Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος γύρος καθυστερήσεων για τα κόκκινα δάνεια

Η κωλυσιεργία της κυβέρνησης να θεσπίσει νομική κάλυψη και αυτόματη μετοχοποίηση χρέους, οι αλλαγές στις διοικήσεις και οι παραλυτικές επιπτώσεις. Μελέτες αντί για δράση σε κλάδους με μεγάλο πρόβλημα. Επιμένει να κτυπά καμπανάκια η Τράπεζα της Ελλάδος.

Νέος γύρος καθυστερήσεων για τα κόκκινα δάνεια

Νέος γύρος καθυστερήσεων διαπιστώνεται στο κρίσιμο μέτωπο της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με αποτέλεσμα να ανατροφοδοτούνται οι ανησυχίες των αγορών για την επόμενη ημέρα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις εναπομείνασες δεσμεύσεις της για τη δημιουργία αποτελεσματικότερου πλαισίου αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.

Με βάση το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ως το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση έπρεπε να νομοθετήσει την κάλυψη στελεχών για αστικές και ποινικές ευθύνες από αναδιαρθρώσεις δανείων και να τροποποιήσει το πλαίσιο εξωδικαστικής διευθέτησης χρεών (σ.σ νόμος Δένδια). Μάλιστα, η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικής ρύθμισης αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η θέσπιση νομικής κάλυψης και η τροποποίηση του νόμου Δένδια αποτελούν κομβικής σημασίας εξελίξεις, όσον αφορά στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ενδεικτικό της βαρύτητας, που αποδίδουν οι Θεσμοί, στην υλοποίησή τους είναι ότι το Μνημόνιο περιγράφει αναλυτικά τους βασικούς άξονες, πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικής διευθέτησης.

Η βασικότερη από τις αλλαγές, που περιμένουν οι τραπεζίτες, είναι η δυνατότητα μετοχοποίησης δανείων, χωρίς την προηγούμενη συναίνεση των μετόχων, εφόσον μια τέτοια παρέμβαση διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και έχει τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών.

Όσο καθυστερεί η τροποποίηση του νόμου Δένδια και η παροχή νομικής κάλυψης, οι τράπεζες δυσκολεύονται να ασκήσουν αποτελεσματική πίεση στους μετόχους υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και την ίδια στιγμή τα στελέχη τους φοβούνται να υπογράψουν σχέδια αναδιάρθρωσης, τα οποία απαιτούν "κούρεμα" απαιτήσεων, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύεται και με χορήγηση φρέσκου χρήματος (π.χ Μαρινόπουλος).

Ήδη, σε κάποιες περιπτώσεις τα τραπεζικά στελέχη επιλέγουν να… βγάλουν στο σφυρί αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία υπερχρεωμένων επιχειρήσεων από το να συζητήσουν σχέδια διάσωσης του συνόλου των εταιρειών, που περιλαμβάνουν και «κούρεμα» απαιτήσεων, καθώς η λύση του πλειστηριασμού δεν εγκυμονεί νομικές περιπέτειες.

Την κατάσταση αβελτηρίας εντείνει η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών. "Όσο καθυστερεί η ανασύνθεση των διοικητικών συμβουλίων δύσκολα θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων " επισημαίνουν στο Euro2day,gr στελέχη private equity funds.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ευρύτερες ανακατατάξεις σε πρόσωπα και δομές, που θα επηρεάσουν ακόμη και κλεισμένες συμφωνίες για ανάθεση διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μόνο το γεγονός ότι πλέον σε όλες τις επιτροπές των τραπεζών θα προεδρεύουν τα ανεξάρτητα μέλη των Δ.Σ, τα οποία λόγω των προδιαγραφών, που έθεσε ο νόμος περί εταιρικής διακυβέρνησης, είναι ξένοι έχει εξαιρετική σημασία. Για παράδειγμα θα αλλάξει σε όλες τις τράπεζες ο πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης κινδύνων η οποία θα συνδιαμορφώνει, πρακτικά, την πολιτική που ακολουθεί η Γενική Διεύθυνση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.

Αντί για αποφάσεις αναθέσεις μελετών

Υπό το παραπάνω κλίμα οι τράπεζες αντί να δράσουν άμεσα και αποφασιστικά προχωρούν σε αναθέσεις μελετών προκειμένου να έχουν ένα οδικό χάρτη από έναν ανεξάρτητο εκτιμητή.

Οι περιπτώσεις της Ιχθυοκαλλιέργειας και της Χαλυβουργίας είναι ενδεικτικές, αν και διαφορετικές. Στις μεν Ιχθυοκαλλιέργειες οι τράπεζες, μέτοχοι και πιστωτές των Νηρεύς και Σελόντα αναθέτουν με καθυστέρηση μηνών στις Alvarez and Marshall, PwC και Lazard την εκπόνηση master plan, ενώ οι τιμές της τσιπούρας έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι η υποχώρηση των τιμών θα ενταθεί τους επόμενους μήνες και ως εκ τούτου οι τράπεζες κινδυνεύουν να δρομολογήσουν την πώληση των συμμετοχών τους σε ένα δυσκολότερο περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή αναθέτουν στην Alvarez and Marshall την εκπόνηση μελέτης για το πως μπορεί να αντιμετωπισθεί το over capacity στην Χαλυβουργία, όταν δύο από τις τρεις μεγάλες εταιρείες του κλάδου υπολειτουργούν και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έχουν ανέλθει στο 70% των συνολικών χορηγήσεων!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου, αυτή τη στιγμή Σιδενόρ, Χαλυβουργική και Χαλυβουργία Ελλάδος απασχολούν μόλις 300 χιλιάδες τόνους από παραγωγική δυναμικότητα που ξεπερνά τα 3 εκατ. τόνους, με τη Σιδενόρ να βρίσκεται στην καλύτερη θέση μεταξύ των άλλων δύο.

Κτυπάει επίμονα καμπανάκια ο Στουρνάρας

Οι καθυστερήσεις από πλευράς κυβέρνησης στην υλοποίηση των εναπομεινασών μεταρρυθμίσεων για την δημιουργία αποτελεσματικότερου πλαισίου αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων και η απουσία επιθετικών πολιτικών από τις τράπεζες, έχουν ως αποτέλεσμα να πυκνώνουν οι προειδοποιήσεις της ΤτE.

Μετά την ηχηρή παρέμβασή του στη Βουλή κατά την παρουσίαση της έκθεσης νομισματικής πολιτικής, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας επισήμανε και κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα σημαντικά προβλήματα στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Σημειώνεται ότι είχε μεσολαβήσει η επισκόπηση του χρηματοοικονομικού τομέα στην οποία η ΤτΕ προειδοποιεί ότι στο βαθμό που οι τράπεζες δεν προβούν σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αναμένεται να αυξηθούν και φέτος ακόμη και στην περίπτωση ομαλοποίησης των μακροοικονομικών συνθηκών ( σ.σ έγκαιρη εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ ευρώ, επίτευξη στόχου δημοσιονομικού πλεονάσματος κά).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v