Και εγένετο... ΕΣΡ! Χρειάστηκαν έξι συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων και να εξασφαλιστεί η θετική ψήφος των 4/5 των μελών της Διάσκεψης για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Σε σύνολο 24 ψηφισάντων, «ναι» είπαν οι 20 που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τους ΑΝΕΛ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ενώ 4 μέλη της Διάσκεψης ψήφισαν τελικά «παρόν», προερχόμενα από το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή και εν τέλει και την Ένωση Κεντρώων.
Πρόεδρος του νέου ΕΣΡ ορίζεται ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρουμάνος, πρόταση της ΝΔ κατά την προηγούμενη συνεδρίαση που αποδέχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ αντιπρόεδρος εξελέγη ο Ροδόλφος Μορώνης.
Τα μέλη του ΕΣΡ θα είναι οι: Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Γιώργος Σαριδάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχική πρόταση του προέδρου της Βουλής περιλαμβανόταν ο δημοσιογράφος Βασίλης Κουφόπουλος, στο όνομα του οποίου πάντως υπήρξε αντίδραση, με αποτέλεσμα ο κ. Βούτσης να τον αντικαταστήσει με τον Γιώργο Πλειό.
«Πυροσβεστικό» ρόλο έπαιξε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς με τη δήλωση που έκανε πριν ξεκινήσει η Διάσκεψη, ότι για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών θα επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση μεταξύ των κομμάτων. Η διευκρινιστική αυτή δήλωση είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ η Βουλή ψήφισε τροπολογία του κ. Παππά, σύμφωνα με την οποία τόσο για το τίμημα των αδειών όσο και για τον αριθμό τους, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.
Παππάς: Ο δρόμος για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός
Από την πλευρά του ο Ν. Παππάς δήλωσε πως «η επίτευξη συναίνεσης στη διάσκεψη των προέδρων είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια.
Η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση. Ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός. Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δε πρέπει να γίνει αδειοδότηση.
Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια. Κανείς δεν υποστηρίζει οτι πρέπει να συνεχιστεί η 27χρονη ανομία και ασυδοσία.
Υπάρχει πλέον, και πολιτική βούληση, και ΕΣΡ, και νομοθετικό πλαίσιο και η κατάλληλη εμπειρία.
Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, όλες οι δυνατότητες που αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30/8/2016 είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ.
Και το ανθρώπινο δυναμικό, και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό, δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε, ελπίζουμε συντομότατα, το νέο ΕΣΡ επιλέξει. Καλή επιτυχία σε όλους», τόνισε ο κ. Παππάς.
Βούτσης: Να συγκροτηθεί άμεσα το ΕΣΡ για να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί
Αμέσως μετά την υπερψήφιση από τη Διάσκεψη των Προέδρων της πρότασης για τη σύνθεση του ΕΣΡ, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Είναι σημαντικό ότι υπήρξε η εκλογή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με μεγάλη πλειοψηφία και θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε έτσι ώστε να συγκροτηθεί άμεσα και να εργαστεί για να υπάρξει καταρχήν διαγωνιστική διαδικασία που να φέρει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το πιο έγκυρο και σωστό αποτέλεσμα.
Θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει η προετοιμασία για τους υπόλοιπους διαγωνισμούς, διότι δεν πρέπει να χάνουμε το δάσος, το δάσος είναι οι δεκάδες περιφερειακοί και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, ολόκληρο το φάσμα του ραδιοφώνου και η τακτοποίηση, ο έλεγχος και η ρύθμιση όλης αυτής της υπόθεσης.
Θα είναι μία τομή όπου, πλέον στην ψηφιακή εποχή οι δημόσιες συχνότητες θα χρησιμοποιούνται και θα υπάρχει ενοίκιο γι' αυτές, θα υπάρχει ρύθμιση, έλεγχος και δημόσια διαφάνεια. Πέραν του έντυπου λόγου, -που είτε έτσι είτε αλλιώς δεν υπάρχει κάποιος λόγος δημοσίου και κρατικού ελέγχου-, για τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και τα Μέσα του διαδικτύου έχουμε περάσει σε μία εποχή που χρειάζεται πολύ μεγάλη ευθύνη, προσοχή, δημοκρατικότητα, πολυφωνία, πλουραλισμός σε κάθε επίπεδο, αλλά και πρόγραμμα, ποιότητα, επίπεδο γλώσσας, καθώς και άνοιγμα στην κοινωνία. Όσο πιο τακτοποιημένο είναι το τοπίο, τόσο το καλύτερο είναι για όλους. Νομίζω ότι μπορούμε να πάμε πολύ καλά και να πάμε γρήγορα σε μία τέτοια εξέλιξη.
Ειδικότερα για το ΕΣΡ, όπως έχουμε πει επανειλημμένως, στόχος μας είναι να υπάρξει προικοδότηση οργανοτεχνική για να μπορεί κάποια στιγμή να φτάσει στα επίπεδα του γαλλικού ΕΣΡ. Επίσης, χρειάζεται μια προικοδότηση πολιτική και προγραμματική για να υπάρχει μία κατεύθυνση και ένα πλαίσιο.
Άρα θα πρέπει να τεθούν στη διάθεση του ΕΣΡ τα πρακτικά όλων των συζητήσεων, των προτάσεων, των σκέψεων, των τεκμηριώσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για να μπορούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με σύμφωνη γνώμη με την πολιτική ηγεσία, αλλά με πρώτο το δικό τους λόγο να προχωρήσουμε στον αριθμό των αδειών, στο τίμημα και στη διαγωνιστική διαδικασία, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.
