Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο επίκεντρο του 11ου RED Business Forum

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού και εποπτικού πλαισίου για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κόκκινων δανείων και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν θα συζητηθούν στο φετινό, 11ο, RED Business Forum

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο επίκεντρο του 11ου RED Business Forum

Με ταχύ ρυθμό και ορίζοντα το τέλος του έτους οι τράπεζες θα έχουν αρχίσει να πουλούν χαρτοφυλάκια δανείων, ώστε να απελευθερωθούν πολύτιμοι πόροι που θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία ενισχύοντας τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Πως ακριβώς θα συμβεί αυτό και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα καμφθούν οι αντιρρήσεις μέρους των συστημικών τραπεζών που επιθυμούν να διαχειριστούν εσωτερικά την υπόθεση εξυγίανσης του κόκκινου χαρτοφυλακίου, θα συζητήσουν ανώτατα στελέχη εταιρειών που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη αγορά σε δείπνο που διοργανώνει υπό την αιγίδα της EBRD και του RICS το περιοδικό RED στο πλαίσιο του 11ου RED Business Forum τη Δευτέρα 23 Μαϊου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το μεγάλο ενδιαφέρον στελεχών της αγοράς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση αυτή επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την μεγάλη σημασία του ζητήματος της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το Σεπτέμβριο του 2015 είχαν ανέλθει σε περίπου €107 δισ., αποτελώντας το 43,6% των συνολικών ανοιγμάτων. Γίνεται σαφές ότι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των NPLs -χωρίς προκαταλήψεις και υπερβολές- , θα φέρει πολλαπλά οφέλη για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες.

Η εκδήλωση θα συμβάλει στην ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο περιορισμός των κόκκινων δανείων αλλά και η πρόοδος που έχει συντελεστεί στη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού και εποπτικού πλαισίου για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δανείων.

Τι θα συζητηθεί:

1.Η κλαδική διάρθρωση του Ιδιωτικού Χρέους, ώστε να μπορέσει να γίνει συντονισμένη αντιμετώπιση κοινών πιστούχων των τραπεζών. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει εκπονήσει σχετική μελέτη.

2.Η ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς δανείων και η αναδιάρθρωση δανείων των Μικρομεσαίων (ΜμΕ). Με το ν. 4354/2015 και την έκδοση της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής 82/2016, διαμορφώνεται το πλαίσιο για την ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς δανείων και τη λειτουργία εταιρειών διαχείρισης () και απόκτησης απαιτήσεων από δάνεια σε καθυστέρηση (). Ρυθμίσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, σε συνδυασμό με αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων με αλλαγές στη δομή, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη διοίκηση, θα συμβάλει στη μετάβαση κάποιων εταιρικών πελατών και ΜμΕ σε ένα εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο.

Καθοριστικός σε αυτό θα είναι ο ρόλος της EBRD που εδώ και 6 μήνες βρίσκεται με γραφεία στην Αθήνα συμβάλλοντας τόσο με τεχνογνωσία όσο και με κεφάλαια σε έργα αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων με αντίστοιχο προσανατολισμό. «H δέσμευση της EBRD απέναντι στη χώρα μας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας» τονίζουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου.

3.Τα εργαλεία (, Νέος Αναπτυξιακός, Νέο υπερΤαμείο) που -εν δυνάμει- μπορούν να μοχλεύσουν κεφάλαια και να προσελκύσουν ξένους επενδυτές.

Η ΕΚΤ οδηγεί τις εξελίξεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμόρφωση, σε συνεργασία με την ΕΚΤ επιχειρησιακών στόχων για τη διαχείριση των NPLs, καθώς και η σύσταση Γραφείου στην ΤτΕ για την παρακολούθηση της προόδου του σχεδιασμού και της υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η στοχοθεσία, όπως συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς, προβλέπει την επαναφορά μέχρι το 2018 των κόκκινων δανείων σε «βιώσιμο» επίπεδο. Θα πρέπει δηλαδή να υποχωρήσουν περισσότερο από 30 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 45% σήμερα, ώστε να προσεγγιστεί ο μέσος ευρωπαϊκός όρος που δεν ξεπερνά το 12%. Για το σκοπό αυτό θα δίνουν τριμηνιαία δελτία προόδου στην ΤτΕ.

