Το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν οδεύει προς κρίση, δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως είναι κοντά η συμφωνία για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα «ξεκλειδώσει» τα επιπλέον δάνεια προς τη χώρα.
«Πλησιάζουμε πολύ (σε μια συμφωνία για τους μεταρρυθμιστικούς στόχους), άρα δεν συμφωνώ με όλα αυτά περί κρίσης. Αν συγκεντρωθούμε στο πού βρισκόμαστε και προσπαθήσουμε και το πιέσουμε, θα τελειώσουμε πολύ πριν το καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να ζητήσει γραμμή πίστωσης προτού εκταμιευτούν τα χρήματα του νέου προγράμματος διάσωσης.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε πως όταν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τη φορολογία εισοδήματος και τις ιδιωτικοποιήσεις, μεταξύ άλλων, «τότε θα έρθουμε και στο θέμα του χρέους και θα δούμε τι πρέπει να γίνει τώρα ή αργότερα».
Ειδικά για το θέμα του χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε στο CNBC πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα με την Ελλάδα, όμως είναι κρίσιμης σημασίας το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης.
«Νομίζω πως οι Έλληνες καταλαβαίνουν απόλυτα πως η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για τους Ευρωπαίους εταίρους. Το ΔΝΤ στην πραγματικότητα βοηθά την Ελλάδα στο θέμα του χρέους, διότι το ΔΝΤ λέει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν περισσότερα. Το αν χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα, πόσο και πότε, θα πρέπει ακόμα να συζητηθεί, όμως το ΔΝΤ ουσιαστικά στηρίζει την Ελλάδα σ' αυτό».
«Άρα, χρειάζομαι το ΔΝΤ να συμμετέχει, για να υπάρχει η σωστή ισορροπία και για να υπάρξει η σταθερή ισορροπία που χρειαζόμαστε», είπε, συμπληρώνοντας πως οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι «στον ορίζοντα».
«Υποσχεθήκαμε στην Ελλάδα πως αν χρειαστεί, θα κάνουμε περισσότερα για να ελαφρύνουμε το βάρος του χρέους και αυτή η υπόσχεση εξακολουθεί να ισχύει, και τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να συζητήσουμε τι άλλο χρειάζεται. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι να φύγει το ΔΝΤ, χρειάζομαι την εμπλοκή τους. Οικονομικά συμμετέχουν, όμως είναι πολύ πολύτιμοι και στην ουσία, έχουν μεγάλη εμπειρία και μας κρατούν συγκεντρωμένους. Φροντίζουν αυτό που κάνουμε να είναι αξιόπιστο και πως τηρούμε αυτό που έχουμε συμφωνήσει, άρα για μένα το ΔΝΤ είναι ζωτικής σημασίας».