Ετοιμος για τη «μεγάλη μάχη» του επόμενου 15νθήμερου εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας:
* Στη Βουλή, εάν κλείσει η αξιολόγηση και έλθουν προς ψήφιση τα λιγότερο ή περισσότερο επώδυνα προαπαιτούμενα.
* Στην Ευρώπη, για τις αποφάσεις στο Eurogroup.
* Στην κοινωνία, εάν ο εθνικός στόχος για χρέος-ποσοτική χαλάρωση-επενδύσεις σκοντάψει στο τελικό «nein» του Βερολίνου.
Μετά τον χθεσινό διαπραγματευτικό μαραθώνιο και αυτόν που ακολουθεί σήμερα, ο πρωθυπουργός ετοιμάζει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (ορίστηκε για το μεσημέρι της Τετάρτης), προκειμένου να γνωστοποιήσει τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης με τους θεσμούς, αλλά και να θέσει τα διλήμματα.
Ενα στοιχείο που επισημαίνεται ήδη στους κυβερνητικούς βουλευτές είναι ότι το βάρος των ψηφοφοριών θα το σηκώσουν, πιθανότατα, μόνοι τους, καθώς η αντιπολίτευση -και δη, η αξιωματική- προκρίνει την ανάγκη εκλογών.
Εάν το «όχι σε όλα» υιοθετηθεί και από τα υπόλοιπα «ευρωπαϊκά» κόμματα, το βασικό δίλημμα θα είναι (πάλι...) η αντοχή ή η πτώση της κυβέρνησης, «λίγο πριν τη μεγάλη μάχη για το χρέος».
Είναι προφανές ότι το κυβερνητικό επιτελείο, και προσωπικά ο πρωθυπουργός, δεν θα ανοίξουν από τώρα τα χαρτιά τους για το πώς θα κινηθούν εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση («λόγω των αχρείαστων εμποδίων που θα θέσουν οι δανειστές»), ή εάν δεν υπάρξει απόφαση για το χρέος στις 5 Δεκεμβρίου.
Το σίγουρο είναι -όπως λένε επιτελικά στελέχη- ότι «η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί... αδιαμαρτύρητα την όποια αρνητική εξέλιξη» καθώς, χωρίς διευθέτηση του χρέους, δεν θα υπάρξει ούτε ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, ούτε επενδύσεις και, άρα, ούτε προοπτική εξόδου από την κρίση.
Το γεγονός δε ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει την επομένη του ιταλικού δημοψηφίσματος και των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς, στην περίπτωση που κερδίσουν οι αντιευρωπαϊκές και ακροδεξιές δυνάμεις, αντίστοιχα, οι εξελίξεις στην ΕΕ αναμένονται ραγδαίες.
Στο οπλοστάσιο... ο Μ. Βαρβιτσιώτης
Θεωρείται βέβαιο ότι στο κυβερνητικό οπλοστάσιο (για την εντός συνόρων αντιπαράθεση) θα προστεθούν δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που, όπως λένε, εναρμονίζονται με τις θέσεις που εξέφρασε τις τελευταίες ημέρες ο Β. Σόιμπλε.
Όπως του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος σε συνέντευξή του χθες στο ΑΠΕ τόνισε: «Πιστεύω ότι δεν είμαστε κοντά σε μία ρύθμιση του χρέους έως τον Δεκέμβριο. Και να σας πω και την αλήθεια δεν πιστεύω ότι το βασικό πρόβλημα της οικονομίας μας είναι το χρέος. Έχουμε το περιθώριο, έως το τέλος του 2018 που πληρώνουμε χαμηλό επιτόκιο και δεν έχουμε υποχρέωση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, έχουμε χρόνο να το συζητήσουμε».
Ο τομεάρχης της ΝΔ πρόσθεσε, ως εκ τούτου, ότι «δεν είναι κάτι το επείγον να λυθεί τώρα» (το χρέος) και ότι η κυβέρνηση «θα προσπαθήσει να το κάνει τώρα μόνο για πολιτικά οφέλη».
Με emails και τηλεδιασκέψεις
Όπως φάνηκε (και) από τις χθεσινές συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στα εργασιακά. Κυρίως στο αίτημα των θεσμών για αύξηση του ποσοστού επιτρεπόμενων ομαδικών απολύσεων (χωρίς, μάλιστα, προέγκρισή τους από το υπουργείο Εργασίας) και στην άρνησή τους να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις (ή να επανέλθουν αλλά... στο δεύτερο εξάμηνο του 2017).
Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μείνουν «ανοικτά» τα εργασιακά και να επιχειρηθεί νέα προσέγγιση -πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, βεβαίως.
Πηγή από το πρωθυπουργικό περιβάλλον παραπέμπει στη γνωστή διαδικασία της «ανταλλαγής emails» που ξεκινά όταν αναχωρούν οι εκπρόσωποι των δανειστών από την Αθήνα και ολοκληρώνεται λίγο πριν συνεδριάσει το EuroWorking Group (εν προκειμένω στις 27-28 Νοεμβρίου).
Στην ουσία, η διαπραγμάτευση ολοκληρώνεται μέσω αυτής της ανταλλαγής για να κλείσει η συμφωνία στο «παρά ένα» της τελικής απόφασης.
Η ίδια πηγή θεωρεί εξαιρετικά πιθανή και την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης («ή τηλεδιασκέψεων») μέσα σ' αυτό το διάστημα.