Οι παίκτες

Το μέγεθος της ελληνικής αγοράς χρέους είναι ικανό να προσελκύσει μεγάλα «ονόματα» της παγκόσμιας σκηνής. Μπορεί να μην λέει τίποτε μπορστα στα €29 τρισ. παγκοσμίως ή επτά φορές το ΑΕΠ του πλανήτη, είναι όμως μεγάλο κομμάτι του συνολικού ιδιωτικού χρέους της Ευρώπης που αγγίζει τα €900 δισ. Τα €107 δισ., εκ των οποίων περίπου €40 δισ. αντιπροσωπεύουν χρέη μεγάλων επιχειρήσεων, δεν αφήνουν... ασυγκίνητα funds όπως τα: Blackstone, Lone Star, Sankaty, KKR, Cerberus, Oaktree, Fortress, York Capital, Greylock CM, Eaglevale Partners, Värde, Marathon Asset Management, Apollo, Sereb, Centerbridge και Baupost.

Η συντριπτική πλειοψηφία των παραπάνω θα εκπροσωπηθεί στο διήμερο συνέδριο του RED στο Μουσείο της Ακρόπολης , είτε με φυσική παρουσία είτε έμμεσα.

Πλατφόρμες ενεργούς διαχείρισης

Δεν είναι όμως μόνο τα funds. Είναι και οι πλατφόρμες ενεργούς διαχείρισης που «πάνε πακέτο» είτε με GPs και LLPs είτε με δικηγορικά γραφεία διεθνούς εμβέλειας που αναζητούν διακαώς να τοποθετηθούν στην Ελλάδα «στα χαμηλά» για λογαρισμό πελατών τους.

Με σχετική βεβαιότητα ότι «το 2017 θα αποτελέσει έτος ορόσημο», εκπρόσωποι των διαχειριστών πηγαινοέρχονται στην Αθήνα βολιδοσκοπώντας τις διοικήσεις των τραπεζών αναζητώντας συνέργιες. Στην αγορά αυτή δραστηριοποιούνται οι Clifford Chance, οι Oliver Wyman και οι Dentons, ενώ από τις πλατφόρμες ξεχωρίζουν η Pillarstone, η Alvarez & Marsal, η Actua, η Logicor η Hoist και οι Alix Partners. Στο «παιχνίδι» παραμένουν δυναμικά η Pimco και η BlackRock Solutions ως τοποτηρητής των AQRs των ελληνικών τραπεζών στην ανακεφαλαιοποίηση.

Βλέψεις για Ελλάδα δεν έχουν πάψει να έχουν τόσο η Deutsche Bank (RREEF), όσο και η Morgan Stanley, που απέκτησε στις αρχές του έτους τον επενδυτικό βραχίονα της Εθνικής (NBGI). ▪▪

Στο επενδυτικό Δείπνο θα παρουσιαστούν τρεις αναλύσεις / εκθέσεις:

Κλαδική διάρθρωση του Ιδιωτικού Χρέους στην Ελλάδα.
Εισήγητής: Δρ Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος, Επικεφαλής τμήματος ερευνών ΤτΕ

Ενεργή διαχείριση ΝPLs: Ελληνικό Θεσμικό πλαίσιο και Διεθνής Πρακτική
Εισήγητής: Αλκις Δρακινός, Αναπληρωτής Επικεφαλής του γραφείου της EBRD στην Ελλάδα

Ο Νέος Αναπτυξιακός ως εργαλείο μόχλευσης της δευτερογενούς αγοράς Δανείων
Εισήγητής: Δρ Λόης Λαμπριανίδης, Γενικός Γραμματέας Μεγάλων επενδύσεων υπουργείου οικονομίας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v