Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΒΚ: Ο διαγωνισμός με ΓΕΣ αποκλείει ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες

Επιστολή στον υπουργό οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και την υφυπουργό Θεοδώρα Τζάκρη στέλνει ο ΣΕΒΚ. Αίτημα για αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού για την προμήθεια του ΓΕΣ. Γιατί αποκλείονται οι ελληνικές εταιρίες.

ΣΕΒΚ: Ο διαγωνισμός με ΓΕΣ αποκλείει ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες

Αίτημα για αλλαγές στους όρους των ηλεκτρονικών ανοιχτών διαγωνισμών για τη συμφωνία - πλαίσιο με το ΓΕΣ απευθύνει ο Σύνδεσμος ΕλλήνωνΒιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργών. 

Στην επιστολή, ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ Ελευθέριος Κούρταλης (φωτό) υπογραμμίζει ότι λόγω των όρων του διαγωνισμού, αποκλείονται από τη διαδικασία οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου. 

Η επιστολή έχει ως εξής:

Θέμα: Ηλεκτρονικοί Ανοικτοί Διαγωνισμοί για την σύναψη ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ -ΠΛΑΙΣΙΟ για το ΓΕΣ/ΔΥΠ (0172)

Αριθμοί Διακηρύξεων 27/15, 39/15, 40/15 κ.λ.π

Κύριε Υπουργέ,
Κυρία Υφυπουργέ,

Αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο η Διενέργεια Ηλεκτρονικών Ανοικτών Διαγωνισμών Συμφωνίας-Πλαίσιο, δια 3 χρόνια, για την προμήθεια: 450.000 σετ Στολών Παραλλαγής με την υπ' αριθ. 27/2015 Διακήρυξη, ποσού ύψους 14.220.000,00 ευρώ συν ΦΠΑ, 180.000 τεμαχίων τζάκετ με την υπ' αριθ. 39/2015 Δ/ξη και 360.000 τεμαχίων επενδυτών εκστρατείας παραλλαγής δάσους φανέλες με την υπ' αριθ. 40/2015 Δ/ξη.

Όπως είναι γνωστό, η ελληνική κλωστοϋφαντουργία, η οποία είναι κατ εξοχήν εξαγωγικός και εργατοβόρος κλάδος, τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί σοβαρά από εισαγωγές κλωστ/κών προϊόντων από τρίτες χώρες Κίνα, Πακιστάν, Ινδία κ.ά. και ως εκ τούτου πολλές βιομηχανίες έχουν κλείσει, ενώ άλλες υπολειτουργούν με αποτέλεσμα περίπου 100.000 εργαζόμενοι να βρίσκονται σε ανεργία, από τους 170.000 εργαζομένους περίπου, προ δεκαετίας στον κλάδο.

Στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία, που αποτελούσε την ατμομηχανή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για πολλές δεκαετίες, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διάθεση της παραγωγής της κατείχαν οι προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

Ενώ λοιπόν μια τέτοια προμήθεια θα μπορούσε, κάλλιστα, να αποτελέσει εφαλτήριο για την αναγέννηση της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, όπου ελληνικές βιομηχανίες θα μπορούσαν να επανακινηθούν (υφαντήρια, βαφεία, ραφεία κλπ) και να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας χιλιάδες άνεργοι, εντούτοις με βάση τους όρους της διακήρυξης, επιβάλλεται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, οι προμηθευτές να έχουν πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών περίπου το 1/3 της αξίας της προϋπολογισθείσης δαπάνης του προσφερομένου είδους, κατά την τελευταία τριετία, ήτοι π.χ. για τον πρώτο διαγωνισμό 5.000.000 ευρώ.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι η 6ετής βαθιά ύφεση που εξακολουθεί να οξύνεται στη χώρα μας και που είχε ως επί μέρους επίπτωση την αναστολή της διενέργειας κανονικών διαγωνισμών μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης, τα τελευταία χρόνια, και την κάλυψη μέρους των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεως μέσω πρόχειρων διαγωνισμών, δεν έχει επιτρέψει στις εξειδικευμένες στα εν λόγω είδη, εγχώριες εταιρείες του κλάδου μας, να έχουν τόσο υψηλό κύκλο εργασιών, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η συμμετοχή τους στον εν λόγω διαγωνισμό, με εξαίρεση 1-2 το πολύ ελληνικές βιομηχανίες, σε αντίθεση με πολλές ξένες επιχειρήσεις (από την Ε.Ε. και τρίτες χώρες) που μπορούν να συμμετέχουν.

Από τη στιγμή όμως που, η εν λόγω προμήθεια δεν αποτελεί ενιαία προμήθεια, αλλά διαιρετή μέσω επαναδιαγωνισμών (σελ.6 παραγρ.6 της απόφασης της προκήρυξης) σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες του αγοραστή (εν προκειμένω το Γενικό Επιτελείο Στρατού), κάτι που γίνεται για πρώτη φορά για τα είδη αυτά, είναι άδικο να αποκλείονται από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, εταιρείες που, λόγω της παρατεταμένης κρίσης, δεν έκαναν τον απαιτούμενο κύκλο εργασιών την τελευταία τριετία.

Συνέπεια, εάν ισχύσουν τα παραπάνω, θα αποκλειστούν δεκάδες επιχειρήσεις του κλάδου που συμμετέχουν δραστήρια στους διαγωνισμούς επί πολλές δεκαετίες, καθότι δεν θα ανταποκρίνονται σε αυτό το κριτήριο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει υγιής ανταγωνισμός.

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε να επανεξετάσετε τους όρους των διακηρύξεων για τις Συμβάσεις –Πλαίσιο και να τους τροποποιήσετε, εξαλείφοντας από το άρθρο 42, την παράγραφο 4.2.2 των εν λόγω διακηρύξεων (δηλ. ο Μ.Ο. του κύκλου εργασιών την τελευταία τριετία να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 1/3 της προϋπολογισθείσης δαπάνης του προσφερομένου είδους), ώστε να είναι εφικτή η ευρεία ελληνική συμμετοχή και να διεκδικήσουμε «επί ίσοις όροις» τις Συμβάσεις-Πλαίσιο, κάτι από το οποίο μόνο οφέλη θα προκύψουν για την ελληνική κλωστοϋφαντουργία, το Ελληνικό Δημόσιο και την αγορά εργασίας της χώρας μας.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος

Ελευθέριος Κούρταλης»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v