Πληροφορική: Δυσπιστία επιχειρήσεων στις κυβερνητικές εξαγγελίες

Αδήριτη ανάγκη, αυτή τη φορά, οι κυβερνητικές εξαγγελίες να υλοποιηθούν στην πράξη - Οι μεγάλες προοπτικές και οι υπάρχουσες προκλήσεις. Τι δήλωσαν υπουργοί και γνωστοί παράγοντες της αγοράς στο Digital Economy Forum 2016.

Πληροφορική: Δυσπιστία επιχειρήσεων στις κυβερνητικές εξαγγελίες

Την αδήριτη ανάγκη, αυτή τη φορά, οι κυβερνητικές εξαγγελίες να οδηγήσουν σε πρακτικό αποτέλεσμα επισήμαναν στο Euro2day.gr παράγοντες της αγοράς πληροφορικής, που παρακολούθησαν το χθεσινό συνέδριο Digital Economy Forum 2016.

«Εδώ και πολλά χρόνια ακούμε από τους εκάστοτε αρμοδίους σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, μεγαλεπήβολους στόχους που τελικά δεν υλοποιούνται. Όλο τα ίδια και τα ίδια. Αυτή τη φορά, ευχόμαστε τα πράγματα να εξελιχθούν διαφορετικά», δηλώνει πρόεδρος εταιρείας, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος άλλης επιχείρησης του κλάδου υποστηρίζει:

«Οι κυβερνώντες πρέπει να βιαστούν γιατί εδώ και χρόνια ακόμη και οι πλέον ισχυρές εταιρείες έχουν κουραστεί από την αμυντική πολιτική που εφαρμόζουν. Οι αντοχές πλέον είναι περιορισμένες και δεν είναι μόνο τα κλαδικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν αλλά και τα γενικότερα, όπως η άρση της οικονομικής αβεβαιότητας, η ομαλοποίηση στο μέτωπο της χρηματοδότησης, η αξιοπιστία του κράτους».

Από τις χθεσινές ομιλίες στο Digital Economy Forum 2016, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και φορείς συμφώνησαν στα παρακάτω:

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στην προσαρμογή της στη νέα ψηφιακή εποχή. Έτσι, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης μίλησε για το νέο θεσμικό πλαίσιο στις δημόσιες συμβάσεις που με τη χρήση της τεχνολογίας θα χτυπηθούν η διαφθορά και οι απευθείας αναθέσεις, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην πληθώρα των έγχαρτων ακόμη πιστοποιητικών που ταλαιπωρούν τους πολίτες.

• Συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας αποτελεί το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, το οποίο ωστόσο σε μεγάλο βαθμό κατευθύνεται στο εξωτερικό. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης υπολόγισε το κόστος εκπαίδευσης κάθε νέου ανθρώπου που έχει σπουδάσει και είναι έτοιμο να εργαστεί γύρω στις 100.000 ευρώ, αποτιμώντας μόνο ένα τμήμα του κόστους που συνεπάγεται η φυγή νέων επιστημόνων από τη χώρα.

• Αν η χώρα θέλει να μπει σε ουσιαστική και διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης, τότε αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς σημαντικές επενδύσεις του κράτους και των επιχειρήσεων όλων των παραγωγικών κλάδων στην έρευνα, στις τεχνολογίες και στην πληροφορική. «Όσοι πολιτικοί πίστευαν ότι η ανάπτυξη έρχεται μόνο από τα μεγάλα έργα, είναι ξεπερασμένοι από τα πράγματα. Μπορεί εξίσου να έρθει και από επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης θεώρησε αναγκαίο τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας από συμβατική και ψηφιακή, θεωρώντας ως εργαλεία στήριξης: α) το ΕΣΠΑ, τις κρατικές ενισχύσεις και τα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, β) την απλοποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων και γ) την ενίσχυση της διείσδυσης των τεχνολογιών σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους.

Οι προκλήσεις ωστόσο που μένουν να αντιμετωπιστούν είναι πολλές, μεταξύ των οποίων αναφέρθηκαν οι παρακάτω:

• Πόσο γρήγορα θα τρέξει αυτή τη φορά το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) και κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να το καταστήσει περισσότερο ευέλικτο, προκειμένου η απορροφητικότητά του και η αποτελεσματικότητά του να αυξηθούν.

• Το σχεδιαζόμενο για το δεύτερο φετινό εξάμηνο Ινστιτούτο Στήριξης Έρευνας και Καινοτομίας (ΙΣΕΚ) κατά πόσο θα καταφέρει να αντλήσει χρηματοδοτικούς πόρους από το δημόσιο και από ιδιωτικούς φορείς (πέραν της ΕΤΕπ). Στόχος του είναι η δημιουργία δεξαμενής φτηνής χρηματοδότησης επιχειρήσεων που επενδύουν σε έρευνα και καινοτομία.

• Κατά πόσο το τραπεζικό σύστημα θα μπορέσει να συμβάλει στη χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων τεχνολογικής υποδομής και των επιχειρήσεων του κλάδου.

• Το γενικό συντονιστικό όργανο που φαίνεται ότι θα λειτουργήσει υπό τον πρωθυπουργό, θα μπορέσει να δράσει αποτελεσματικά και γρήγορα;

Πέραν όμως αυτών, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει και οι ίδιες να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης.

Για παράδειγμα ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης αναφέρθηκε στις πλατφόρμες της Εναλλακτικής Αγοράς και της ΕΝΑ ΣΤΕΠ που μπορούν να χρηματοδοτήσουν εταιρείες με μικρό ιστορικό ορίζοντα και χωρίς απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη κερδοφορίας.

Ο κ. Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Γιούνκερ που μπορεί να χρηματοδοτήσει απευθείας ιδιωτικές επιχειρήσεις και ΣΔΙΤ.

Και ο κ. Σωκράτης Πλούσας, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων, υποστήριξε πως υπάρχει σε διεθνές επίπεδο η μεγαλύτερη ιστορικά χρηματοδοτική δυνατότητα και πως οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v