Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ασκήσεις ισορροπίας» στις ασφαλιστικές

Σε μια περίοδο που στελέχη και παράγοντες των «παραδοσιακών» δικτύων υψώνουν τους τόνους εναντίον των τραπεζών, κύκλοι της αγοράς μιλούν για την ανάγκη ειλικρινούς διαλόγου. Τα νούμερα, οι κατηγορίες και η επόμενη μέρα.

«Ασκήσεις ισορροπίας» στις ασφαλιστικές

Έχουν ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα οι κατηγορίες παραγόντων από τον χώρο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών εναντίον των «αθέμιτων» -όπως υποστηρίζουν- πρακτικών που χρησιμοποιούν οι τράπεζες, οι οποίες «λεηλατούν πελατολόγια μέσω τηλεφωνημάτων και επιστολών».

Ενδεικτικό είναι άλλωστε και το άρθρο του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, με τίτλο «Η σύγκρουση με το bancassurance έρχεται».

Τις κατηγορίες αυτές ενθαρρύνουν άτυπα και πολλές από τις ασφαλιστικές εταιρείες που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά δίκτυα, ενώ αντίθετα τις αποκρούουν τόσο οι τράπεζες, όσο και οι συνεργαζόμενες με αυτές εταιρείες.
Στελέχη πάντως της αγοράς υποστηρίζουν πως θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, με τη συνδρομή μάλιστα και της Εποπτεύουσας Αρχής, που είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

«Σε περιόδους κρίσης, οι εσωτερικές συγκρούσεις στον ασφαλιστικό κλάδο αποτελούν πολυτέλεια, ιδίως αν αναλογιστεί κάποιος δύο αναντίρρητες αλήθειες: Πρώτον, ότι ο ασφαλιστικός κλάδος έχει ανάγκη τη στήριξη των τραπεζικών δικτύων, όπως μεγαλύτερη ανάγκη έχει και τα παραδοσιακά ασφαλιστικά δίκτυα. Και δεύτερον, ότι με βάση τις θλιβερές εξελίξεις στα μέτωπα της υγείας και του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι προοπτικές ανάπτυξης των ασφαλιστικών εργασιών είναι μεγάλες, προς όφελος ολόκληρης της αγοράς», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Προς την ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και τα στοιχεία της έρευνας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για την κατανομή της ασφαλιστικής παραγωγής του πρώτου φετινού τριμήνου ανάλογα με το δίκτυο διανομής.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, το κανάλι των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών που είναι αποκλειστικοί συνεργάτες με τις εταιρείες παραμένει το ισχυρότερο στον κλάδο ζωής καθώς μέσω αυτού προσκτήθηκε το 57,1% των ατομικών συμβολαίων και το 13,8% των ομαδικών.

Ωστόσο, καθόλου ευκαταφρόνητος δεν είναι και ο ρόλος των τραπεζικών δικτύων, με τα προϊόντα bancassurance να αποτελούν πλέον το 28,1% της παραγωγής ατομικών συμβολαίων και το 35,4% της παραγωγής ομαδικών συμβολαίων του κλάδου ζωής.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το μερίδιο του bancassurance φαίνεται να έχει διευρυνθεί κατά τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό είναι το ότι οι τρεις ασφαλιστικές εταιρείες με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στον κλάδο ζωής το 2015 (NN, Εθνική και Eurolife) έχουν αντίστοιχα πρόσβαση στα τραπεζικά δίκτυα της Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank. Επίσης, το ίδιο συμβαίνει με τις δύο από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων (Εθνική Ασφαλιστική με Εθνική, Ergo με Πειραιώς), ενώ μόνο η Interamerican δεν συνεργάζεται με τραπεζικό δίκτυο.

Το σίγουρο είναι πως τα «παραδοσιακά» δίκτυα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει μερίδια από bancassurance και διαδίκτυο, σε μια αγορά που είναι -ούτως ή άλλως- πτωτική εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μειωμένων τιμολογίων στον κλάδο αυτοκινήτου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες, όσο και ο κλάδος γενικότερα έχουν απόλυτη ανάγκη τη συνέχιση ύπαρξης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, οπότε η βιομηχανία καλείται να λύσει με επιτυχία την άσκηση ισορροπίας μεταξύ των δύο αυτών δικτύων.

«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη των τραπεζών για μεγαλύτερα έσοδα στην τρέχουσα συγκυρία, ενώ παράλληλα δεν είμαστε εναντίον του ανταγωνισμού με τις τράπεζες, αρκεί αυτός να γίνεται επί ίσοις όροις και με κανόνες», δηλώθηκε χαρακτηριστικά από παράγοντα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v