Τελικά, το πατριωτικό μας καθήκον φαίνεται πως το κάναμε και με το παραπάνω το 2015. Φόροι πληρώθηκαν με το τσουβάλι, πήρε τα πάνω της η οικονομία σε σχέση με τις αρχικές δραματικές προβλέψεις ύφεσης, βοήθησαν και τα capital controls, τόσο με την αύξηση της κατανάλωσης υπό τον φόβο του κουρέματος καταθέσεων όσο και με αύξηση των εισπράξεων ΦΠΑ, και κάπως έτσι έγινε το μεγάλο θαύμα.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Καραγιώργη Σερβίας, όταν είδαν τα προσωρινά στοιχεία για την εξέλιξη των εσόδων του προϋπολογισμού το 2015 -δεν είναι υπερβολή- έτριβαν τα μάτια τους. Όταν συνειδητοποίησαν ότι πράγματι, το 2015, σε ταμειακή βάση τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν υπέρβαση των εσόδων κατά 1,9 δισ. ευρώ, απέκτησαν ένα λόγο να πιστεύουν πως η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης στην επικείμενη αξιολόγηση από τους δανειστές βελτιώνεται δραστικά.
Είναι σαφώς διαφορετικό να κυνηγάς μέχρι την τελευταία ημέρα του Φλεβάρη 2016 (όταν κλείνει ο προϋπολογισμός του περασμένου έτους, με τις εισπράξεις εσόδων του πρώτου διμήνου που αντιστοιχούν όμως σε έσοδα του 2015) τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ που προβλέπει το Μνημόνιο και άλλο να διαμορφώνονται βάσιμες προσδοκίες ότι μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και πλεόνασμα...
Νωρίς ακόμα για ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα στοιχεία είναι σε ταμειακή βάση και η μεθοδολογία για τον υπολογισμό του πρωτογενούς αποτελέσματος κατά Πρόγραμμα έχει τους δικούς της κανόνες, αλλά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διατυπώνουν προβλέψεις για σαφώς καλύτερα των προσδοκώμενων αποτελέσματα.
Και στη βάση αυτών των αποτελεσμάτων, εκτιμούν ότι η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης είναι σαφώς αναβαθμισμένη και ικανή να αποκρούσει με επιχειρήματα, πιέσεις οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να διατυπώνονται κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ για τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.
Τις προηγούμενες ημέρες, πηγή των δανειστών έθετε τον πήχη του δημοσιονομικού κενού του 2016 έως και στο 1,8 δισ. ευρώ. Εφιάλτης. Ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι πρόσφατα η κυβέρνηση δυσκολεύτηκε πολύ να καλύψει μια τρύπα 50 εκατ. ευρώ με την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί...
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Τα προσωρινά στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι το 2015 έκλεισε με υπέρβαση εσόδων 1,9 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση σε σχέση με τον στόχο, εφόσον εξαιρεθούν τα κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από κεντρικές τράπεζες κρατών της ευρωζώνης και την ΕΚΤ (SNP's και ANFA's), τα οποία δεν έχουν ακόμα αποδοθεί.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στο δωδεκάμηνο σε 51,406 δισ. ευρώ, με μια σειρά κωδικών εσόδων, μεταξύ των οποίων ο ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ, να εμφανίζουν μεγάλη αύξηση των εισπράξεων.
Επιμέρους τον Δεκέμβριο, οι πωλήσεις οχημάτων κατέγραψαν αύξηση 7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, ενώ παράγοντες της αγοράς καυσίμων κάνουν λόγο για αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου κατά 40%. Η αυξημένη κατανάλωση έθρεψε τα έσοδα τόσο από ΦΠΑ όσο και από ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τέλη ταξινόμησης κατά περίπτωση. Χώρια η καλή πορεία του τουρισμού.
Οι φορολογούμενοι, από την άλλη πλευρά, πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και αυξημένες προκαταβολές φόρου, εισφέροντας τον οβολό τους. Συμβιβάστηκαν παράλληλα με μειωμένες σε σχέση με τον στόχο επιστροφές φόρων. Κάπως έτσι, τα έσοδα πήραν τα πάνω τους για τα καλά.
Ο ετήσιος στόχος για τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού του 2015 διαμορφώθηκε μετά την αναθεώρηση του Δεκεμβρίου σε 53,091 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο όμως περιλαμβάνονται και 3,6 δισ. ευρώ από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων, τα οποία δεν έχουν ακόμα εισπραχθεί. Αφαιρουμένων αυτών των 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να εισπραχθούν πλέον εντός του 2016, ο στόχος υποχωρεί σε 49,491 δισ. ευρώ και έτσι η επίδοση των 51,406 δισ. ευρώ οδηγεί σε υπέρβαση της τάξεως του 1,9 δισ. ευρώ.