Συμφωνία με Ευρωπαϊκή Ένωση για τα μέτρα

Το πακέτο μέτρων έκλεισε αλλά εκκρεμεί η οριστική συμφωνία στον προληπτικό μηχανισμό, αποκάλυψε Eυρωπαίος αξιωματούχος. Συνδεδεμένη με 17+1 prior actions η εκταμίευση, που μπορεί να υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ. «Σιγή ιχθύος» για το χρέος. Σε μεγάλα έσοδα από τα ακίνητα ποντάρει η ΕΕ.

Συμφωνία με Ευρωπαϊκή Ένωση για τα μέτρα

Μας πήρε χρόνο αλλά έχουμε συμφωνία στο πακέτο με την Ελλάδα, υποστήριξε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία αφορά στην ΕΕ και την Ελλάδα, και στο πακέτο των μέτρων και όχι στον προληπτικό μηχανισμό για τον οποίο εκκρεμεί ακόμα να ξεκαθαριστούν «κάποιες λεπτομέρειες» (επιβεβαιώνοντας όσα μετέδωσε χθες το Euro2day.gr). Αναφορικά με το ΔΝΤ, τόνισε ότι το Ταμείο θα αποφασίσει για το τι θα κάνει. Υπάρχουν διαφορές για το πακέτο πολιτικής με το Ταμείο, αλλά σε αυτό το σημείο υπάρχει μια συμφωνία με τους Eυρωπαίους (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM).

Ο ίδιος πάντως ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση για το χρέος, ενδεικτικό προφανώς της απόστασης που χωρίζει τις δυο πλευρές του Ατλαντικού στο θέμα. 

Στην τοποθέτησή του έδωσε έμφαση στην πολλή δουλειά που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες. Οι ελληνικές αρχές δεν κάθονταν μη κάνοντας τίποτα, είπε, υπενθυμίζοντας τα περυσινά προαπαιτούμενα αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μάλιστα ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το πρόγραμμα σημειώνοντας ότι μπορεί να εφαρμοστεί και να είναι βιώσιμο.

Όπως ανέφερε, η συμφωνία προβλέπει 17 prior actions (18, αν περιληφθεί και ο μηχανισμός) για την εκταμίευση των χρημάτων. 

-Δημοσιονομικά μέτρα για να βρεθεί 3% του ΑΕΠ (1% από ασφαλιστικό, 1% από φορολογικό και 1% από το πακέτο που οδεύει προς την Βουλή και το οποίο αφορά σε έμμεσους φόρους αλλά και μείωση δαπανών (ειδικά μισθολόγια) που θα ξεδιπλωθούν μέχρι το 2018).

-Νομοθέτηση ανεξάρτητης αρχής συλλογής εσόδων.

-Η νομοθέτηση της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια.

-Μέτρα για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα (άνοιγμα αγορών κ.λπ.). Μεταξύ αυτών, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικού.

-Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι πρέπει όλα να νομοθετηθούν πριν γίνει η εκταμίευση της δόσης για την Αθήνα. Ιδανικά, σημείωσε, η νομοθέτηση θα πρέπει να γίνει πριν το Eurogroup.

Η Ελλάδα έχει πάει καλά

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες ήταν καλύτερες απ' ό,τι αναμενόταν, παρότι τα capital controls επηρέασαν τις εξαγωγές. Σε ό,τι αφορά στους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, σημείωσε ότι αυτοί δεν αλλάζουν. Αν υπολογιστούν όλα τα μέτρα, για να πιαστεί ο στόχος του 3,5% το 2018, θα απαιτηθούν μέτρα 3% του ΑΕΠ, υπογράμμισε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν ότι τα μέτρα είναι αρκετά για να πιαστούν οι στόχοι. Αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη το 2017 και το 2018, που αθροιστικά μπορεί να φτάσει έως 7% του ΑΕΠ, τόνισε.

Τα μέτρα, σημείωσε, είναι παραμετρικά. Δεν έχουμε υπολογίσει τα πιθανά έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Υπάρχουν τρεις σελίδες δημοσιονομικά μέτρα και τέσσερις σελίδες με μέτρα που αφορούν στη βελτίωση της είσπραξης εσόδων, ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι κάθε χρόνο η χώρα πιάνει έκτακτα έσοδα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ.

Ασφαλιστικό

Είναι μια μαζική ρύθμιση που θα ενοποιήσει τα Ταμεία και τους όρους για τους ασφαλισμένους και αυτό θα γίνει για πρώτη φορά, υπογράμμισε η ίδια πηγή.

Δουλέψαμε ώστε να μην υπάρχουν αντικίνητρα στην απασχόληση και την παραμονή στην εργασία, είπε και εκτίμησε ότι ότι μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση 1,2% του ΑΕΠ έως το 2018. Κατά τον ίδιο είναι εφικτό το όφελος να είναι ακόμα μεγαλύτερο μέχρι το 2025, ενώ σε αυτό συμπεριέλαβε το 2% του ΑΕΠ που «κόστιζαν» οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

«Ολοι πληρώνουν για το ασφαλιστικό», ξεκαθάρισε ο ίδιος αξιωματούχος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Για τους υφιστάμενους εργαζόμενους είναι σκληρό. Οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι θα πληρώσουν, αλλά περισσότερο σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Ηταν μια επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και σεβόμαστε την απόφασή της να μοιράσει περισσότερο βάρος στους εργαζόμενους, για να ευνοηθούν οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι.

