Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aπορρίπτει το... «δόγμα Κατρούγκαλου» ο ασφαλιστικός κλάδος

Ως «μαύρη τρύπα» περιγράφουν το τελευταίο εγχείρημα κυβέρνησης και θεσμών για το συνταξιοδοτικό, παράγοντες του ασφαλιστικού κλάδου. Προβλέπουν χειρότερα μέτρα. Αναρωτιούνται γιατί επιμένουμε να ανακαλύψουμε μόνοι μας τον... τροχό.

Aπορρίπτει το... «δόγμα Κατρούγκαλου» ο ασφαλιστικός κλάδος

Την ώρα που ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος δηλώνει κατηγορηματικά πως η υπόθεση του ασφαλιστικού έχει κλείσει οριστικά, με τα μέτρα που ψηφίστηκαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους, προβλέποντας δυσάρεστες εξελίξεις.

Από πολιτικής πλευράς, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος υποστηρίζει πως η κυβέρνηση έχει μεταφέρει στο 2018 το θέμα της μείωσης (και) των παλαιών κύριων συντάξεων, συμπληρώνοντας πως ακόμη και βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαν να ασκηθούν πιέσεις από τους δανειστές, στον βαθμό που τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης δεν θα πορεύονται σύμφωνα με τους εγκριθέντες προϋπολογισμούς τους.

Ωστόσο, περισσότερο αιχμηροί στην κριτική τους είναι οι παράγοντες του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης, σύμφωνα με τους οποίους η κυβέρνηση επιμένει να ακολουθεί εσφαλμένο δρόμο σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του θέματος.

Χαρακτηριστική είναι η θέση του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων κ. Γιώργου Καραβία:

«Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι και αυτό το τελευταίο εγχείρημα κυβέρνησης και θεσμών, που προβλέπει σκληρά μέτρα για εργαζόμενους και συνταξιούχους, θα έχει άδοξο τέλος. Το χειρότερο όλων είναι ότι κάθε επόμενη προσπάθεια θα συνοδεύεται από νέα, περισσότερο επιθετικά μέτρα για το κοινωνικό σύνολο, το οποίο ήδη δοκιμάζεται στα όρια των οικονομικών και των ψυχολογικών του αντοχών».

Για να συμπληρώσει ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ: «Προσπαθούμε ακόμη και σήμερα να ανακαλύψουμε τον τροχό, όταν δεν έχουμε παρά να προσαρμόσουμε επιτυχημένα μοντέλα άλλων κρατών στις ανάγκες της δικής μας οικονομίας και τις απαντήσεις της δικής μας κοινωνίας».

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι θέσεις του προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρου Σαρηγεωργίου, ο οποίος πολλές φορές έχει δηλώσει υπέρμαχος ενός πλαισίου που θα περιλαμβάνει και τους τρεις πυλώνες της ασφάλισης (κοινωνική, επαγγελματικά ταμεία, προγράμματα ασφαλιστικών εταιρειών).

Και πέραν αυτού:

Πρώτον, οι απασχολούμενοι θα πρέπει να αρχίσουν από τα πρώτα χρόνια της εργασίας τους να αποταμιεύουν για να ενισχύσουν τη μελλοντική τους σύνταξη και

δεύτερον, το κράτος επιβάλλεται να επαναφέρει τα καταργηθέντα φορολογικά κίνητρα στα συμβόλαια του κλάδου ζωής, έστω και σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα (π.χ. οι φορολογικές απαλλαγές να ξεκινούν από το έκτο έτος ενός μακροχρόνιου συμβολαίου, προκειμένου να μην πληγεί ο κρατικός προϋπολογισμός σε περίοδο κρίσης).

Επίσης, σε κείμενό του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής Ηρακλής Δασκαλόπουλος αναφέρεται στις πέντε αρχές πάνω στις οποίες θα πρέπει να δομηθούν τα επαγγελματικά ταμεία (δεύτερος πυλώνας), που είναι:

α) Η αμιγώς κεφαλαιοποιητική τους λειτουργία, β) Η καθολικότητα (υποχρεωτική συμμετοχή), γ) Το ενιαίο πλαίσιο κανόνων για ασφαλισμένους και φορείς, δ) Η επαγγελματική διαχείριση και ε) Η σταδιακή εφαρμογή (π.χ. έναρξη εισφορών από μια ηλικία, ή σταδιακά αυξανόμενο ποσοστό συμμετοχής με την πάροδο του χρόνου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v