετοχή 236 ασφαλιστικών εταιρειών από τριάντα ευρωπαϊκές χώρες (οκτώ από την Ελλάδα).

Η άσκηση διενεργήθηκε σε ατομικό επίπεδο με στοιχεία της 1ης Ιανουαρίου του 2016 και περιελάμβανε δύο σενάρια: Πρώτον, αυτό των χαμηλών επιτοκίων και ακραίων καταστάσεων στις αγορές (Double hit) και δεύτερον, το σενάριο χαμηλών επιτοκίων για μακρύ χρονικό διάστημα (Low-for-Long). Συνολικότερα, η ΕIOPA, ένα μόλις χρόνο μετά την υιοθέτηση του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου (Solvency II), εντείνει  τις προσπάθειες για ουσιαστική εξασφάλιση των πελατών των ασφαλιστικών εταιρειών, απέναντι σε μια σειρά ενδεχόμενων κινδύνων που ελλοχεύουν για την παγκόσμια οικονομία.

Μερικά από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την υλοποίηση αυτών των stress tests είναι:

-Παρά την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 και ταλαιπωρεί την οικονομία, ο ασφαλιστικός κλάδος έχει καταφέρει να αυξήσει τα αποθεματικά του τουλάχιστον στα επίπεδα που επιβάλλει το θεσμικό πλαίσιο.

-Συνολικά για όλες τις χώρες, οι συμμετέχουσες εταιρείες εμφανίζουν κεφάλαια υψηλότερα των υποχρεώσεών τους (Assets Over Liabilities) με βάση το βασικό σενάριο. Μόνο δύο εταιρείες εμφάνισαν δείκτη SCR χαμηλότερο του 100% με βάση το βασικό σενάριο, οι οποίες μάλιστα αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,02% του συνολικού ενεργητικού των εταιρειών του δείγματος.

-Τα δύο αυτά tests οδηγούν σε επιδείνωση του δείκτη περιουσιακών στοιχείων προς υποχρεώσεις (assets over liabilities) κατά περίπου 2%.

-Με βάση το σενάριο του double hit (χαμηλών επιτοκίων και ακραίων καταστάσεων στις αγορές), οι εξετασθείσες ασφαλιστικές εταιρείες θα υποχρεώνονταν σε συνολικές απώλειες 160 δισ. ευρώ, ενώ στο σενάριο των χαμηλών επιτοκίων για μακρύ χρονικό διάστημα, σε απώλειες 100 δισ. ευρώ.

-Ειδικότερα για τις ελληνικές εταιρείες, οι απώλειες του πρώτου σεναρίου υπολογίστηκαν στα 510 εκατ. ευρώ και του δεύτερου, στα 270 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα stress tests δεν αποσκοπούν στο να εκτιμήσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των ασφαλιστικών εταιρειών, ούτε να αλλάξουν τον τρόπο υπολογισμού των απαιτούμενων δεικτών φερεγγυότητας SCR και MCR.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v