Ιδιωτικοποιήσεις

Το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα είναι ανεξάρτητο και θα έχει Δ.Σ. με πέντε μέλη (τα δύο, Ευρωπαίοι). Θα είναι ελληνικό και θα έχει έδρα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποια στοιχεία ενεργητικού θα πωληθούν και κάποια θα αξιοποιηθούν με άλλες μεθόδους. Ορισμένα μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν αργότερα.

Σημείωσε ότι υπάρχουν πάνω από 100.000 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού δημοσίου. Πρέπει να εξεταστεί πώς θα αξιοποιηθούν, υπογράμμισε. Κάποια με leasing, κάποια με πώληση. «Εδώ είναι τα πολλά λεφτά», είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε ότι υπάρχει συγκεκριμένη λίστα με τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί (σ.σ. προφανώς αναφερόμενος στις 19 που πρέπει να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ), ενώ έκανε αναφορά για μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων σε τρεις δόσεις.

Επίσης, υπογράμμισε, υπάρχουν και οι μετοχές των τραπεζών. Με τα σημερινά δεδομένα πρέπει να πουληθούν εντός πέντε ετών.

Το προληπτικό πακέτο

Το Eurogroup ζήτησε να είναι ένα prior action, υπογράμμισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε ακόμα πλήρη συμφωνία για τον μηχανισμό.

Σημείωσε πάντως ότι θα είναι αυτόματος και θα εξαρτάται η εφαρμογή του από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Όπως είπε, θα προβλέπει αρχικά περικοπές σε όλα τα πεδία με μικρές εξαιρέσεις (υγεία κ.τλ.). Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτά συμπεριέλαβε και τους κωδικούς του προϋπολογισμού που αφορούν σε μισθούς και συντάξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν θέλεις να φτάσεις στο 2% του ΑΕΠ, τότε πρέπει να πας και στους 'μεγάλους κωδικούς'».

Για την απόσταση στους δημοσιονομικούς στόχους με το ΔΝΤ, σημείωσε ότι υπάρχει διαφορά σε ό,τι αφορά στη βάση μέτρησης. Το κενό προκύπτει από δύο παράγοντες: το πακέτο και τη διαφορετική εκτίμηση για τη δημοσιονομική κατάσταση σε ό,τι αφορά έσοδα και δαπάνες τώρα και τα επόμενα χρόνια

Τόνισε ότι υπάρχει διαφορετική εκτίμηση για το πλεόνασμα του 2015, γιατί το ΔΝΤ θεωρεί ότι κάποια μέτρα είναι «έκτακτα».

Η δόση

Δεν έχει αποφασιστεί πόσα χρήματα θα αποδεσμευτούν για τη χώρα. Θα πρέπει να το αποφασίσει το Eurogroup, τόνισε ο αξιωματούχος ωστόσο φωτογράφησε ποσό που μπορεί να υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ. 

Σημείωσε πάντως ότι θα υπάρχουν πληρωμές για τα χρέη του Δημοσίου προς την αγορά και οι πληρωμές θα εξαρτηθούν από το πότε θα γίνει η δεύτερη αξιολόγηση. Αν γίνει για παράδειγμα τον Οκτώβριο, θα πρέπει να εξασφαλιστούν πόροι 6,7 δισ. ευρώ για τις πληρωμές χρέους και επιπλέον ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα, δείχνοντας έτσι ένα ποσό στη ζώνη των 10,7 δισ. ευρώ.

Ολοι συμφωνούν ότι τα χρέη του δημοσίου, που είναι της τάξης των 7 δισ. ευρώ, δημιουργούν τεράστια ζημία για την οικονομία και πρέπει να πληρωθούν, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να πληρώνονται 700-800 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Η επόμενη αξιολόγηση

Η δεύτερη αξιολόγηση θα αναλωθεί σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο όσων νομοθετήθηκαν, υπογράμμισε το ίδιο στέλεχος, τονίζοντας τη σημασία της εφαρμογής.

Η δουλειά που θα γίνει στη δεύτερη αξιολόγηση θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από ό,τι σε μια αξιολόγηση προγράμματος άλλων χωρών, σημείωσε. Όπως είπε, θα ελεγχθεί η πραγματοποίηση 43 δράσεων.

Ο οδικός χάρτης για τη δόση

Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει και εμείς να επιβεβαιώσουμε ότι όσα ψηφίστηκαν (ασφαλιστικό-φορολογικό) είναι «ok».

Όταν επιβεβαιωθεί ότι έγιναν όλα, θα πάμε στο Eurogroup να πούμε ότι έγιναν όλα. Υπάρχουν και κάποια κοινοβούλια που πρέπει να ψηφίσουν. Παράλληλα εμείς θα εξετάζουμε την υλοποίηση των prior actions.

Μπορεί να βγει το πρόγραμμα

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι και να είναι βιώσιμο το πρόγραμμα. Το ασφαλιστικό μπορεί να αποδώσει περισσότερο μέχρι το 2025, ενώ υπάρχει δυνατότητα να αντληθούν περισσότερα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, σημείωσε.

Τόνισε ότι είναι λογικό το ερώτημα αν μπορεί να κρατήσει η χώρα 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα για τα (αρκετά) χρόνια που θα ακολουθήσουν το 2018. Υπάρχουν παραδείγματα χωρών που το πέτυχαν και μπορεί να το καταφέρει και η Ελλάδα, υποστήριξε και έκανε λόγο για πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v