Αυξάνονται και πληθύνονται οι ενδιαφερόμενοι να ασκήσουν δραστηριότητες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως σε βιομηχανικούς και γενικά μεγάλους επαγγελματικούς καταναλωτές, ενώ σε λιγότερο από ένα δεκαήμερο πραγματοποιείται η πρώτη δημοπρασία ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας.
Τις προηγούμενες ημέρες κατατέθηκαν στη ΡΑΕ τέσσερις αιτήσεις για νέες άδειες προμήθειας ή τροποποίησης υφισταμένων, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχαν κατατεθεί ισάριθμες αιτήσεις. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότερες αιτήσεις κατατίθενται από θυγατρικές βιομηχανικών επιχειρήσεων, οι οποίες ενδιαφέρονται πρωτίστως να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρική ενέργεια βιομηχανικές εγκαταστάσεις συνδεδεμένων ή συγγενικών εταιρικών σχημάτων, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αίτηση για άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100 μεγαβάτ κατέθεσε η εταιρεία «Λάβα Μεταλλευτική», θυγατρική του ομίλου Ηρακλής (τσιμέντα, οικοδομικά, έτοιμο μπετόν), κατά το πρότυπο της Interbeton, θυγατρικής του ομίλου Τιτάν. Αιτήσεις κατέθεσαν επίσης οι εταιρείες ΒΙΟΛΑΡ της Λάρισας (Εκκοκκιστήρια) και Κων/νος Β. Μάρκου (βιομηχανία ζωοτροφών), που ελέγχονται από φυσικά πρόσωπα με συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους, για ισχύ έξι μεγαβάτ η καθεμία. Γίνεται σαφές ότι με τις άδειες αυτές, οι δύο εταιρείες ενδιαφέρονται να καλύπτουν τις ανάγκες των δικών τους εργοστασίων.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής στο μητρώο αδειών Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας είναι εγγεγραμμένες 32 εταιρείες, από τις οποίες οι 26 είναι ενεργές (δύο έχουν διαγραφεί και τέσσερις είναι ανενεργές). Ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η ΡΑΕ εξετάζει εννέα ακόμη αιτήσεις που υπεβλήθησαν το 2016, από τις οποίες οι έξι είναι προμήθειας και οι τρεις εμπορίας [FINA Energy Trading, ENSCO ENERGY SERVICES COMPANY (UK), EZPADA S.R.O].
Οι δημοπρασίες
Αναφορικά με τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, σημειώνεται ότι η πρώτη από αυτές θα γίνει την 25η Οκτωβρίου και θα αφορά συνολική ποσότητα 460 μεγαβατωρών κατανεμημένη σε επιμέρους προθεσμιακά προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας με φυσική παράδοση. Ως τιμή εκκίνησης για τις δημοπρασίες, στις οποίες λαμβάνουν μέρος αποκλειστικά και εταιρείες με άδεια προμήθειας, έχει οριστεί το ποσό των 37,8 ευρώ η μεγαβατώρα, το οποίο θεωρείται μεν ικανοποιητικό, ωστόσο εκ μέρους εναλλακτικών προμηθευτών εκφράζονται φόβοι ότι η μεθοδολογία της δημοπράτησης (σπάσιμο της συνολικής ποσότητας σε δύο δημοπρασίες) ενδέχεται να προκαλέσει με τεχνητό τρόπο πολύ υψηλότερες τιμές.
Οι δημοπρασίες αυτές έχουν επιλεγεί ως μεταβατικό μέτρο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής, ενώ οι προσφερόμενες ποσότητες θα τιμολογούνται με βάση το κόστος παραγωγής από λιγνίτες και νερά, πηγές τις οποίες εκμεταλλεύεται μονοπωλιακά η ΔΕΗ.