Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση σε θέση μάχης για διαπραγμάτευση-χρέος

Τουλάχιστον δύο πολυνομοσχέδια με προαπαιτούμενα μεταξύ EwG και Eurogroup αν κλείσει η συμφωνία. Οι 153, τα διλήμματα και... «το τέλος του μαρτυρίου». Το μήνυμα του Ευ. Τσακαλώτου για την αξιολόγηση και το χρέος και το... υπονοούμενο.

Κυβέρνηση σε θέση μάχης για διαπραγμάτευση-χρέος

Την πρόθεση της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα να κλείσει εντός ορίων (χρονικών και ...ανοχής) η αξιολόγηση και να δώσει τη μάχη του χρέους στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, αποδεικνύει το νομοθετικό μπαράζ που οργανώνεται για το επόμενο δεκαήμερο.

Την ίδια στιγμή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει την σκυτάλη από τον πρωθυπουργό και προειδοποιεί (τον Β. Σόιμπλε) ότι «χωρίς απόφαση για χρέος δεν θα έρθουν οι επενδυτές».

Φράση που, κατά συνεργάτη του, στέλνει μήνυμα πως «η κυβέρνηση δεν θα βλέπει άπραγη το τρένο να φεύγει» καθώς μία τέτοια αρνητική εξέλιξη θα βάλει τίτλους τέλους στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση - «με τα σημερινά δεδομένα»...

Αναλυτικά:

Οπως προέκυψε από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, οι αρμόδιες επιτροπές και η Ολομέλεια θα συζητούν/νομοθετούν ασταμάτητα από την ερχόμενη Τρίτη μέχρι το «παρά ένα» του Eurogoup, καθώς:

* Έως το Euro Working Group (27-28 Νοεμβρίου) που, κατά τις κυβερνητικές προσδοκίες, θα υπάρξει staff level agreement, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί κάθε μη μνημονιακό νομοσχέδιο που εκκρεμεί – όπως «η εθελοντική κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων» και η απλοποίηση της αδειοδότησης πρατηρίων υγρών καυσίμων».

* Αμέσως μετά, δηλαδή από τις 29 Νοεμβρίου και μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου («το αργότερο») η Βουλή θα πάρει «φωτιά» από τα προαπαιτούμενα, των οποίων η ψήφιση θα οριστικοποιήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Κι επειδή ο χρόνος είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτικός, τα εν λόγω προαπαιτούμενα θα φτάσουν στη Βουλή από ...τη συνήθη οδό της κατεπείγουσας διαδικασίας με τη μορφή πολυνομοσχεδίων – «τουλάχιστον δύο», όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Για τις 10-11 Δεκεμβρίου άλλωστε έχει προγραμματισθεί η ψήφιση του νέου κρατικού Προϋπολογισμού από την Ολομέλεια, ενώ στη διάρκεια της (τουλάχιστον) τριήμερης συζήτησής του, η Βουλής «απαγορεύεται» να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο.

Οι 153 και το «τέλος του μαρτυρίου»

Αυτή η φρενίτιδα, σε συνδυασμό με το θετικό κλίμα που θα υπάρχει (κατά τις κυβερνητικές προσδοκίες) για την απόφαση περί του χρέους, εκτιμάται ότι θα αποτρέψουν (πάλι) δυσάρεστες εκπλήξεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ: ακόμα δηλαδή και αν κάποια προαπαιτούμενα είναι «επώδυνα», η εκτίμηση είναι ότι οι «153» θα προτάξουν «το τέλος του μαρτυρίου» (χρέος-ποσοτική χαλάρωση) από την πτώση της κυβέρνησης «λίγο πριν το φίνις».

Πόσο μάλλον που, η κυβέρνηση δεν έχει λόγους να ευελπιστεί σε θετική ψήφο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία αναμένεται ...«να τα δώσει όλα» για να σκοντάψει η ισχνή πλειοψηφία στα δικά της, εκ των έσω, εμπόδια.

Ηδη, η πρώην υφυπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, άφησε να εννοηθεί σαφώς πως δεν θα υπερψηφίσει τυχόν αλλαγή του «νόμου Φίλη» ως προς τη διαδικασία απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία – αλλαγή που ζητούν οι θεσμοί (και οι ιδιοκτήτες των σχολείων) στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Ανάλογη στάση αναμένεται να κρατήσει και ο ίδιος ο Νίκος Φίλης, αν και μέχρι χθες δεν είχε τοποθετηθεί, περιμένοντας προφανώς την έκβαση των συζητήσεων.

Στην επίθεση Τσίπρας – Τσακαλώτος

Στο Μαξίμου διατηρούν «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και, κυρίως, για την επίτευξη του βασικού στόχου που είναι το δίπτυχο «χρέος-ποσοτική χαλάρωση».

Παρά το... τρίτο nein του Β. Σόιμπλε χθες (διανθισμένο μάλιστα με την εκτίμησή του ότι «οι Ελληνες εξακολουθούν να ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους»...), οι θετικές δηλώσεις των επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ και του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ δείχνουν ότι στα κέντρα των αποφάσεων «επικρατεί αναβρασμός» - μετά και τη θετική παρέμβαση του Μπάρακ Ομπάμα.

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση επέλεξε την οδό της επιθετικής προβολής των θέσεών της για το χρέος και όχι της αναμονής.

Μετά το προχθεσινό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής «δεν υπάρχει άλλη επιλογή για εμάς» και «δεν μπορούμε να δεχτούμε την οπισθοδρόμηση», χθες κινήθηκε αναλόγως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή συνέντετυξη στην Wall Street Journal: «Εάν κλωτσήσουμε αυτή την απόφαση παρακάτω και πούμε 'θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια' για το πώς θα καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, τότε και οι επενδυτές επίσης θα αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε.

«Δεν θα μείνουμε άπραγοι»...

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος δε, "αυτό που δεν είπε είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση σε μία τέτοια αρνητική περίπτωση".

Τι θα κάνει; "Δεν θα το πούμε τώρα, αλλά να είστε σίγουροι ότι δεν θα μείνουμε άπραγοι καθώς δεν θα έχει μείνει κανένα περιθώριο πια να βγούμε από την κρίση", η απάντηση.

Με την επισήμανση ότι η Ευρώπη έχει μπροστά της κρίσιμες εθνικές εκλογές και δημοψηφίσματα «που δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν νοήμονα πολιτικό της να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα και στην Ελλάδα»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v