Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Οι πιο μεγάλες και οι πιο αποδοτικές

Ακτινογραφία της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς με βάση τις επιδόσεις του 2015. Ποιες εταιρείες κατέγραψαν τα μεγαλύτερα μερίδια, τα υψηλότερα κέρδη και τις καλύτερες αποδοτικότητες ιδίων κεφαλαίων. Πέντε αναλυτικοί πίνακες.

Ασφαλιστικές: Οι πιο μεγάλες και οι πιο αποδοτικές

Πρόσφατο είναι το δημοσίευμα του Euro2day.gr με τίτλο «πώς ο ασφαλιστικός κλάδος νίκησε την κρίση», στο οποίο γινόταν αναλυτική αναφορά στο πώς οι ασφαλιστικές εταιρείες κατά τη διετία 2014-2015 βελτίωσαν δραστικά την παραγωγικότητά τους και σημείωσαν υψηλές κερδοφορίες, έτσι ώστε σήμερα να αντιμετωπίζουν από καλύτερη θέση τις προκλήσεις του αυστηρότερου πλαισίου Solvency II.

Στο σημερινό δημοσίευμα του Euro2day.gr θα παρατεθεί μια ευρεία σειρά οικονομικών στοιχείων, όπου για το έτος 2015 θα αναφερθούν οι μεγαλύτερες σε μέγεθος, οι πλέον κερδοφόρες και οι πιο αποδοτικές (κέρδη ως ποσοστό επί των ιδίων κεφαλαίων) ασφαλιστικές εταιρείες.

Θα πρέπει βέβαια προκαταβολικά να τονιστεί ότι το βασικό στοιχείο για τον πελάτη ενός ασφαλιστικού ομίλου δεν είναι το μέγεθος κάθε εταιρείας, αλλά η κεφαλαιακή της επάρκεια, η τεχνογνωσία της, η συνέπειά της και το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών της.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία των παρατιθέμενων πινάκων:

• Οι 16 εταιρείες του πρώτου πίνακα σημείωσαν το 2015 αθροιστικά κέρδη προ φόρων ύψους 364,1 εκατ. ευρώ, επίδοση που (όσο και αν μέρος της οφείλεται σε κέρδη χαρτοφυλακίου) θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη. Ειδικότερα, η Εθνική Ασφαλιστική κατέγραψε κέρδη ύψους 76,7 εκατ. ευρώ, οι δύο εταιρείες του Ομίλου Eurolife γύρω στα 66 εκατ. ευρώ, ο Όμιλος Interamerican άνω των 50 εκατ. ευρώ, η ERGO 35,4 εκατ. (και αν προστεθεί και η ΑΤΕ, που εξαγοράστηκε φέτος, το παραπάνω νούμερο θα ενισχυθεί με άλλα 21,7 εκατ. ευρώ), ενώ επίσης πολύ σημαντικές κερδοφορίες κατέγραψαν τόσο οι θυγατρικές των περισσότερων ξένων πολυεθνικών (π.χ. ΑΧΑ, Generali, Groupama, Allianz), όσο και ελληνικές εταιρείες (π.χ. Intersalonica, Ευρωπαϊκή Πίστη, NP Insurance, Υδρόγειος, Interlife).

• Πέρα όμως από το ύψος των κερδών, εντύπωση προκαλούν και οι υψηλές αποδοτικότητες επί των ιδίων κεφαλαίων, όπως αυτές απεικονίζονται στον δεύτερο παρατιθέμενο πίνακα. Έτσι, σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς καταθέσεις και τα ευρωπαϊκά ομόλογα προσφέρουν αρνητικές αποδόσεις, η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων της ERGO διαμορφώθηκε στο 41,6%, της Generali, της Interamerican και της Ευρωπαϊκής Πίστης στο 19,8%, της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στο 19,3%, της Eurolife στο 17,3%, της ΑΧΑ στο 14,3%, της Εθνικής Ασφαλιστικής στο 11,4%, της Groupama στο 10,7% και της Allianz στο 7,5%.

Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά διαθέτει η Εθνική Ασφαλιστική με 14,2% και ακολουθούν η NN με 9,1%, η Eurolife με 8,1%, η Interamerican με 8%, η Allianz με 5,3%, η Ευρωπαϊκή Πίστη με 4,8%, η ΑΧΑ με 4,4%, η Generali με 4,3% και η Groupama με 4%.

• Ειδικότερα στον κλάδο ζωής, το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς κατέχει η NN με 19,3%, ενώ ακολουθούν η Εθνική με 17,5%, η Eurolife με 13,6%, η Metlife με 8,5%, η Interamerican με 7,3% και η Allianz με 4,8%. Οι πρώτες δέκα εταιρείες ελέγχουν το 84% περίπου της εγχώριας αγοράς, ενώ οι τρεις πρώτες διακρίνονται για τη συνεργασία που διαθέτουν με μεγάλα τραπεζικά δίκτυα.

• Λιγότερο «συγκεντρωμένη» είναι η αγορά των γενικών ασφαλίσεων, με τις πρώτες δέκα εταιρείες να ελέγχουν το 61% περίπου της αγοράς. Το μεγαλύτερο μερίδιο για το 2015 κατείχε η Εθνική Ασφαλιστική (11,2%) και ακολουθούσαν: Interamerican με 8,7%, ERGO με 7,3% (αν προστεθεί και το 4,8% της προσφάτως εξαγορασθείσας ΑΤΕ πάει στο 12,1% και ανεβαίνει στην πρώτη θέση), η Ευρωπαϊκή Πίστη με 6,8%, η Allianz με 5,8%, η Intersalonica με 5,5%, η AXA με 5,4%, η GENERALI 5,2% και η Υδρόγειος με 4,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v