Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στροφή προς Βρυξέλλες ο ανασχηματισμός»

Ικανοποίηση για τον ανασχηματισμό στις τάξεις της ΕΕ, που βλέπουν επιτάχυνση της αξιολόγησης μετά τις αλλαγές. Ο αστερίσκος για τον Στ. Πιτσιόρλα. Γιατί απομακρύνεται η Αθήνα από την… επιρροή Βερολίνου.

«Στροφή προς Βρυξέλλες ο ανασχηματισμός»

Ανταπόκριση Βρυξέλλες

Με ικανοποίηση και ηρεμία αντέδρασαν οι Βρυξέλλες, ακούγοντας τα ονόματα των νέων υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης αφού πρωτίστως το οικονομικό επιτελείο παραμένει το ίδιο.

Αξιωματούχος της ΕΕ, κληθείς να σχολιάσει τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει αποκλειστικά στο Euro2day.gr ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Μαδρίτη φαίνεται πως στρέφονται προς τις Βρυξέλλες και αφήνουν πίσω τους την επιρροή του Βερολίνου.

«Υπήρξαν δύο κυβερνήσεις την προηγούμενη εβδομάδα που είδαν το φως της ημέρας, η μία στην Ισπανία και η άλλη στην Ελλάδα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι πρωθυπουργοί έκαναν σχεδιασμένη στροφή προς τις Βρυξέλλες, όχι προς το Βερολίνο», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.

«Ενώ μπορούσαν να επιλέξουν πολιτικούς που είχαν αποδεδειγμένες σχέσεις με το Βερολίνο και τα γερμανικά λόμπι, επέλεξαν αμιγώς ευρωπαϊκές επιλογές σε υπουργεία που είναι ανοικτή γραμμή με τις Βρυξέλλες. Είναι σημαντικό ότι δεν υπήρξε αλλαγή στο Eurogroup», πρόσθεσε.

«Στη δε ελληνική περίπτωση, όποιες αλλαγές έγιναν στα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομίας, Απασχόλησης και Δικαιοσύνης, είχαν όλα ως κοινό παρονομαστή την επιτάχυνση της αξιολόγησης».

Υπήρξε όμως, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εν λόγω αξιωματούχος, μια επιλογή στην ελληνική κυβέρνηση που δημιουργεί ανάμικτα αισθήματα: είναι ο διορισμός του Στέργιου Πιτσιόρλα ως υφυπουργού Οικονομίας, η οποία «από την μια πλευρά ενισχύει το ευρωπαϊκό πρόσημο της κυβέρνησης σε ένα υπουργείο όπου τα πράγματα πρέπει να τρέξουν με υπουργούς που δεν μπλοκάρουν αλλά επιταχύνουν τις αποκρατικοποιήσεις, από την άλλη πλευρά όμως η αποχώρησή του από το ΤΑΙΠΕΔ αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, γνωρίζοντας τις δύσκαμπτες διαδικασίες για αντικατάσταση, που μπορεί να πάρει πολλούς μήνες».

Το Eurogroup

Και ενώ τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης βιάστηκαν να μεταδώσουν την αισιοδοξία ανώτερου αξιωματούχου του Eurogroup, που έκανε μια ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, τα πρακτικά της ενημέρωσης δείχνουν άλλα:

1. Η Ευρωζώνη παραμένει στη γραμμή της «θετικής ενημέρωσης» για τα ελληνικά θέματα, παρά τα όσα αγκάθια χωρίζουν ακόμα τις δύο πλευρές. Αυτή είναι μια απόφαση που πάρθηκε το καλοκαίρι, ώστε να μην επηρεάζονται οι προεκλογικοί κύκλοι σε Γερμανία και Γαλλία.

2. Ο αξιωματούχος μίλησε για την ανάγκη πολιτικής απόφασης της Αθήνας ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, κάτι που σημαίνει ότι οι θεσμοί δεν πρόκειται να βάλουν νερό στο κρασί τους αναφορικά με τα μέτρα. Εάν ο κ. Τσίπρας επιλέξει να συμφωνήσει, τότε η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους.

3. Ο ρόλος του ΔΝΤ παραμένει αδιευκρίνιστος και είναι το βασικό αγκάθι για τα μέτρα του χρέους. Όπως όμως είχε γράψει πρώτο του Euro2day.gr, από τη σύνοδο του ΔΝΤ διαγράφηκε ότι όλο και λιγότερες χώρες επιθυμούν την πλήρη εμπλοκή του τώρα. Η συνάντηση μάλιστα στην Ουάσινγκτον οδήγησε σε πολιτικό αδιέξοδο λόγω της στάσης της Γερμανίας και του Ταμείου.

4. Η Ελλάδα θα λάβει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αναγράφονται στη συμφωνία του Μαΐου για το χρέος και τα υπόλοιπα θα εφαρμοστούν μετά το 2018. Αυτό φαίνεται πως έχει γίνει κατανοητό πλέον από την ελληνική κυβέρνηση. «Αγνωστος x» παραμένει η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ.

5. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναμένεται να δώσει στίγμα τον Δεκέμβριο, ότι το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης θα πάρει παράταση μέχρι το τέλος του 2017 -και βλέπουμε-, συνεπώς η Αθήνα έχει ακόμα χρόνο μπροστά της…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v