ΝΔ: Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι δεν παίζει παιχνίδια με το Σύνταγμα
Πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμιζαν πως «η Νέα Δημοκρατία ήταν σταθερά υπέρ των Ανεξάρτητων Αρχών. Υπέρ των πραγματικά Ανεξάρτητων και ισχυρών αρχών που είναι σε θέση να υπηρετήσουν την αποστολή τους.
Το αποδείξαμε με τη συγκρότηση των τεσσάρων (4) από τις πέντε (5) συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές μέσα σε λίγους μήνες.
Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση ποτέ δεν συναίνεσε σε καμία Ανεξάρτητη Αρχή με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να προκύπτει ακόμη και ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων τους.
Με την αποφασιστική στάση της Νέας Δημοκρατίας απετράπη το επιχειρούμενο “μιντιακό” πραξικόπημα. Απετράπη το “μαύρο” στην ενημέρωση που αποπειράθηκε ο κ. Παππάς που θα έστελνε στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και θα προκαλούσε ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.
Τον κ. Παππά που προχώρησε σε έναν αυθαίρετο περιορισμό των τηλεοπτικών καναλιών με μια μελέτη - παρωδία και ένα διαγωνισμό - φιάσκο, που αποκάλυψε τα σχέδια διαπλοκής της Κυβέρνησης.
Η Κυβέρνηση υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα και ετράπη σε άτακτη υποχώρηση. Οι πολίτες συνειδητοποίησαν το σχέδιο της Κυβέρνησης να ελέγξει τα Μ.Μ.Ε, να χτυπήσει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπήρξε καθοριστική και ακύρωσε το “νόμο Παππά”. Με τη σημερινή συμφωνία για συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., διασφαλίσαμε ότι κανένα κανάλι δεν πρόκειται να κλείσει. Καμία θέση εργασίας δεν πρόκειται να χαθεί. Με την υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας βάλαμε τέλος στο καθεστώς ανομίας που προκάλεσε ο κ. Παππάς.
Πετύχαμε ότι θα υπάρξει ένα πραγματικά αντικειμενικό, αμερόληπτο και ισχυρό Ε.Σ.Ρ. που θα επιτελέσει με ευθύνη το ρόλο του και θα υπηρετήσει στο ακέραιο το δικαίωμα των πολιτών για αντικειμενική ενημέρωση.
Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι δεν κάνει εκπτώσεις και δεν παίζει παιχνίδια με το Σύνταγμα και τις επιταγές του.
Με τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής και σε ένα βαθμό με τη δήλωση του κ. Παππά, η Κυβέρνηση παραδέχθηκε, έστω και με καθυστέρηση, το λάθος της με τις τέσσερις (4) άδειες.
Είναι αυτονόητο ότι είναι θέμα στοιχειώδους ευθύνης από την πλευρά της Κυβέρνησης να τηρήσει τη δήλωση που έκανε ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των αδειών», τονίζει η ΝΔ.
ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ συμμορφώθηκε επιτέλους με τη συνταγματική επιταγή
«Η σημερινή, έκτη προσπάθεια για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ευοδώθηκε. Σήμερα ηττήθηκε το καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας, που κράτησε 27 χρόνια, και το οποίο οφείλει να τερματιστεί άμεσα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωση.
«Ηττήθηκαν οι καναλάρχες, που οφείλουν, επιτέλους, να πληρώσουν αντίτιμο για την εκμετάλλευση του δημόσιου αγαθού των συχνοτήτων.
Η ΝΔ, συμμορφώθηκε, επιτέλους, με τη συνταγματική επιταγή.
Επειδή όμως οι παλινωδίες της δεν έχουν τέλος, οφείλουμε να της υπενθυμίσουμε κάποιες:
1.Η αξιωματική αντιπολίτευση αποδέχθηκε, πια, ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν παράνομα, κι ότι είναι απαραίτητη η αδειοδότησή τους.
2.Αποδέχθηκε ότι ο αριθμός των αδειών δεν μπορεί να είναι απεριόριστος.
3.Αποδέχθηκε ότι οι επόμενες κινήσεις για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου θα γίνουν με βάση τον νόμο 4339/2015.
Δεν έχουμε παρά να καλωσορίσουμε τη ΝΔ στον δρόμο της λογικής και της νομιμότητας», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ποια είναι τα νέα μέλη του ΕΣΡ
* Πρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος, πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
* Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, πρώην Διευθυντής και μέλος του Ε.Σ.Ρ. (1991-1993, 2002-2005), πρώην Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό (Κυβερνητικός Εκπρόσωπος) στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2015), πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ. Δίδαξε τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
* Μέλος του Συμβουλίου η κ. Πόπη (Καλλιόπη) Διαμαντάκου, δημοσιογράφος (από το 1986), κάτοχος πτυχίου D.E.A. του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris I), Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου και δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα «ΜΜΕ και Ψυχολογία» (2002-2008), Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων (2014).
* Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Βασίλης Καραποστόλης, Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας.
* Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Νίκος Κιάος, δημοσιογράφος (από το 1972), απόφοιτος Φυσικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ραδιοηλεκτρολογία, πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (1999-2001), πρώην Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ., πρώην μέλος του Δ.Σ. του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2000-2010), πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Α.Κ.Α. (2015-2016).
* Μέλος του Συμβουλίου η κ. Λίλιαν Μήτρου, δικηγόρος, Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
* Μέλος του Συμβουλίου η κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 783/12-12-2014) η οποία διανύει ήδη θητεία.
* Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Γεώργιος Πλειός, Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία στον Τύπο και τα ΜΜΕ.
* Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Γεώργιος Σαριδάκης, οικονομολόγος.