Σε κινούμενη άμμο η διαπραγμάτευση για Ελλάδα

Τη Γέλεν ενημέρωσε χθες για την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Απών από τη συνάντηση του Washington Club o Γιούνκερ. Το θέμα της Ελλάδας έχει γίνει απρόβλεπτο, υποστηρίζει αξιωματούχος της ΕΚΤ. Επιμονή και από Ντάισελμπλουμ να κλείσει η αξιολόγηση αρχές Μαΐου.

Σε κινούμενη άμμο η διαπραγμάτευση για Ελλάδα

Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον

 

Την επικεφαλής της Federal Reserve Τζάνετ Γέλεν ενημέρωσε χθες το απόγευμα στη Ουάσινγκτον ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ανάμεσα στα κύρια θέματα και αυτό που πήρε την περισσότερη ώρα ήταν το ελληνικό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr, τόσο ο κ. Ντομπρόβσκις όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρούν ότι είναι επιτακτικό να κλείσει η συμφωνία και θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή πλευρά του κουαρτέτου βρίσκεται μια ανάσα πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά.

Η εκτενής ενημέρωση της κ. Γέλεν είναι υψίστης σημασίας τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς η Κομισιόν θα επιχειρήσει στα επόμενα εικοσιτετράωρα να πείσει τόσο την επικεφαλής της Fed, όσο και τον Τζακ Λιου για το ντόμινο που μπορεί να προκαλέσει η πιθανότητα να τραβήξει η ελληνική αξιολόγηση τον Ιούνιο. Με άλλα λόγια, επιθυμούν το «πρεσάρισμα» στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να είναι ισχυρό, ώστε να υποχωρήσει έστω και λίγο.

Κορυφαία πηγή της Ευρωζώνης μάς ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά: από το καλό σενάριο, που είναι μια συμφωνία πολύ σύντομα ή σε λίγες εβδομάδες, μέχρι το να μην κλείσει η αξιολόγηση και να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Αξιωματούχος της ΕΚΤ μάς ανέφερε στο περιθώριο των συναντήσεων στην Ουάσιγκτον, που έχουν ήδη ξεκινήσει από χθες (για πρώτη φορά τόσο νωρίς), ότι το θέμα της Ελλάδας έχει γίνει «απρόβλεπτο» και κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να κάνει εκτιμήσεις για το πώς θα καταλήξει.

«Πάντα είχαμε παιχνίδι τακτικής για την Ελλάδα και όλοι έπαιζαν τον ρόλο τους. Για πρώτη φορά όμως διαπιστώνω ότι όλες οι πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους ακόμα και στο παρά ένα. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα. Παρατηρώ ένα πείσμα που μπορεί να φέρει απρόβλεπτες συνέπειες και αυτό ανησυχεί την ΕΚΤ», ανέφερε η πηγή.

Υπογράμμισε επίσης ότι «εάν το επιθυμήσουν οι ΗΠΑ και αντιληφθούν τις προεκτάσεις μιας νέας κρίσης, τότε το θέμα θα κλείσει και η κ. Λαγκάρντ θα βρει τη 'δικαιολογία' που χρειάζεται για να κάνει μια προσωρινή υποχώρηση. Άλλωστε μπορούμε να επανεξετάσουμε την πορεία της ελληνικής οικονομίας όταν χρειαστεί».

Σημείωσε μάλιστα ότι τα τελευταία 24ωρα παρατηρεί στον τύπο διαρροές από όλες τις πλευρές, οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να έχει τετ-α-τετ με την κ. Λαγκάρντ την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια -και αυτός- να ανιχνεύσει ποιος είναι ο πραγματικός λόγος της σκληρής γραμμής της.

Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν πάντως ότι ο κ. Γιούνκερ δεν θα συμμετέχει στη συνάντηση του «Ουάσιγκτον Κλαμπ» και την Κομισιόν θα εκπροσωπήσουν οι κ.κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί.

Δεν αποκλείεται πάντως να έχουμε και μια συνάντηση του λεγόμενου «Φράνκφουρτ Κλαμπ», που είναι η ίδια σύνθεση πλην του ΔΝΤ.

Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, το «Ουάσιγκτον Κλαμπ» ξεκίνησε με πρωτοβουλία του κ. Γιούνκερ όταν ήταν ακόμα πρόεδρος του Eurogroup. Αρχικά ονομάστηκε «κλαμπ της Φρανκφούρτης», όταν οι «μεγάλοι παίκτες» συναντήθηκαν και μίλησαν για την κρίση στην Ελλάδα στο περιθώριο μιας όπερας στη Φρανκφούρτη.

Με τη συμμετοχή του ΔΝΤ δημιουργήθηκε και το κλαμπ της Ουάσιγκτον, που ενώ τα πρώτα χρόνια συνεδρίαζε τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο και λάμβανε όλες τις σημαντικές αποφάσεις, τώρα, με την προβολή που έχει πάρει τα τελευταία δύο χρόνια «σπάει» συνήθως σε διμερείς και τριμερείς συναντήσεις.

Αυτή τη στιγμή το απαρτίζουν: εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ιταλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ολλανδίας, Γαλλίας, ο επικεφαλής του ΕΣΜ Κλάους Ρεγκλινγκ (αν και στην προηγούμενη σύνοδο του ΔΝΤ δεν είχε προσκληθεί), η επικεφαλής του ΔΝΤ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ και ο επικεφαλής του EuroWorking Group.

Το βλέμμα στις ΗΠΑ

Όλοι οι συμμετέχοντες προσπαθούν σε συζητήσεις με δημοσιογράφους να κρατήσουν χαμηλά τον πήχη για τα αποτελέσματα των συζητήσεων για την Ελλάδα και κρυφά ελπίζουν σε μια δυναμική παρέμβαση των ΗΠΑ και ότι δεν θα περιοριστεί, ως συνήθως, σε παροτρύνσεις.

Όμως ακόμα και να συμφωνηθεί μια «προσωρινή ανακωχή-αποχώρηση» του ΔΝΤ μέχρι την επόμενη αξιολόγηση (σενάριο που κερδίζει έδαφος εντός της ΕΕ), υπάρχουν 7 κράτη-μέλη του Eurogroup που υποστηρίζουν ότι δεν θα το επιτρέψουν, ακόμα και να συμφωνήσουν οι τέσσερις θεσμοί μεταξύ τους.

Ανώτατος παράγοντας της Ευρωζώνης έλεγε ότι η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Μάλτα και η Λετονία βάζουν προς το παρόν μπλόκο σε τέτοια εκδοχή, επιμένοντας για συνολική λύση με το ΔΝΤ.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι πολλά θα ειπωθούν στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, το παιχνίδι θα «ανοίξει» την επόμενη εβδομάδα στο άτυπο Eurogroup του Άμστερνταμ. Αν όλα πάνε καλά τότε, δεν αποκλείεται να έχουμε ακόμα ένα έκτακτο Eurogroup για να σφραγιστεί η συμφωνία.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντάισελμπλουμ άλλαξε ρότα και σε επικοινωνία που είχε με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ πριν από τέσσερις ημέρες δήλωσε έτοιμος να πιέσει ώστε να κλείσει η αξιολόγηση ως τις αρχές Μαΐου και να θέσει το θέμα του χρέους προς συζήτηση για πρώτη φορά στο επόμενο Eurogroup.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v