Και στο καρφί (ασφαλιστικό) και στο πέταλο (διαπλοκή) θα χτυπά ταυτόχρονα η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα, ανοίγοντας όλα τα θέματα που «στριμώχνουν» και «θωρακίζουν» τους κυβερνητικούς βουλευτές, αντίστοιχα.
Ετσι, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει πάνω του (και) το ασφαλιστικό ξεκινώντας επαφές με παραγωγικούς φορείς και συσκέψεις με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης ετοιμάζονται για «τη μεγάλη μάχη με τη διαπλοκή και τη μεγαλοφοροδιαφυγή».
Κατά τις πληροφορίες, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή από τη Δευτέρα αφορά στην «εθελοντική αποκάλυψη» του αδήλωτου χρήματος που έβγαλαν πολίτες σε τράπεζες του εξωτερικού τα προηγούμενα χρόνια.
Μέσω αυτού, θα τους δίνεται η δυνατότητα να δηλώσουν τα εισοδήματα και το έτος «διαφυγής» τους, προκειμένου να τα νομιμοποιήσουν. Αυτό θα γίνει με υποβολή νέων φορολογικών δηλώσεων και την πληρωμή του αναλογούντος φόρου, με εκπτώσεις εάν ο... φοροφυγάς επαναπατρίσει τα ποσά σε ελληνικές τράπεζες ή αγοράσει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
«Ποιοι φοβούνται τις λίστες;»
Με την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου, η κυβέρνηση απαντά εμπράκτως στις «φωνές» που την καλούν να μην αξιοποιήσει τις περίφημες λίστες μεγαλο-φοροδιαφυγής, οι οποίες έφτασαν στα χέρια της από το γερμανικό κρατίδιο Ρηνανίας-Βεστφαλίας, από την έφοδο στα γραφεία της ελβετικής τράπεζας UBS στο Ψυχικό και, κυρίως, από το στικάκι 2 που παρέδωσε ο Ερβέ Φαλτσιανί στον γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου στις 17 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει 500.000 διεθνείς κινήσεις των ύποπτων λογαριασμών.
Εν μέσω πρωτοχρονιάτικης ραστώνης μάλιστα ξέσπασε πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και εισαγγελικού-δικηγορικού τμήματος, το οποίο αντέδρασε στην αξιοποίηση της λίστας Φαλτσιανί, διότι δεν παραδόθηκε με νόμιμο τρόπο.
Την αφορμή για τον πόλεμο έδωσε η τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για θέματα διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η οποία ψηφίσθηκε στις 22 Δεκεμβρίου και επιτρέπει τη διερεύνηση οικονομικών υποθέσεων, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίον έφτασαν αυτές στη Δικαιοσύνη.
Τόσο ο κ. Παπαγγελόπουλος όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ξεκαθάρισαν, το προηγούμενο τριήμερο, ότι οι υποθέσεις θα διερευνηθούν, ενώ συνεργάτες τους αφήνουν να εννοηθεί ότι οι αντιδράσεις κορυφώνονται επειδή τις υποκινούν «ηχηρά ονόματα» που βρίσκονται στις λίστες.
Κυβερνητικές πηγές παρουσίασαν, άλλωστε, ως «υπερόπλο» το γεγονός ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία) αξιοποίησαν τις δικές τους «λίστες Φαλτσιανί», τις οποίες απέκτησαν με τον ίδιο «παράνομο» τρόπο, αποκομίζοντας από τους μεγαλοφοροφυγάδες ποσά πολλών δισ. ευρώ, «τη στιγμή που στη χώρα μας η αντίστοιχη 'λίστα Λαγκαρντ' χανόταν... ή ξεχνιόταν στα συρτάρια».
Κατά τις ίδιες πηγές, «το 'σύστημα' που αντιδρά γνωρίζει ή υποψιάζεται τα ονόματα που βρίσκονται στις νέες λίστες και παίζει τα ρέστα του».
Εν τω μεταξύ πάντως, η Βασιλική Θάνου (ανώτατη δικαστικός και πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός) παρενέβη δημοσίως, μέσω του ραδιόφωνου του Alpha υπέρ της τροπολογίας Παπαγγελόπουλου, παίρνοντας θέση στον πόλεμο κυβέρνησης-δικαστικών κύκλων.
Ηγγικεν η ώρα για τις τηλεοπτικές άδειες
Πέραν τούτων, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ανοίξει στα μέσα του μήνα την περίφημη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα καλέσει μεθαύριο τους αρχηγούς των κομμάτων (σ.σ. αφού θα έχει εκλεγεί πλέον πρόεδρος και στη ΝΔ), προκειμένου να κλείσει η Διάσκεψη των Προέδρων τις εκκρεμότητες με τη σύνθεση του ΕΣΡ.
«Εάν προσέλθουν καλώς, εάν όχι θα τροποποιήσουμε τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες που ψηφίσαμε τον Νοέμβριο, ώστε να προχωρήσουμε χωρίς τον σκόπελο του ΕΣΡ και χωρίς την αντιπολίτευση», διαμηνύεται.
«Μαγκωμένοι» οι βουλευτές για το ασφαλιστικό
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω θα εξελίσσεται «η μάχη του ασφαλιστικού». Το κυβερνητικό επιτελείο διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας, τους οποίους... βομβαρδίζουν σε καθημερινή βάση με σημειώματα και διευκρινίσεις για το σχέδιο Κατρούγκαλου.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι φτάνουν μηνύματα βουλευτών για το μέγεθος των αντιδράσεων που προκαλεί το σχέδιο στους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, με έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (από αγροτικό νομό) να εμφανίζεται «δυσαρεστημένος» με τις εν λόγω διατάξεις.
Από την άλλη, οι εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών (τις οποίες μετέφερε το Euro2day.gr την Τρίτη) ότι η Ενωση Κεντρώων και ίσως το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν άρθρα του ασφαλιστικού, όταν φτάσει ως νομοσχέδιο στη Βουλή, προκαλούν φόβους για «χαλάρωση» των κυβερνητικών βουλευτών «την κρίσιμη στιγμή».
Ο Τσίπρας καλεί στο Μαξίμου τους φορείς
Οι συσκέψεις θα πυκνώσουν από Δευτέρα, που κλείνει η εορταστική κοινοβουλευτική ραστώνη, προκειμένου να μην υπάρξει καμία διαρροή από τους «153», καθώς είναι προφανές ότι στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό δεν θα κριθεί μόνο το νομοσχέδιο αλλά η «τύχη» της κυβέρνησης.
Τη μάχη αυτή (ή μάλλον... και αυτή) θα «την πάρει πάνω του» ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα θα συναντηθεί στο Μαξίμου με τις ηγεσίες του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ και της ΕΣΕΕ, προκειμένου να συζητήσουν γενικότερα το ασφαλιστικό και ειδικότερα το ζήτημα των εργοδοτικών εισφορών.