Πληροφορική: «Δομή παρά τω πρωθυπουργό» ζητά ο ΣΕΠΕ

Τι ζητάει το 2016 ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος και σε ποιες κατευθύνσεις προτίθεται να «βάλει πλάτη» η κυβέρνηση. Εντονη δυσφορία για το... χαράτσι στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Πληροφορική: «Δομή παρά τω πρωθυπουργό» ζητά ο ΣΕΠΕ

Τη δημιουργία «δομής παρά τω πρωθυπουργώ» που θα συντονίζει τα έργα πληροφορικής και θα συμβάλλει στην προώθηση τους ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας) κ. Αναστάσιος Τζήκας το 2016, στα πλαίσια της χθεσινοβραδινής κοπής της πίτας του Συνδέσμου.

Ο κ. Τζήκας μάλιστα συμπλήρωσε πως η πληροφορική θα πρέπει να αναδειχτεί από την κυβέρνηση ως στρατηγικής συμμαχίας κλάδος μέσα στην τρέχουσα χρονιά και ότι είναι πολύ πιθανόν ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας να μιλήσει στο συνέδριο της 9ης Μαρτίου που θα διοργανωθεί από τον ΣΕΠΕ με θέμα την πρόταση για αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου.

«Η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο από την τεχνολογία προκειμένου να κάνει το άλμα προς τα μπροστά και το 2016 μπορεί να είναι ένα έτος επανεκκίνησης. Ο κλάδος είναι παρών και μπορεί να συμβάλλει δραστικά στην ανάπτυξη της χώρας. Φανταστείτε πως έστω και τη μισή φοροδιαφυγή (ετησίως υπολογίζεται γύρω στα 20 δισ. ευρώ) αν μπορούσε να πατάξει ένα καλά μηχανογραφημένο κράτος, πόσο πολύ θα ωφελούσε αυτό την ελληνική οικονομία» τόνισε ο κ. Τζήκας.

Από την πλευρά του, στην ίδια εκδήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Μάρδας αναφέρθηκε στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) που ξεκίνησε και περιλαμβάνει έργα για πληροφορική και τηλεπικοινωνίες ύψους ενός δισ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τον αναπληρωτή υπουργό, το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει πολύ μεγαλύτερη απορροφητικότητα σε σχέση με το 60% του ΕΣΠΑ.

Επιπλέον, ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε στο συγκριτικό πλεονέκτημα του κλάδου πληροφορικής στην Ελλάδα που είναι το ανθρώπινο δυναμικό του και σημείωσε μια σειρά κινήσεων που προτίθεται να κάνει το υπουργείο, μεταξύ των οποίων:

• Η προσέγγιση ξένων ομίλων που δεν έχουν ήδη παρουσία στα Βαλκάνια προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα.
• Η ανάληψη προς όφελος της απασχόλησης στην Ελλάδα, εργασιών από το εξωτερικό στο κομμάτι του λογισμικού.

Τέλος, έντονα παράπονα εκφράστηκαν από παράγοντες του κλάδου πληροφορικής για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβαρύνει με 2% κάθε υπολογιστή ως τέλος για τα πνευματικά δικαιώματα.

«Πρόκειται για ένα εντελώς παράλογο μέτρο που θα πλήξει μια δραστηριότητα πολύ περιορισμένων περιθωρίων μικτού κέρδους. Είναι σαν να φορολογήσουμε τα μηχανάκια, επειδή συχνά τα χρησιμοποιούν οι ληστές προκειμένου να κλέψουν τις τράπεζες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζήκας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v